Când vrei să încerci o nouă rețetă și nu ai cântar de bucătărie, prima întrebare care îți vine în minte este câte grame are o lingură.
În momentul în care nu știi cum să măsori, spre exemplu, 10 g de sare sau 150 g de făină, poți rezolva problema folosind sfaturile mamei și ale bunicii. Cu ajutorul unităților de măsură tradiționale precum lingura sau cana poți să-ți rezolvi problema.
Multe rețete culinare și de patiserie au cantitățile data folosind lingura. Persoanele care nu au foarte multă experiență în arta culinară se confurntă în acel moment cu problema legată de ce dimensiuni trebuie să aibă lingura folosită. Uneori dacă folosești greșit lingura mai mare sau lingurița poate transforma radical mâncarea pe care o prepari. Faptul că nu ai măsurat corect îngredientele îți poate transforma bucatele într-un dezastru culinar. Prin urmare, pentru a reuși să gătești bucate savuroase trebuie să știi câte grame are o lingură sau o linguriță.
Câte grame are o lingură: Cum măsori ingredientele în bucătărie
Când pregătești un preparat și urmezi o rețetă care cere o lingură de zahăr, echivalentul ar fi 20 de grame. Important este faptul că gramajul diferă în funcție de produsul pe care dorești să-l cântărești. De exemplu, o lingură de zahăr pudră nu are același gramaj ca o lingură de zahăr alb obișnuit, chiar dacă este tot zahăr. Pentru a fi convins că atunci când pregătești un preparat reușești să măsori corect, trebuie să ții cont de această listă:
- 1 lingură de apă, oțet, ulei, vin = 15 g
- 1 lingură de lapte = 20 g
- 1 lingură de smântână = 25 g
- 1 lingură de miere = 20 g
- 1 lingură de orez = 15-25 g (în funcție de indicația din rețetă „lingură rasă“ sau „lingură plină“)
- 1 lingură de făină sau de zahăr tos= 15 sau 25 g (zahărul pudră cântărește cu 1-2 g mai mult)
- 1 lingură de griș = 15-20 g
- 1 lingură de pesmet = 12-16 g
- 1 lingură de cacao = 10-25 g
Dacă te ghidezi suficient de atent după această listă vei reuși să pregătești bucate minunate chiar dacă nu ai acasă un cântar de bucătărie. Aceste gramaje te vor ajuta să pregătești cel mai bun tort sau cea mai gustoasă ciorbă.
Diferența dintre o lingură rasă și una cu vârf
Pentru a reuși să gătești mai ușor bunătăți pentru mesele de sărbători trebuie să știi care este diferența dintre o lingură rasă și una cu vârf. Dacă folosești boia în preparatele tale, trebuie să știi că o lingură rasă este echivalentul a 10 g de produs, iar cu vârf de fapt reprezintă aproape dublul său, respectiv 24 g.
Dacă ai nevoie să folosești bulion, dulceață, lapte, miere, oțet sau alte produse lichide, trebuie să știi că acestea nu se măsoară în lingură cu vârf.
De obicei, toate rețetele care specifică faptul că trebuie să adaugi o lingură cu vârf de produs admit faptul că ai putea greși cu un gram sau două. Pentru a fi sigur că la final vei avea parte de o mâncare delicioasă, asigurăte că atunci când ai de pus o lingură cu vârf de faină, gelatină, griș sau margarină cantintatea să fie echivalentul sau un pic mai mult decât o lingură rasă. Astfel, dacă o lingură rasă de făină are 12 g, una cu vârf va avea 25 g.
Respectând aceste reguli, cu siguranță îți va fi foarte ușor să știi câte grame are o lingură. Acest mic detaliu uneori poate să-ți salveze sau să-ți distrugă câteva ore bune de gătit. Acum că știi și diferența dintre o lingură rasă și una cu vârf ești gata pentru a încerca rețetele delicioase ale bunicii sau cele ca la mama acasă.