Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cate calorii sunt stocate intr-un kilogram? Un kilogram este echivalent cu 1000 de grame?
Cate calorii sunt stocate intr-un kilogram? Un kilogram este echivalent cu 1000 de grame?

Cate calorii sunt stocate intr-un kilogram? Un kilogram este echivalent cu 1000 de grame?

24 feb. 2021, 10:26,
BZI.ro, în Sanatate

Caloriile reprezinta energia din alimente. El alimentează tot ceea ce faci, de la somn la alergare. Caloriile pot proveni din carbohidrați, proteine ​​și grăsimi. Cate calorii sunt stocate intr-un kilogram? Un kilogram este echivalent cu 1000 de grame?

Corpul tău le poate folosi imediat pentru combustibil sau le poate depozita pentru o utilizare ulterioară. Câteva calorii pot fi stocate ca glicogen (carbohidrați), dar majoritatea sunt stocate ca grăsime corporală.

Cate calorii sunt stocate intr-un kilogram? Un kilogram este echivalent cu 1000 de grame?

Ce este grăsimea corporală?

Să definim ce înțelegem prin grăsime corporală. Pentru început, grăsimea corporală nu este grăsime pură. Grăsimile pure au un conținut energetic foarte ridicat, aproximativ 9 calorii pe gram. Acest lucru echivalează cu aproximativ 9.000 de calorii pe kilogram de grăsime pură.

Cu toate acestea, grăsimea corporală nu este grăsime pură. Grăsimea corporală este alcătuită din celule adipoase, numite adipocite, care conțin și lichide și proteine ​​pe lângă grăsimi. Prin urmare, conținutul caloric al grăsimii corporale va fi puțin mai mic decât conținutul caloric al grăsimilor pure.

Un kilogram de grăsime corporală conține 7700 de calorii?

În 1958, un om de știință numit Max Wishnofsky a ajuns la concluzia că echivalentul caloric al unei kilograme de greutate corporală pierdută sau câștigată a fost de 7.700 de calorii.

El și-a bazat concluzia pe dovezile științifice disponibile la acea vreme. Zeci de ani mai târziu, rezultatul său a fost citat de mii de ori în mass-media și literatura științifică. A devenit cunoscut faptul că un kilogram de grăsime corporală conține 7.700 de calorii. Dar este cu adevărat adevărat? Să încercăm să aflăm!

Pentru acest calcul vom folosi valori general acceptate. Cu toate acestea, unele cercetări arată ușoare variații. În general, putem presupune că:

  • Un kilogram este echivalent cu 1000 de grame.
  • Grăsimea pură conține 8,7-9,5 calorii pe gram.
  • Țesutul adipos al corpului este 87% grăsime.

Folosind aceste valori, putem concluziona că un kilogram de grăsime corporală conține de fapt între 7.569 și 8.265 de calorii.

Cu toate acestea, este important să rețineți că aceste calcule se bazează pe cercetări vechi. Unele studii susțin că țesutul adipos din corp conține doar 72% grăsime.

Mitul celor 550 de calorii

Mitul este că, dacă mănânci cu 550 de calorii mai puțin pe zi sau cu 3.850 de calorii mai puține pe săptămână, vei pierde un kilogram de grăsime în fiecare săptămână.

Acest lucru ar fi egal cu un total de 26 de kilograme într-un an. Cu toate acestea, realitatea este foarte diferită. Mitul celor 550 de calorii a supraestimat semnificativ potențialul de slăbire care poate fi atins într-o perioadă de timp.

Această estimare pare să funcționeze destul de bine pe termen scurt, pentru pierderea moderată în greutate la persoanele supraponderale și obeze. Dar mitul se prăbușește pe termen lung.

Acest mit nu ia în considerare răspunsul organismului la schimbările în alimentație. Când reduceți aportul de calorii, corpul dumneavoastră răspunde făcându-vă să ardeți mai puține calorii. Începi să te miști mai puțin, iar corpul devine mai eficient. Face aceeași cantitate de muncă, dar folosește mai puține calorii decât înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *