Toți nutriționiștii recomandă să avem o dietă echilibrată din care nu trebuie să lipsească legumele și fructele. Pentru mulți este foarte greu să renunțe în totalitate la salam, șuncă, bacon sau cârnați, alimente care ne pot pune sănătatea în pericol. De aceea este bine să știm câte grame de salam poți să mănânci fără să îți afecteze sănătatea.
Câte grame de salam poți să mănânci fără să îți afecteze sănătatea
Trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi poftim din când în când la una sau două felii de salam. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au certitudinea că ceea ce mănâncă este o alegere sănătoasă sau cum ar trebui consumat un astfel de salam de casă sau comercial.
Chiar dacă mezelurile sunt extrem de cunoscute și de căutate de multă lume, nu știm dacă acest produs din carne procesată poate fi savurat ca parte a unei diete sănătoase.
Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului (IARC) a clasificat mezelurile ca fiind o cauză „certă” care duce la apariția cancerului.
Motivul îngrijorării este reprezentat de substanțele chimice numite nitriți, care mențin aceste alimente proaspete pentru mai mult timp. Atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, nitriții pot forma compuși cancerigeni, cunoscuți sub numele de nitrozamine.
În aceeași ordine de idei, aditivii din carnea procesată, cum ar fi cârnații sau șunca, ar putea crește riscul de diabet de tip 2.
Totuși, pentru a ne feri de riscurile asociate consumului excesiv de mezeluri, experții recomandă: 50-70 de grame de mezel / zi sau circa 350-490 de grame / săptămână (7-10 felii subțiri de șuncă sau 2-3 cârnați mici pe săptămână).
De asemenea, pe piață există o varietate de astfel de produse cu conținut redus de sare și grăsimi. Este important să evitați produsele care conțin nitriți sau aditivi alimentari nesănătoși.
Ce spun nutriționiștii
Ca şi produs alimentar, salamul nu se recomandă ca şi produs pentru o alimentaţie sănătoasă, de către nutriționiști, pentru că este făcut cu slănină. Slănină conţine acizi graşi saturaţi care cresc colesterolul în sânge. Parte din acest colesterol înseamnă contribuţie la dezvoltarea aterosclerozei. Untura, în primul rând, nu este un aliment sănătos.
„O sută de grame de untură înseamnă 900 de calorii. Majoritatea salamurilor au nevoie de acest aliment în compoziţie pentru legare, consistenţă şi pentru gust. Carnea de porc şi carnea de vită din compoziţia salamului uscat analizat astăzi nu sunt alimente nesănătoase dacă sunt cărnuri slabe, dar în acest produs nu este menţionat procentul de carne de porc şi de vită conţinut. Cele două reprezintă conţinutul nutritiv, care înseamnă proteine de bună calitate, de origine animală. Salamul conţine şi proteină din soia, o proteină vegetală, care nu este dăunătoare, dar nu este de bună calitate. Ca şi proteina din carne, nu conţine aminoacizi esenţiali, deci nu dă calitate superioară unui aliment”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.
Medicul nutriționist adaugă că atunci când ne întrebăm câte grame de mezel poți să mănânci pe săptămână fără să îți afecteze sănătatea, trebuie să ținem cont că fiind foarte gras, salamul este nociv pentru artere si inima, provocând creșterea nivelului de colesterol „rău“ în sânge.