Prima pagină » Informații utile » Câte calorii are un ou fiert? Un aliment plin de proprietăți

Câte calorii are un ou fiert? Un aliment plin de proprietăți

14 aug. 2024, 09:56,
în Informații utile

Câte calorii are un ou fiert? Indiferent de consistența sa, moale sau tare, oul nu-și schimbă numărul de calorii. Numărul de calorii crește în cazul în care oul este prăjit.

Oul este un aliment plin de nutrienți. Deși multă lume se ferește să-l introducă în dietă, acesta, în cantitățile potrivite, oferă numeroase beneficii organismului. Iată câte calorii are un ou fiert.

Câte calorii are un ou fiert?

Un ou fiert de 50 de grame are 77,5 calorii. Numărul de calorii nu se schimbă în funcție de consistența oului, astfel, indiferent dacă acesta este moale sau tare, numărul de calorii este același. Fierberea îndelungată a oului are scopul de a distruge mai bine bacteriile care pot fi periculoase, cum ar fi Salmonella. Astfel, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, copiilor sau bătrânilor, se recomandă un timp mai îndelungat de fierbere a ouălor.

În ceea ce privesc ouăle prăjite, numărul caloriilor crește din cauza uleiului din tigaie. Astfel, un ou de 50 de grame, prăjit în ulei, va avea în jur de 90 de calorii.

Un ou fiert de 50 de grame mai are: 6,29 grame de proteine, 5,3 grame de lipide (grăsimi), 0,56 grame de carbohidrați, 25 de mg de calciu, 0,59 mg de fier, 5 mg de magneziu, 86 de mg de fosfor, 63 de mg de potasiu, 62 de mg de sodiu, 0,52 mg de zinc.

În ceea ce privește colesterolul,  trebuie sa aveți grijă. Tot același ou de 50 de grame conține 186 de mg de colesterol. Doza maximă de colesterol pentru o persoană sănătoasă, recomandată de medici, este de 300 de mg pe zi, iar pentru cei cu probleme de 200 mg pe zi. Astfel, dacă aveți probleme cu colesterolul mărit, consumarea a unui singur ou vă apropie de limita maximă admisă.

Beneficii și contraindicații

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, conținând toți aminoacizii esențiali, astfel încât organismul să poată construi și repara țesuturile, să producă hormoni și enzime. În plus, sunt bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, cum ar fi vitaminele A, D, E, K și grupul B, fier, fosfor, seleniu și iod. Acestea ajută la menținerea sănătății osoase, nervoase, imunitare și a pielii.

Unele studii mai arată că acestea pot contribui la sănătatea inimii și a creierului, fiind o bună sursă de acizi grași Omega-3. Mai mult, datorită conținutului ridicat de proteine și efectului de sațietate, consumul de ouă poate ajuta privind controlul apetitului și previne supraalimentarea.

Unul dintre riscuri, totuși, este infecția cu Salmonella. Pentru a reduce riscul de infectare, ouăle trebuie să fie proaspete și gătite foarte bine. Un alt risc este alergia la ouă. Aceasta se manifestă prin erupții cutanate, mâncărimi, chiar și dificultăți respiratorii și, în cazuri rare, poate provoca șoc anafilactic.

Mai există și persoane care au intoleranță la ouă. În acest caz, aceste persoane pot experimenta simptome precum balonare, diaree sau dureri abdominale după consum. Aceste ultime două categorii de persoane trebuie să evite atât ouăle, cât și preparatele ce le conțin.

Prin urmare, dacă vă întrebați câte calorii are un ou fiert, răspunsul este că un ou de 50 de grame are 77,5 calorii, astfel face din ou un aliment ce, consumat cu moderație, are numeroase beneficii asupra organismului și nu trebuie evitat din dieta zilnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024