Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cate calorii are un cartof dulce?
Cate calorii are un cartof dulce?

Cate calorii are un cartof dulce?

29 nov. 2017, 15:41,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:78290;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Un cartof dulce mediu, gatit contine aproximativ 180 de calorii si are un indice glicemic mediu. In plus, aceeasi cantitate iti asigura 214% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 52% din vitamina C, 50% de mangan, 35% de acid pantotenic, 34% de vitamina B6 si biotina. 
 
Vitamina A, un antioxidant important prezent intr-o cantitate atat de mare in cartoful dulce, indeplineste numeroase functii in organismul nostru: ne ajuta sa avem o vedere mai buna, o imunitate mai eficienta, un metabolism mai rapid si o piele mai frumoasa. Incorporand in alimentatia ta preparate cu acest tip de cartof, vei beneficia in timp de toate aceste efecte pozitive. Pentru ca vitamina A sa fie mai bine absorbita, asociaza cartoful dulce cu o sursa de grasime sanatoasa (un avocado sau o lingura de ulei de masline, de exemplu). Studiile au demonstrat ca 3-5 g de grasimi la fiecare masa cresc foarte mult absorbtia de beta-caroten din cartofii dulci.  
 
Prin cantitatea considerabila de vitamina B6 si potasiu, cartoful dulce este un aliment recomandat si in alimentatia celor care doresc sa amelioreze sau sa previna afectiunile cardiovasculare. Vitamina B6 ajuta considerabil la descompunerea homocisteinei, o substanta care contribuie la incarcarea arterelor si a vaselor de sange, iar potasiul scade tensiunea arteriala, regleaza ritmul cardiac si mentine normala functia sistemului nervos central. 
 
Recent, cercetatorii au descoperit proprietatile antioxidante ale unor proteine din cartoful dulce, numite sporamine. Se pare ca acestea previn efectele deteriorarii oxidative la nivel celular, cauzata si intretinuta de propriul organism, dar provenite si din sursa externa (poluare, medicamente, alimente etc). Desi la inceput de drum, studiile realizate pe animale au aratat ca o dieta bogata in cartof dulce ar putea reduce inflamatia din corp, ca de altfel si nivelul de fibrinogen, o proteina cu valori marite in inflamatii acute, boala arteriala coronariana, atac celebral, afectiuni inflamatorii etc. 
 
Chiar daca are un indice glicemic mediu, cartoful dulce regleaza nivelul zaharului din sange, avand si alte beneficii in cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a avea un verdict oficial, insa primele rezultate arata ca extractul de cartof dulce ar creste considerabil nivelul de adiponectina din sange, un hormon care ajuta la reglarea sensibilitatii la insulina. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *