Prima pagină » Sanatate » Câte fire de păr are un om? De ce factori depinde numărul acestora

Câte fire de păr are un om? De ce factori depinde numărul acestora

10 feb. 2023, 14:27,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă câte fire de păr are un om. În medie, o persoană se naște cu o medie de 100.000 de foliculi de păr pe cap. Din fiecare folicul poate crește un fir de păr. Acest număr este un răspuns scurt, deși foarte aproximativ, la întrebare.

Numărul firelor depinde în primul rând de culoarea părului dumneavoastră. Cu cât pielea este mai groasă, cu atât părul trebuie să fie mai rezistent pentru a trece prin ea și cu atât mai puțin păr poate ține pe cap. Blondele au părul cel mai subțire, iar roșcatele cel mai des. Blondele au 150.000, șatenele 110.000, brunetele aproximativ 100.000 și roșcatele 90.000. Cu toate acestea, există un alt factor important de luat în considerare în calcule. Părul nu crește tot timpul din foliculi. Fiecare fir de păr trece prin trei etape de dezvoltare.

Câte fire de păr are un om? De ce unii oameni au mai multe fire decât alții?

Prima etapă de dezvoltare este anagen, atunci când părul crește în mod activ, catagen este o fază intermediară, când lungimea părului nu crește și telogen în momentul în care părul cade iar bulbul de păr „doarme”. La un moment dat, 85-90% din păr se află în faza de creștere activă, restul fie a căzut, fie se pregătește să cadă.

Atunci când măsurăm numărul de fire de păr de pe cap, nu vorbim atât de mult despre un număr obiectiv, ci mai degrabă despre densitatea părului. Este numărul de foliculi pe centimetru pătrat de piele. Cu cât sunt mai multe fire de păr pe unitatea de suprafață, cu atât părul pare mai gros.

Densitatea este un lucru foarte individual. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că este strâns legată de mărimea capului cuiva. De exemplu, un bărbat și o femeie se nasc cu același număr de foliculi de păr. Dar capul unui bărbat este mai mare și, prin urmare, părul său pare mai rar decât cel al unei femei. O medie de 124 până la 200 de fire de păr pe centimetru pătrat de scalp.

De ce factori depinde îndesirea părului tău?

Alți factori pot afecta cât de gros este părul tău. De exemplu, ereditatea, unele persoane au o densitate a părului mai mică decât altele din motive genetice. Sau căderea excesivă a părului, care are loc atunci când prea multe fire de păr ajung în faza telogenă.

Trichologii consideră că este normal să se piardă până la 100 de fire de păr pe zi. Acesta este un număr destul de normal, deși pierderea acestui număr nu are niciun impact asupra cât de gros este părul tău. Dar dacă numărul de păr cade mai frecvent în fiecare zi, pierderea va deveni vizibilă în timp și părul se va subția.

Din moment ce cunoști câte fire de păr are un om este bine să știi și care sunt cauzele care provoacă rărirea acestuia. Există zeci de motive pentru căderea părului, de la carențe de vitamine la stres prelungit sau dezechilibre hormonale. Este important să aflăm care este cauza problemei în cazul dumneavoastră și să eliminăm factorul negativ. Cereți sfatul unui terapeut sau al unui tricholog înainte de a începe, aceștia vă pot ajuta să vă readuceți densitatea părului la ceea ce era înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`