Ananasul este un fruct tropical bogat in vitamine, enzime și antioxidanți. Multe persoane care țin diete vor să știe însă câte calorii are un ananas și dacă poate fi un aliat în lupta cu kilograme în plus.
Ananasul are numeroase beneficii datorită cantității mari de nutrienți, vitamine și minerale, inclusiv potasiu, cupru, mangan, calciu, magneziu, vitamina C, betacaroten, tiamina, vitamina B6, precum și fibre solubile și insolubile.
Ananasul ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, întărirea oaselor și ajută la înlăturarea indigestiei. În plus, acesta ajută la protecția ficatului, are efect antihelmintic și ajută digestia.
De asemenea, ananasul este o bună sursă de proteine și enzima bromelaină.
Câte calorii are un ananas: Aliat de nădejde în curele de slăbire
În ciuda gustului lui dulce, ananasul nu are atât de multe calorii pe cât te-ai fi așteptat. Astfel, 100 g de ananas are 48 de calorii, 0,4 proteine, 12 carbohidrați, 1,4 fibre și 0 lipide.
Pulpa ananasului nu conține grăsimi saturate sau colesterol, cu toate acestea, este o sursă bogată de fibre dietetice solubile și insolubile, cum ar fi pectina.
În aceste condiții, mulți nutriționiști recomandă ananasul ca un înlocuitor bun al dulciurilor, deoarece acesta deja are un gust foarte dulce și este slab în calorii.
Efecte benefice ale consumului de ananas
Datorită conținutului de vitamina C și bromelaină, un antioxidant solubil în apă ce apără organismul de radicalii liberi ce favorizează îmbătrânirea celulară, ananasul are multiple beneficii.
Prin efectul antioxidant, ananasul poate fi benefic pentru funcționarea sistemului imunitar, prevenirea unor afecțiuni recurente, prevenirea artritei reumatoide sau a durerilor articulare.
Ananasul este și o importantă sursă de minerale și vitamine, în special vitaminele B, un cofactor al reacțiilor enzimatice pentru producerea energiei.
Bromelaina din conținutul fructului de ananas are rol antiinflamator prin modularea acțiunii celulelor T și a macrofagelor. Bromelaina întărește sistemul imunitar și reduce inflamațiile, având beneficii și asupra astmului și alergiilor. Bromelaina din ananas luptă împotriva afecțiunilor sinusale, stimulând răspunsul imunitar, prevenind formarea cheagurilor de sânge și reducând răspunsul inflamator.
Bromelaina din ananas poate favoriza dezvoltarea celulelor și diferențierea lor, și implicit dezvoltarea țesutului, ajutând astfel la vindecarea mai rapidă a rănilor.
În plus, ananasul are efecte benefice asupra florei bacteriene, reducând balonarea și gazele intestinale. Datorită conținutului de bromelaină, ananasul ajută la digestia proteinelor și reduce unele efecte negative asociate cu o digestie dificilă, și anume flatulența, digestia lentă, arsurile gastrice.
Luptă cu succes împotriva colitei, sinuzitei și osteoartritei
Sucul proaspăt de ananas crește motilitatea gastrică, asemănător acetilcolinei. Acesta poate fi benefic și pentru persoanele cu colită ulcerativă, datorită activității bromelainei. În plus, poate reduce severitatea inflamațiilor și incidența leziunilor inflamatorii ale colonului, prin reducerea acțiunii citokinelor.
Ananasul poate favorizarea tratarea sinuzitei datorită enzimei proteolitice bromelaină.
De asemenea, bromelaina poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, cauzând apoptoza lor, adică moartea programată a celulelor canceroase). Efectele bromelainei au fost asociate cu reglarea unor expresii tumorale și cu reducerea producției de specii de oxigen reactive.
Ananasul ar putea reduce simptomele osteoartritei datorită proprietăților antiinflamatoare și depurative ale bromelainei. Efectul ar putea fi dat de inducerea sintezei de antiproteinaze cu rol analgezic și antiinflamator. De asemenea, conținutul de vitamina A ajută la reducerea radicalilor liberi ce cauzează liza celulelor și afectarea articulară la pacienții cu osteoartrită.
Câte calorii au alte fructe
Căpșunile sunt printre fructele cu cele mai puține calorii la suta de grame. Astfel, 100 de grame de căpșuni au doar 32 de calorii. În plus, acestea conțin 0,9 proteine, 0,3 lipide, și 7,7 carbohidrați la 100 grame.
O portocală, în funcție de dimensiunile ei, poate avea 45 de calorii, la o greutate de aproape 100 g sau 86 de calorii, la o greuatte de aproape 200 g. Astfel, o felie de portocală are în jur de 17 grame și conține 8 calorii. 100 de grame de portocale conțin 0,94 grame de proteine, 0,12 grame de lipide, 11,75 grame de carbohidrați, 9,35 grame de zaharuri, 40 de miligrame de calciu, 0,1 mg de fier, 10 mg de magneziu, 14 mg de fosfor, 181 mg de potasiu, 0,07 mg de zinc, 53,2 mg de vitamina C.
Când vine vorba de cireșe, 100 g din acest fruct are doar 63 de calorii. În plus, aceasta conține 1,1 proteine, 0,2 lipide, 16 carbohidrați și 2,1