Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Câte cesti de cafea ar trebui să beți în fiecare zi pentru a vă proteja ficatul
Câte cesti de cafea ar trebui să beți în fiecare zi pentru a vă proteja ficatul

Câte cesti de cafea ar trebui să beți în fiecare zi pentru a vă proteja ficatul

26 oct. 2020, 10:43,
BZI.ro, în Sanatate

Boala hepatică este una dintre cele mai mortale zece condiții din lume: cancerul hepatic, ciroza și hepatita cauzează milioane de decese în fiecare an. Și totuși, un gest foarte simplu ar putea ajuta la prevenirea acestor maladii: cercetătorii olandezi de la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Olanda) estimează că consumul a trei cesti de cafea sau o ceașcă de ceai ar proteja împotriva bolilor hepatice cronice și în special împotriva fibrozei hepatice.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au analizat starea de sănătate a 2.400 de persoane cu o vârstă medie de 66 de ani. Aceștia au făcut un control de sănătate complet, teste hepatice și au completat un chestionar pentru a măsura frecvența consumului a peste 300 de produse, inclusiv cafea și ceai.

3 cești de cafea sau o cană de ceai

Ca urmare, cercetătorii au observat o legătură între consumul moderat de cafea (trei cesti pe zi) și rigiditatea hepatică scăzută, ceea ce înseamnă că riscul de fibroză, prima etapă a cirozei, este scăzut. La fel, o cantitate mică de ceai (o cană pe zi) are aceleași efecte benefice asupra sănătății ficatului, indiferent de stilul de viață voluntar sau de factorii de mediu.

În schimb, nici ceaiul, nici cafeaua nu au un efect protector asupra bolii hepatice grase. Trebuie încă depuse eforturi suplimentare pentru confirmarea și perfecționarea acestor rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *