Una dintre cele mai uimitoare creature ale lumii marine, caracatița atrage atenția celor mici, dar și celor mari, atunci când vizitează un acvariu. Dacă despre caracatiță multă lume știe că are opt tentacule, mulți se întreabă câte inimi are o caracatiță.
Da, întrebarea este corectă deoarece în cazul caracatiței trebuie folosit pluralul atunci când vorbim despre numărul de inimi.
Caracatița este o moluscă cefalopodă cu 8 tentacule și sute de ventuze și trăiește între 3 și 5 ani. Aceasta are o limbă dotată cu o serie de dinți și venin asemănător celui pe care îl are șarpele.
Caracatița are corpul de forma unui sac, capul și corpul fiind moi, lipsite de oase și schelete. Capul caracatiței are doi ochi și o gură cu fălci puternice. Aceasta are o coroană din 8 tentacule, de aici și denumirea de octopus. Tentaculele sunt prevăzute cu ventuze.
Câte inimi are o caracatiță: Ce rol are fiecare
Este știut faptul că majoritatea animalelor și mamiferelor au o singură inimă care pompează sângele în tot corpul. În cazul caracatițelor, lucruri stau diferit. Aceasta are 3 inimi. Motivul pentru care o caractiță are 3 inimi este dat de faptul că are un sistem circulator închis. Adică sângele circulă în vase închise, neintrând în contact direct cu țesuturile.
Caracatița are o inimă principală, apropiată cumva ca structură de cea a oamenilor. Aceasta are rolul de a pompa sângele in tot corpul. Însă, pe lângă aceasta, mai are 2 sunt inimi ramificate sau branhiale, localizate în fiecare branhie. Acestea sunt în mantauae musculară care cuprinde organele interne ale caracatiței.
Sângele neoxigenat revine în inima principală, iar acesta este redirecționat către celelalte 2 inimi branhiale, apoi sângele este trimis spre capilarele din branhii pentru a se oxigena.
Sângele oxigenat este trimis înapoi la inima principală, după care este distribuit spre restul corpului pentru a oxigena țesuturile.
La alte animale marine, sistemul circulator este aproape similar cu al caracatiței, doar că acestea au doar o inimă deoarece sângele este trimis direct către branhii pentru a obține oxigen, nefiind necesară prezența celor 2 inimi branhiale.
Sânge albastru circulă prin cele 3 inimi
Un alt motiv pentru care caracatița are 3 inimi poate avea legătură cu faptul că au sângele albastru. Dacă în cazul oamenilor sângele are o proteină numită hemoglobină, care ajută la transportarea oxigenului, iar sângele nostru este roșu, în cazul caracatiței este vorba despre o proteină cu atomi de cupru. Cu ajutorul acestei proteine se face transportul sângelui, iar din cauză că atomii de cupru intră în contact cu oxigenul sângele se face albastru.
Caracatița nu are hemoglobină în sânge deoarece la temperaturi scăzute, așa cum sunt în adâncul mărilor și oceanelor, ar apărea anumite probleme. De aceea caratițele au proteina cu atomi de cupruce ajută sângele să circule la presiuni mai mari pentru a compensa cu nivelul scăzut de oxigen.
Caracatițele sunt animale foarte intelegente
Studiile au demonstrat că aceste animale sunt înzestrate cu personalitate și gândire proprie. Astfel, s-a demonstrat că o caracatiță poate deduce singură felul în care funționează un anumit mecanism fără a fi necesar să îi fie arătat înainte acest lucru. Creierul unei caracatițe este compus din aproximativ 500 de milioane de neuron.
Interesant este faptul că două treimi dintre neuronii caracatiței se găsesc în tentacule. Astfel, tentaculele „gândesc“ singure rezolvareea unei situații, precum deschiderea cochiliei unei scoci, în timp ce creierul caractiței se poate concentra asupra altor activități, cum ar fi căutarea altor scoici.
Tentaculele pot reacționa la stimuli și după ce au fost retezate, iar o dată tăiate acestea cresc la loc.