Roșiile conțin vitamine, minerale și antioxidanți, acestea fiind benefice pentru organism. Multe persoane se întreabă câte calorii are o roșie și ce efecte are aceasta asupra organismului. Roșiile conțin o varietate de fitonutrienți, fiind și o importantă sursă de vitamina C, A și K. De asemenea, acestea aduc un aport caloric scăzut organismului.
Roșiile sunt o sursă de săruri, vitamine, aminoacizi și antioxidanți. Specialiștii spun că această legumă conține 21 dintre cei 30 de aminoacizi esențiali pentru organismul uman. De asemenea, medicii recomandă consumarea lor pentru prevenirea multor boli, acestea fiind considerate benefice procesului de slăbire.
Câte calorii are o roșie: Proprietățile sănătoase ale acesteia
Nutriționiștii susțin că roșiile ajută în lupta împotriva excesului de greutate. Acestea au o valoare calorica foarte mică, astfel 100 g de roșii are 18 calorii. De obicei, o roșie cântărește aproximativ 180g, astfel consumând o roșie întreagă, organismul primește 32 de calorii. Spre exemplu dacă mâncăm un avocado întreg, organismul are parte de 167 de calorii. De asemenea, spre deosebire de un avocado, o roșie nu are grăsimi.
Roșia are o valoare calorică scăzută deoarece 94% din aceasta constă în apă. Plus la toate, aceasta are doar 1 g de proteine, 1,2 g de fibre alimentare și 3 g de carbohidrați. Astfel, cu ușurință poți consuma roșii chiar dacă ești la dietă.
Roșiile sunt recomandate pentru a reduce prevalența astmului. Un studiu a arătat corelația dintre antioxidanții care se conțin în aceste legume și crizele de astm. Astfel, s-a ajuns la concluzia că dietele bazate pe extractul de roșii și sucul de roșii au dus la reducerea simptomelor astmului și a riscului apariției acestuia.
Unii specialiști susțin că roșiile ar putea reduce osteoporoza, reducând riscul de fracturi cauzate de această boală. De asemenea, aceste legume protejează pielea împotriva razelor ultra-violete. Dermatologii asociază consumul de roșii cu protecția solară, datorită conținutului de carotenoide, acestea înfrumusețând și îmbunătățind aspectul pielii.
Roșiile au efect anti-cancerigen
După efectuarea a mai multor studii, medicii au identificat faptul că un consum de roșii poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată. Prevenirea acestuia se datorează faptului că roșiile conțin o cantitate însemnată de licopen, substanță din clasa carotenoidelor.
Studiile nu s-au oprit aici, cercetătorii au experimentat efectele roșiilor și asupra altor tipuri de cancer: cancerul de sân, pulmonar, colo-rectal și cel gastric. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că un consum regulat de roșii previne apariția cancerului.
Unele persoane pot fi alergice la roșii, aceasta manifestându-se la nivelul pielii, la nivel respirator sau pot cauza și probleme digestive. Există oameni care au intoleranță alimentară la roșii, aceasta fiind puțin mai diferită de o alergie. Diferența dintre cele două constă în faptul că intoleranța la roșii nu permite organismului să absoarbă și să digere aceste alimente. Simptomele sunt asemănătoare alergiei, manifestându-se în special sub formă de balonare sau crampe abdominale.
Persoanele care nu suferă de alergii se pot bucura de această sursă de licopen, substanța care reduce riscul de boli cardio-vasculare, de cancer, menținând o piele tânără.
În cazul în care dorești să consumi roșii sub formă de suc dar te întrebi câte calorii are acesta este bine să știi că cel la cutie la o cantitate de 170g are 31 de calorii. Astfel, o cană de suc de roșii are aproximativ 41 de calorii. Pentru persoanele care se întreabă câte calorii are o roșie cherry trebuie să știe că aceasta are doar 5 calorii, iar o roșie de 10 g poate avea chiar și 3 calorii. Dacă ești interesat să-ți calculezi caloriile este important să cunoști câte calorii are porumbul fiert și castravetele.