Prima pagină » Sanatate » Curiozitati medicale » Câte celule există în corpul uman

Câte celule există în corpul uman

21 oct. 2019, 20:00, 1 ,
în Sanatate

Câte celule există în corpul uman. Primele celule au apărut pe Pământ acum aproximativ 4 miliarde de ani. Chiar și astăzi, multe organisme vii sunt alcătuite dintr-o singură celulă. Pe de altă parte, corpul uman este format dintr-un număr astronomic de celule.

Câte celule există în corpul uman

Pentru a ști câți atomi există într-o bară de fier, este simplu: estimăm masa barei de fier și împărțim această masă la masa unui atom de fier. Pentru a enumera celulele umane, am fi tentati să adoptam același tip de tehnică: împărțim masa corpului uman la masa unei celule umane medii. Problema este că nu există nicio celulă în acest caz complex pe care să-l putem numi cu adevărat „mediu”.

Într-adevăr, corpul uman este format din celule foarte diverse. Există 300 de feluri. Aceste celule diferă prin forma, dimensiunea și, desigur, masa lor. Astfel, globulele roșii sunt prezente în număr foarte mare. Dar aceste celule sunt foarte ușoare și astfel participă puțin la masa totală a unei ființe umane.

Un număr incredibil de celule umane: 30.000 de miliarde!

Calculele făcute ținând cont de diversitatea acestor celule estimează că numărul total de celule din corpul uman – cel al unui om de 70 de kilograme și care măsoară 1,70 metri – se ridică la aproximativ 3.1013, adică adică 30.000 de miliarde! Un număr astronomic care poate fi mărit chiar dacă avem în vedere, în plus, cantitatea de bacterii care ne colonizează corpul.

Într-adevăr, chiar dacă bacteriile nu sunt, strict vorbind, celule umane, știm că organismul nostru nu este departe de 500 de specii de bacterii diferite. Majoritatea trăiesc în sistemul nostru digestiv și în gurile noastre. În total, am găsi peste 38.000 de miliarde de bacterii într-un corp uman. Adică ceva mai mult decât… numărul de celule umane!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024