Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte grade are Soarele? Află totul despre cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ

Câte grade are Soarele? Află totul despre cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ

10 feb. 2022, 14:48,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Te-ai întrebat vreodată câte grade are Soarele? Află răspunsul la această întrebare și la multe altele în rândurile de mai jos.

Soarele este steaua din centrul Sistemului Solar, care arată ca o sferă aproape perfectă, formată din plasmă fierbinte. Este ținut de gravitație și modelat de un câmp magnetic. Așa cum probabil știți, Soarele este cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ. Are un diametru de aproximativ 1,39 milioane de kilometri și o masă de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât a Terrei. Din masa totală a Sistemului Solar, Soarele reprezintă aproximativ 99,86 %. Este alcătuit din hidrogen (~ 73 %), heliu (~ 25 %), dar poate conține și cantități mici de elemente mai grele (oxigen, carbon, neon și fier).

Soarele fuzionează aproximativ 600 de milioane de tone de hidrogen în heliu în fiecare secundă, transformând 4 milioane de tone de materie în energie, potrivit ro.wikipedia.org. Se pare că, această energie, care poate dura între 10.000 și 170.000 de ani să scape din nucleul său, este sursa luminii și a căldurii Soarelui.

soarele și pământul

Soarele este steaua din centrul Sistemului Solar, care arată ca o sferă aproape perfectă, formată din plasmă fierbinte.

Câte grade are Soarele?

La suprafață, temperatura Soarelui este de aproximativ 6.000 de grade Kelvin, dar temperaturile pot ajunge până la 2-3 milioane de grade Kelvin la nivelul coroanei solare. Pentru că aflarea acestor temperaturi este dificilă, oamenii de știință au împărțit structura internă a Soarelui în șase straturi. Distribuția straturilor se realizează pe zone diferite și începe din interior. Iată care sunt acestea și care sunt caracteristicile lor.

Nucleul este zona centrală a Soarelui, zonă din care pleacă toate reacțiile nucleare. Dimensiunea sa este de aproximativ o cincime din întreaga stea. În această zonă, temperaturile ating valori de 15 milioane de grade Celsius. De asemenea, presiunea ridicată din miezul soarelui îl face să fie un nucleu echivalent cu un reactor de fuziune nucleară.

Următorul strat poartă numele de zonă radioactivă. Astfel, energia din nucleu se propagă către mecanismul de radiație, iar toate substanțele existente se găsesc în stare plasmatică. Aici, temperaturile ajung la aproximativ 5 milioane de Kelvin. Energia este transformată în fotoni, care sunt transmiși și reabsorbiți de multe ori de particulele care alcătuiesc plasma.

Zona convectivă este o zonă al cărei transfer de energie se întâmplă să fie prin convecție. Aici, fotonii ajung în zona de radiație și temperatura este de aproximativ 2 milioane de kelvini.

Fotosfera este partea care se vede cu ochiul liber. Poate fi văzută printr-un telescop cu filtru, pentru protecția vederii.

Cromosfera este un strat exterior, ce se caracterizează printr-o lumină roșie și o grosime variabilă.

Coroana este reprezentată de un strat neregulat care se extinde pe mai multe raze solare. Temperatura sa este de două milioane de Kelvin.

structura internă a soarelui

Nucleul este zona centrală a Soarelui, zonă din care pleacă toate reacțiile nucleare.

Știai că…

Pentru a umple Soarele este nevoie de mai mult de un milion de planete Pământ?

Deși există atât de multe planete și alte obiecte cerești în Sistemul Solar, Soarele cuprinde de fapt aproximativ 99,86% din masa Sistemului Solar?

Soarele se rotește mai repede la ecuator decât la poli, în timp ce se rotește și în direcția opusă Pământului?

Soarele are cel mai puternic câmp magnetic din Sistemul Solar și, de asemenea, se auto-regenerează, deși procesul încă nu este înțeles?

soarele fotografiat de aproape

Deși există atât de multe planete și alte obiecte cerești în Sistemul Solar, Soarele cuprinde de fapt aproximativ 99,86% din masa Sistemului Solar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
15 iulie 2024
15 iulie 2024