Prima pagină » Informații utile » Câte litere are alfabetul limbii române? Doar 5% dintre români știu răspunsul corect!

Câte litere are alfabetul limbii române? Doar 5% dintre români știu răspunsul corect!

16 oct. 2024, 09:05,
Redacția BZI în Informații utile

La întrebarea „câte litere are alfabetul?”, mulți oameni stau pe gânduri înainte de a da un răspuns. Puțini știu să răspundă corect din prima la această dilemă, pentru că numărul diferă față de alfabetul altor țări. Acest număr poate varia semnificativ în funcție de limba respectivă și de modul în care aceasta a evoluat de-a lungul timpului.

Alfabetul este baza oricărei limbi scrise, fiind format dintr-un set de litere care reprezintă sunetele specifice vorbirii. În funcție de limbă, alfabetul poate avea un număr diferit de litere.

Câte litere are alfabetul limbii române

Cuvâtul ”alfabet” provine din primele două litere grecești, alfa și beta, iar în scrierea originală era ”alphabetum”. Cuvântul a fost folosit încă din primele secole creștine și chiar de primii inventatori români, pentru a denumi așezarea literelor în ordine, de la A la Z. Puțină lume știe însă că, în funcție de limbă, alfabetul are un număr diferit de litere.

Atunci când ne gândim la câte litere are alfabetul, mulți suntem tentați să spunem că sunt 26. Acest număr este valabil pentru limbile în care nu există diacritice. În limba română, alfabetul conține și diacriticile, respectiv ă, î, ș, ț, â, astfel că alfabetul limbii române are 31 de litere în total. Alfabetul românesc este o variantă a alfabetului latin folosită pentru scrierea limbii române.

Literele q, w și y sunt folosite încă din anii 1970, însă nu erau publicate în noul DOOM. Deja se știe că litera q este a douăzecea literă din alfabetul românesc de astăzi, fiind folost și ca simbol pentru mulțimea numerelor raționale, în matematică, dar și pentru puterea activă. Potrivit DEX, există cel puțin 19 cuvinte care încep cu litera q în limba română.

Litera w este cea de-a 28-a din alfabet, adăugată tot în anul 1982. Originea acestei litere datează din secolul al VII-lea, din vremea anglo-saxonilor, aceștia fiind cei care au și inventat-o.

Ultima literă nou introdusă în alfabet în 1982 este Y. Aceasta este a treizecea literă din alfabetul românesc. Istoria acestei litere porneșe din Grecia Antică, fiind folosită la acea vreme în alfabetul grec.

Cine a inventat acest sistem de scriere

Alfabetul, ca sistem de scriere, a fost inventat de mai multe persoane, care au contribuit la forma lui din prezent, istoria este atât de complexă, încât ne face să ne gândim și la cine a inventat școala. Există însă câteva momente și persoane-cheie care au avut un aport decisiv la alfabet, în forma în care el există astăzi.

Prima formă a alfabetului a apărut în Peninsula Sinai, în jurul anului 1800 î.Hr. Este considerat unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere și mult timp oamenii s-au raportat la el așa.

Alfabetul proto-sinatic este considerat precursorul alfabetelor semitice și inițial conținea 30 de simboluri care reprezentau consoane. Ulterior a apărut alfabetul fenician, care conținea 22 de litere, toate consoane. În anul 800 î. Hr. a apărut alfabetul grecesc, pornind de la cel fenician, la care au fost adăugate și vocale.

În anul 700 î. Hr. a apărut și alfabetul latin, cel mai apropiat de acela pe care îl folosim în prezent. Inițial, acesta conținea 21 de litere, dar a fost extins ulterior. Acum că știți câte litere are alfabetul limbii române, aflați că J, U și W nu se regăseau inițial în alfabetul latin, ci au fost adăugate pe parcurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 octombrie 2024
16 octombrie 2024