Câte calorii are un covrig? Deși reprezintă o gustare ușoară pentru momentele când ai treabă și nu ai timp să mănânci ceva mai consistent, aceștia dovedesc a avea o densitate energetică mare, însă o densitate nutrițională mică.
Covrigii sunt o alegere rapidă și la îndemâna oricui în momentele în care sari peste o masă. Atât gustul, cât și prețul sunt cele care atrag cel mai mult. Însă, problema lor este că aceștia au o cantitate mare de calorii, fără valori nutriționale însă. Iată câte calorii are un covrig.
Câte calorii are un covrig?
Un covrig de 100 de grame are un aport de 250-280 de calorii. Un covrig simplu are in medie 50-80 de grame. Aceștia sunt preparați din făină, drojdie, apă și sare, iar unii chiar sunt făcuți din aluat congelat. În cazul în care optați pentru un covrig cu adaosuri (brânză, ciocolată etc.) este clar patul că numărul de calorii crește considerabil. Acesta nu numai că va avea mai multe calorii, dar crește și nivelul de zahăr și grăsimi saturate. Cu atât mai mult, covrigii uscați și ambalați au și mai multe calorii, putând ajunge chiar la 400-480 kcal/100 g.
Problema este că aceștia nu au prea multe beneficii nutriționale. Aceștia nu se pot lauda cu un conținut excelent de fibre, nici de proteine, nici de vitamine, nici de minerale, nici de grăsimi sănătoase, acestea fiind mai mult calorii goale. Sunt, ce-i drept, o variantă mai bună decât alte produse de la simigerii, însă nu este cea mai ideală gustare.
Un covrig este echivalentul a 2-3 felii de pâine albă. Făina albă rafinată nu este bună pentru sănătatea noastre. Consumul pe termen lung poate duce la îngrășare și obezitate, poate afecta digestia, poate crește nivelul colesterolului, poate crește riscul apariției de boli cardiovasculare, poate crește nivelul insulinei, dar și a inflamației din corp.
Diferența dintre făina albă și făina integrală
O persoană cu o greutate normală și care face mișcare regulat ar trebui să consume maxim 6 porții cerealiere pe zi. O porție poate însemna o felie de pâine sau o lipie (20-40 g), 30 g de cereale/musli, jumătate de cană de orez/paste/quinoa/mămăligă.
S-a dovedit că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea albă. Aceasta este obținută prin măcinarea întregului bob de grâu și își păstrează intacte substanțele nutritive provenite din el. Făina integrală are de 7 ori mai multe fibre decât cea albă, asigurând astfel o funcționare mai bună a digestiei și starea de sațietate îndelungată.
Principalele avantaje ale făinii de grâu sunt: întărirea imunității prin conținutul de vitamine și minerale din germenele de grâu, accelerarea tranzitului intestinal datorit conținutului de fibre, diminuarea colesterolului (tot datorită fibrelor), sursă importantă de antioxidanți.
Singurul dezavantaj al făinii integrale este perisabilitatea. Din cauza faptului că grăsimile din germeni râncezesc mai repede, făina integrală nu poate fi păstrată la fel de mult ca cea albă. Se recomandă depozitarea la rece, în frigider sau congelator.
Produsele din simigerii se produc cu făină albă. Astfel, dacă vă întrebați câte calorii are un covrig, este vorba de un număr semnificativ, lipsit de nutrienți.