Piersicile sunt fructe foarte gustoase, iubite atât de adulți, cât si de copiilor, având un gust delicios și un parfum îmbietor. Deși sezonul lor este scurt la noi, pot fi găsite oricând pe rafturile supermarket-urilor, astfel că persoanele care sunt la cură de slăbire sunt foarte interesate să știe câte calorii are o piersică.
Piersicile au conținut bogat de vitamine din complexul B – B2, B3, B6, B9. De asemenea, acestea au un conținut semnificativ de minerale, antoixdanți, carbohidrați, fibre si proteine. Acesta este motivul pentru care o piersică mâncată la mic dejun poate asigura necesarul unei mese luate dimineața.
Câte calorii are o piersică: Numărul variază în funcție de mărime
Indiferent de momentul zilei în care mâncăm piersicile, este important să știm câte calorii are o piersică și care este contribuția unui astfel de aliment la cumulul caloric de pe perioada unei zile întregi.
Și în cazul piersicilor, la fel ca la orice aliment este foarte importantă cantitatea pentru calculul numărului de calorii.
În functie de greutatea fiecărui fruct, aportul caloric este:
Piersici mici –cântăresc între 40 și 60 de grame și au un aport caloric de maximum 24 de calorii.
Piersici medii – nu cântăresc mai mult de 80 de grame și au un aport caloric de aproxiamtiv 32 de calorii.
Piersici mari – au o greuatte cuprinsă între 80 și 100 de grame, aportul caloric fiind de aproximativ 40 de calorii.
100 g piersici mai conțin 0,7 g proteine, 0,09 g lipide, 11,10 g carbohidrati, 2 g de fibre, 5 mg de calciu, 0,11 mg de fier, 7 mg de magneziu, 12 mg de fosfor (ajuta la mentinerea sanatatii celulelor nervoase), 197 mg de potasiu, 0,14 mg de zinc, 0, 068 mg cupru, 0,047 mg de potasiu, 6,6 mg vitamina C.
Remedii naturiste pe bază de piersici
Piersicile, datorită conținutului lor, sunt recomandate în caz de anemie, constipație, hipertensiune arterială, gastrite, bronșite, inflamatii ale rinichilor, astm, pietre la rinichi sau problem ale vezicii urinare.
Având un conținut bogat în vitamina A, piersicile ajută organismul să lupte împotriva formării celulelor maligne în organe și glande cu țesut epitelial.
Piersicile sunt recomandate persoanelor care suferă de gută sau reumatism. Infuzia din frunze de piersic ajută la distrugerea viermilor intestinali, iar din frunze și flori sunt des folosite în medicină grație gradului ridicat de tolerabilitate.
Piersicile au proprietăți antiîmbătrânire. De asemenea, conțin caroten, antioxidanți și vitamina C, asigură o bună calitate a spermei și ameliorează problemele gingivale.
Piersicile conţin vitamina E, fiind singura sursă naturală fără alte grăsimi.
De asemenea, piersicile au un conținut ridicat de potasiu, mineralul care contribuie natural, în metabolismul uman, la eliminarea toxinelor.
Piersicile stimulează glandele digestive și au un ușor efect laxativ și un puternic efect diuretic.
Beneficii pentru frumusețe
Măştile de piersici sunt recomandate pentru catifelarea pielii. În plus, sucul de piersici închide porii, iar vitaminele şi mineralele din acest fruct hrănesc tenul şi îi conferă luminozitate.
De asemenea, crema de piersici este recomandată pentru tenul normal sau uscat.
Pentru tenul gras, cu tendință acneică, se recomandă să masezi pielea cu pulpa fructului, rezultatul fiiind o piele curată, mai strălucitoare și mai elastică.