În condițiile în care pâinea are multe calorii și îngrașă, multă caută altă soluții și se întreabă câte calorii are mămăliga.
Deoarece mămăliga nu conţine gluten şi are multe beneficii pentru digestive poate fi un aliat pentru oricine vrea să țină o cură de slăbire.
Mămăliga conține fier, magneziu, potasiu, zinc, fibre, vitamine din complexul B şi vitamina E. De asemenea este bogat în proteine şi carbohidraţi complecşi, fiind o cereală fără conţinut de gluten.
Mămăliga este un aliment cu un aport nutriţional semnificativ şi este un preparat sănătos atunci când este consumat cu moderaţie şi în combinaţii simple.
Câte calorii are mămăliga: Atenție la cantitate!
Potrivit speciliaștilor, 100 de grame de mămăligă poate să conţină aproximativ 70 de calorii, adică de peste trei ori mai puțin decât aceeași cantitate de pâine, care are între 220 și 260 de calorii.
Totuși, trebuie avut grijă la faptul că mămăliga este mai densă decât pâinea și avem tendința de a mânca mai mult decât în cazul pâinii. Atunci când la o masă mâncăm pâine, cantitatea este de aproximativ 100 de grame, adică aproximativ 4 felii. În cazul mămăligii, mâncăm mai mult de 200 de grame, ceea ce înseamnă aproximativ 150 de calorii.
În cazul în care vrme să mâncăm mămăligă cu brânză, trebuie să avem în vedere câte calorii și cantitatea de brânză. Astfel, 100 de grame de brânză, telemea spre exemplu, se poate ajunge la aproximativ 300 de calorii.
Așadar o o porție de mămăligă cu brânză ar conține aproximativ 150 de calorii de la mămăligă și 300 de calorii de brânză, deci aproximativ 450 de calorii.
În cazul în care alegem să mâncăm mămăliga cu brânză de vaci și smântână, atunci numărul de calorii va fi și mai mare. 50 de grame de smântână cu un procent de grăsime de 15% conțin 100 de calorii. Acestea se adaugă la cele aproximativ 150 de calorii ale mămăligii și celor aproximativ 250 de calorii ale brânzii de vacă. Rezultatul este de aproximativ 500 de calorii,
În cazul în care asociem mămăliga cu sarmale sau cu tochitură ajungem déjà la niște valori foarte mari din cauza aportului hipercaloric al acestor mâncăruri.
În schimb, dacă alegem să mâncăm mămăliga cu legume, atunci aceasta poate fi un adevărat aliat în lupta cu kilogramele.
Un truc pentru reducerea numărului de calorii este folosirea unei cantități mai mari de apă la prepararea mămăligii.
Beneficiile consumului de mămăligă
Mămăliga conține fibre și proteine, o cantiatte destul de mică dând senzația de sațietate. În plus, conținutul mare de fibre permit mămăligii să asigure tranzitul intestinal, rezolvând probleme precum constipația sau diareea.
Mămăliga, spre deosebire de alte surse de fibre, precum făina, nu conține gluten. În plsu, aceasta are un conținut mare de minerale, precum magneziu, fier, zinc sau potasiu.
Un alt avantaj al consumului este mămăligă este acela că este săracă în grăsimi, fiind recomandată celor care u probleme cu colesterolul mărit.
Mămăliga conține și carotenoizi, substanțe nutritive cu efecte benefice asupra sănătății oculare.
Mămăliga are în compoziția ei carbohidrați complecși, care sunt metabolizați rapid de organism și face ca nivelul de zahăr din sânge să crească brusc. Adică senzația de foame dispare imediat după consumul de mămăligă.