Prima pagină » Informații utile » Câte dulciuri putem mânca pe zi? Tot ce este peste, devine un pericol!

Câte dulciuri putem mânca pe zi? Tot ce este peste, devine un pericol!

02 aug. 2024, 11:21,
în Informații utile

Într-o lume în care tentațiile dulci sunt la tot pasul, mulți dintre noi ne întrebăm cât de multe dulciuri putem mânca pe zi fără a ne afecta sănătatea. De la prăjituri și bomboane până la băuturi carbogazoase și ciocolată, dulciurile sunt adesea asociate cu plăcerea și răsfățul, dar și cu riscuri pentru sănătate atunci când sunt consumate în exces.

Întrebarea „câte dulciuri putem mânca pe zi?” nu are un răspuns universal, deoarece depinde de numeroși factori precum vârsta, greutatea, nivelul de activitate fizică și starea generală de sănătate a fiecărei persoane.

Câte dulciuri putem mânca pe zi?

Majoritatea copiilor și a adulților au o slăbiciune pentru dulciuri. Dulciurile sunt „mâncarea” preferată a copiilor, fără discuție. Le-ar mânca dimineața, la prânz și seara și probabil nici nu ar obiecta, iar la adulții situația nu stă nici pe departe diferit, cu toții ne dorim să ne satisfacem pofta cu o prăjitură simplă. Dar câte dulciuri putem mânca, de fapt, pe zi?

Dulciurile ne plac pentru că ne fac să ne simțim bine, ne dau energie, sunt un fel de răsfăț atunci când am făcut ceva ce merită recompensat. Doar că orice lucru bun la gust vine, de obicei, cu un preț. Iar consumul exagerat de dulciuri poate crea numai probleme.

Nu zice nimeni să nu mai mâncăm, dintr-o dată, nimic dulce. Ci doar sa fim echilibrați, să nu mâncăm dulce atunci când ne simțim triști sau atunci când ne plictisim. Asta înseamnă mâncat emoțional, iar efectele nu sunt deloc bune.

Trebuie să știi că fiecare organism este diferit, iar unele persoane pot mânca dulciuri fără nicio problemă, în timp ce altele se pot îmbolnăvi. În mod normal, specialiștii recomandă să consumi 100 de calorii din zahăr pe zi, care se găsesc în 25 de grame sau 6 lingurițe. Ca să îți faci o idee, o cană de cola conține 140 de calorii din zahăr, iar un baton de ciocolată cu alune, 120 de calorii din zahăr.

Băuturile carbogazoase, de exemplu, sunt foarte periculoase. Înlocuiește-le, mai bine, cu sucuri natural, făcute acasă, din fructe sau legume. Nici sucurile din fructe din magazine nu sunt mai bune, pentru că au aceeași cantitate de zahăr ca cele carbogazoase.

Alternative sănătoase prin care îți poți satisface pofta de dulce

Dacă vrei să renunți la dulciuri, însă tot poftești la ceva bun și dulce, atunci e momentul să încerci câteva alternative sănătoase care să înlocuiască dulciurile. Astfel, salata de fructe este o alegere ideală pentru a înlocui diferite dulciuri din comerț și în a-ți satisface pofta de dulce.

Înghețata de casă îți conferă toate beneficiile fructelor, fără cantitatea suplimentară de zahăr și ingredientele artificiale ale variantelor din comerț.
Pentru a le prepara amestecă pur și simplu fructele alese cu apă, suc sau lapte. Toarnă amestecul în forme sau mulaje de înghețată, pune un băț în mjloc și pune-le la congelator peste noapte.

Chipsurile din fructe și legume sunt tăiate în felii subțiri înainte de a fi puse la cuptor, ceea ce le da acea caracteristică crocantă. Aceste chipsuri îți măresc aportul zilnic de fructe și legume, ceea ce te poate ajuta să reduci riscul apariției bolilor de inimă, a diabetului, obezității și anumitor forme de cancer.

Căpșunile în ciocolată neagră sunt un alt mod de a te bucura de beneficiile ciocolatei negre. În plus, căpșunile sunt pline de antioxidanți și vitamine, care te pot ajuta să preîntâmpini apariția bolilor de inimă. Pentru a prepara această rețetă, bagă căpșunile în ciocolata neagra topită, scoate-le apoi și așează-le pe o hârtie de copt și pune-le congelator pentru 15-20 de minute.

Așadar, răspunsul la întrebarea „câte dulciuri putem mânca pe zi?” depinde în mare măsură de particularitățile fiecărei persoane, însă este recomandat să se evite consumarea acestora în exces pentru a menține un organism puternic și sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024