Prima pagină » Informații utile » Câte cuvinte are limba română? Cu toții folosim frecvent și termeni împrumutați de la unguri!

Câte cuvinte are limba română? Cu toții folosim frecvent și termeni împrumutați de la unguri!

22 oct. 2024, 08:39,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă te-ai întrebat câte cuvinte are limba română, trebuie să știi mai înainte de toate că aceasta este o limbă unică în lume din mai multe puncte de vedere, arată o analiză efectuată de lingviști la nivel mondial.

Istoria limbii române este la fel de controversată precum istoria formării poporului român. În principiu, există două aspecte ce împart taberele în două: cel științific și cel politic. În ciuda acestui lucru, ce este cert este că limba maternă a românilor este unică în lume din mai multe puncte de vedere.

Câte cuvinte are limba română

Până în anul 1860, la redactarea limbii română s-a folosit alfabetul chirilic. A urmat apoi o perioada în care vorbitorii săi au adoptat un alfabet de tranziție, chiar înainte de adoptarea oficială a alfabetului latin.

În RSS (Republica Sovietică Socialistă) Moldovenească, până în anul 1898, s-a folosit alfabetul chirilic modern sau cel rusesc adaptat.

În prezent, limba română se scrie pe baza alfabetului latin. Alfabetul actual al limbii materne a vorbitorilor de română cuprinde 31 de litere, ce formează cuvinte sau grupuri de cuvinte. Acestea formează vocabulatul limbii române, care pe măsură ce trece timpul se poate îmbogăți consistent.

Așa se întâmplă că, dacă în urmă cu doi ani de zile, vocabularul limbii române prezenta 120 de mii de cuvinte, astăzi acesta este mai bogat. Vocabularul este alcătuit din două elemente: vocabularul fundamental sau vocabularul de bază și masa vocabularului.

Astfel că, cea mai recentă ediție a Marelui Dicționar al Limbii Române arată că, la ora actuală, limba noastră prezintă nu mai puțin de 170 de mii de cuvinte. Acest total este calculat fără a ține cont de diminutive, ce reprezintă aproximativ 30 de mii de cuvinte, potrivit lingviștilor.

Un alt aspect ce face limba română unică este faptul că nu are dialecte care să fie utilizate în prezent, în ciuda vechimii sale, avem mai degrabă graiuri. Este un detaliu despre care specialiștii spun că este fără precedent în lume.

De unde am împrumutat anumiți termeni

Vocabularul fundamental sau vocabularul de bază conține termeni indispensabili vieții de zi cu zi, în timp ce masa vocabularului prezintă urmele lexicale ale contactului românilor cu alte popoare, făcându-ne chiar să ne întrebăm cine a inventat școala.

Limba română prezintă și cuvinte împrumutate sau formate pe baza unor termeni din alte limbi, cum ar fi slava, greaca, germana, maghiara, turca, franceza, engleza, daco-getica.

Acestea au fost preluate fie pe cale orală, prin contactul cu vorbitorii, fie prin cale indirectă, prin preluarea unor cuvinte străine.

Influența maghiară este mai puternică în Transilvania, dar toți românii folosesc cuvinte împrumutate de la maghiari, cum ar fi oraș, belșug, hotar, gând, chip, chin, talpă, viclean.

Cuvintele grecești au pătruns în limba română încă din antichitate, prin coloniile grecești din Dobrogea. Câteva exemple ar fi farmec, trufie, martor, a mângâia, drum, maine, pătură.

În ceea ce privește cuvintele din limba germană avel blit, rucsac, laitmotiv, cartof, polițist, șnițel, pensulă, beletristică, curat, țigară, sacou.

Acum că știi câte cuvinte are limba română trebuie reținut faptul că limba noastră este intrată în patrimoniul UNESCO prin cuvintele „dor” și „doină”, acestea având un înțeles special în limba română și nu pot fi traduse perfect în nicio altă limbă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`