Renunți cu greu la pâine sau nu poți renunța deloc. Cu siguranță ai auzit că pâinea prăjită are puține calorii și nu îngrașă. Experții s-au pronunțat dacă este de adevărată sau nu această afirmație.
În ziua de astăzi, multă lume cheltuie mai mulți bani pentru a slăbi decât pentru a avea o dietă sănătoasă.
În cazul în care vrei să ai grijă de siluetă, dar să poți mânca și pâine, cu siguranță ai îcnercat diferite feluri de pâine care există acum pe piață.
Câte calorii are o felie de pâine prăjită: Ce efect are prăjirea
Trebuie să știi că nivelul caloriilor dintr-o felie de pâine prăjită depind doar de tipul de pâine folosită. O felie de pâine albă prăjită, spre exemplu, va avea aceeași valoare nutritională ca și una neprăjită. Adică în momentul în care prăjești pâinea nu se schimbă cu nimic aportul caloric al acesteia.
78% din caloriile unei pâini sunt date de carbohidrați. Aceștia sunt zaharide și în moemntul tratării termice se produce caramelizarea. Cu alte cuvinte carbohidrații rămân n pâine, chiar dacă aceasta este prăjită.
Dacă ai ales să mănânci pâine prăjită, trebuie să ții cont de faptul că o felie din astfel de pâine are 8-9 de grame. În ceea ce privește numărul de calorii pentru 100 de grame de pâine prăjită, valorile oscilează între 358 și 416 de calorii, în funcție de firma care a produs pâinea prăjită. Valorile variază și în funcție de tipul de pâine prăjită, de la 358 de calorii la pâinea integrală sau cu semințe, la 416 de calorii în cazul unei felii de pâine albă.
O sută de grame de pâine prăjită are între 63 și 79 grame de carbohidrati, 9,5 grame și 12,8 grame de proteine și între 5 și 11 grame de fibre. Consumul a 100 de grame de pâine prăjită reprezentă aproape 19% din totalul de 2.000 de calorii recomandate zilnic.
Cu ce poți asocia pâinea prăjită pentru a nu te îngrășa
Mâncată în anumite cantități, pâinea nu îngrașă, mai ales dacă este asociată cu anumite alimente. Multă lume asociază dimineață pâinea prăjită cu unt și gem. Această combinație este o bombă calorică, putând fi asimilată unei mâncări fast food. Nutrișioniștii recomandă ca pâinea prăjită să nu fie asociată cu brânză grasă, mezeluri, paste, orez, cartofi sau fructe.
Pâinea prăjită poate fi mâncată în schimb cu legume gătite şi/sau crude, lactate slabe, ouă sau salată de crudităţi. În cazul în care vreți neapărat să mâncaţi pâine cu brânză, este bine să optați pentru caşul sau urda, care au 15% grăsime, sau brânza-perle. Telemeaua, spre exemplu, are 24% lipide, iar brânza topită sare de 30% grăsimi, asta chiar dacă pe produs scrie că ar fi dietetic. Orice brânză topită, oricât de dietetică ar fi, are cel puţin 15% grăsime, destul de aproape de o smântână cu 20% grăsimi.
Nutriționiștii recomandă, de asemenea, laptea prăjită să fie asociată cu lactate, deoarece pâinea nu conţine lizină, aminoacid esenţial, care se regăseşte în peşte, brânză de vaci sau lapte. Aceștia spun că nu există mâncăruri carer pot fi mâncate doar cu pâine. Astfel, există percepția că salata de vinete, fasolea bătută sau humusul se pot mânca doar pe o felie de pâine. Nutriioniștii recomandă ca acestea să fie puse, spre exemplu, pe o bucată ardei gras.