Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte grame are un ou: Diferența dintre un ou mic și un ou mare

Câte grame are un ou: Diferența dintre un ou mic și un ou mare

01 sept. 2021, 15:38,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ultima rețetă cu ou a fost un eșec total? Ei bine, trebuie să știi că ouăle sunt de mărimi diferite și chiar dacă există diferențe minore între ele în ceea ce privește greutatea este extrem de important să cunoști câte grame are un ou.

Probabil ai observat că unele rețete precizează atunci când ai nevoie de un ou mare sau de unul mai mic. Motivul este simplu. Nu toate ouăle sunt la fel, iar în funcție de mărime, fiecare are greutăți diferite. De aceea, acest lucru poate influența rețeta.

Câte grame are un ou: Distincția se face în funcție de mărime

Oul reprezinta alimentul complet, care conține toate substanțele necesare organismului. Este bogat în proteine cu înaltă valoare biologică, grăsimi, vitamine și minerale.

În magazin, ouăle se găsesc în cutii de carton și cu siguranță ai văzut că, pe lângă firma producătoare, este trecută și o literă, care arată mărimea oului: S, M, L sau XL (sau oua jumbo). Acestea indică gramajul ouălor, astfel: S reprezintă faptul că oul este mic și cântărește sub 53 de grame, M indică oul mediu, care cântărește între 53 și 63 de grame, L ne spune că este vorba despre un ou mare, ceea ce arată că oul cântărește între 63 și 73 de grame, iar XL arată că oul este jumbă și cântărește peste 73 de grame.

În cazul în care rețeta nu menționează ce dimensiune trebuie să aibă oul, puteți folosi un ou de mărime medie.

Câte grame are un albuș de ou? Dar gălbenușul?

În funcție de mărimea oului și gălbenușul, dar și albușul, se găsesc în cantități diferite. De obicei, gălbenușul reprezintă 30% din greutatea unui ou. Pentru un ou mediu, vom avea 20-23 de grame gălbenuș și aproximativ 35 – 37 de grame albuș.

În rețete, în loc de un ou mare întreg, puteți folosi două gălbenușuri și o lingură de apă rece sau 3 linguri și jumătate de ouă congelate. În loc de un albuș de la un ou mare, puteți folosi două linguri de albuș congelat.

Lucruri uimitoare despre ouă

Culoarea pe care o au ouăle nu indică valoarea nutritivă a acestora. Găinile cu pene roșiatice fac ouă brune, iar găinile albe produc ouă albe. De asemenea, nici culoarea gălbenușului de ou nu indică valoarea nutritivă. Dacă oul are un gălbenuș galben închis, înseamnă că găinile au fost hrănite cu legume verzi, iar dacă gălbenușul este galben deschis, înseamnă că găinile au primit orz și grâu.

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce apar pete mici de sânge pe albuș sau pe gălbenuș, trebuie să știți că acestea s-au format din cauza unei rupturi la nivelul vaselor de sânge. Cauza acesteia este reprezentată de insuficiența vitaminei K sau de vârsta înaintată a găinilor. Medicii au precizat că aceste pete de sânge nu arată că găina este bolnavă.

Găinile Araucana, cunoscute și sub denumirea de Găinile Paștelui produc ouă albăstrui, maronii, roz și verzi.

Interesant de menționat este că ouăle conțin substanțe nutritive, care protejează ochii oamenilor în vârstă de orbire. Totodată, un singur ou asigură două treimi din doza zilnică recomandată de colesterol. Consumul zilnic de ouă nu crește riscul apariției bolilor de inimă.

Probabilitatea ca un ou să conțină Salmonella este extrem de mică – 0, 005%. Astfel că, doar unul dintre 20.000 de ouă ar putea conține această bacterie.

Ouăle conțin toate vitaminele cunoscute, cu excepția vitamine C.

În concluzie, ouăle sunt acele alimente-minune, care aduc extrem de multe beneficii pentru organismul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *