La Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi sunt 50 de locuri libere în secţia destinată bolnavilor de COVID-19 şi încă patru locuri libere la Terapie Intensivă, susţine managerul unităţii, prof. dr. Carmen Dorobăț.
Câte locuri libere sunt la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi
La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi mai sunt 50 de paturi libere, şi încă 4 locuri la secţia de Terapie Intensivă. Conform managerul unităţii, prof. dr. Carmen Dorobăț, o problemă cu care se confruntă spitalul îl reprezintă locurile libere din cadrul secţiei pentru suspecţi:
”La Spitalul de Boli Infecţioase mai avem 50 de locuri libere la secţia de confirmaţi şi încă 4 locuri libere la Terapie Intensivă. Problema s-a pus pentru pacienţii suspecţi. Toţi pacienţii care au stări febrile şi ajung la UPU sunt ulterior trimişi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a confirma sau infirma prezenţa virusului COVID-19. Am luat legătura cu doctorii şi asistenţii care lucrează la biologie modeculara. Am primit rezultatele testărilor la timp, mai avem încă locuri în zona de suspecţi. Este greu să punem presiune pe colegii care lucrează într-un ritm extrem de alert. În ultima săptămână, la Iaşi s-au făcut peste 300 de teste pe zi. Este un volum mare de muncă, mai ales când este perioada de concedii şi se lucrează într-un număr mai mic. ” menţionează Carmen Dorobăț.
Câţi pacienţi au fost internaţi la Iaşi
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infectioase a vorbit şi despre legea carantinarii care intră în vigoare mâine, dar şi despre situaţia internărilor din unitatea medicală:
” Am avut discuţii referitoare la nouă lege care va intra în acţiune începând cu ziua de mâine, am disutat prolema celor care sunt infectaţi, dacă vor exista cereri de externare. La Iaşi, pe parcursul a două săptămâni,am avut constant, în fiecare zi, peste 100 de pacienţi internaţi. Noi ne gândim la experienţa cu alte boli care se transmit aerogen, cam cum făceam în situaţiile precedente.
Pacienţii nu refuzau sistematic a sta în spital, înţelegeau gravitatea unei boli pe care nu o cunosc. Eu cred, şi sunt convinsă că şi colegii mei vor reuşi să convingă pe cei mai mulţi pacienţi că o evaluare este absolut necesară. Ar trebui să ne dorim să avem o evaluare în momentul în care avem o infecţie cu COVID-19.”
Boala este una care este stăpânită din punct de vedere medical
” Este o boală pe care noi o stăpânim medical. Avem o gamă largă de medicamente. Avem experienţe pozitive cu aceste medicamente. Am citit şi ne updatam cu noi informaţii, cu experienţe de terapie. Eu cred că niciun doctor nu poate să îşi informeze cu rea credinţă pacientul. Pacientul trebuie să aibă încredere în medic. Doctorul trebuie să folosească o atitudine de empatie, va trebui să ţinem seama mai mult de transportul energetic pozitiv. În felul acesta, nu mă aştept ca un număr mare de pacienţi să depună cereri pentru a merge acasă.
Aş mai vrea să subliniez faptul că un ascultător, un cititor al informaţiilor care apar în spaţiul public, care nu este obişnuit cu informaţia medicală, sau care nu are niciun dram de informaţie medicală, pentru că are o altă specializare, se afla într-un moment de răscruce de vânturi. Îi sfătuiesc pe toţi cei care sunt interesaţi sau cei care sunt infectaţi să asculte de sfatul medicului, epidemiolog, visurolog, cel din urmă este singurul care poate vorbi despre dinamica virală.” menţionează prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.