Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte buze are un melc: Informația pe care o cunoaște orice elev de școală generală

Câte buze are un melc: Informația pe care o cunoaște orice elev de școală generală

30 aug. 2021, 10:22,
în Stiri si curiozitati

Melcii fac parte din clasa Gastropoda, încrengătura Mollusca. Această clasă cuprinde peste 90 000 de specii, adaptate atât la viața acvatică, cât și la cea terestră.

Multă lume nu știe foarte multe lucruri despre melci, dar răspunsul la întrebarea câte buze are un melc îl poate da și un copil de școală generală.

Majoritatea melcilor au corpul protejat de o cochilie spiralată, în care animalul se poate retrage oricând simte nevoia. De asemenea, unele specii de gasteropode au cochilia redusă sau absentă, iar altele prezintă o serie de formațiuni externe care le dau un aspect deosebit.

Câte buze are un melc: Răspunsul este extrem de simplu

Puțini oameni știu, dar un melc are trei buze. Acest lucru îi ajută să se orienteze mai bine, folosindu-se de simțul tactil. Capul acestora este bine dezvoltat și distinct la reprezentanții clasei Gastropoda (gasteropode) și Cephalopoda (cefalopode), redus la amfineurieni și scafopode. Capul la clasa Lamellibranchia (lamelibranhiate) a regresat până la dispariție.

Cele mai importante caracteristici ale melcilor sunt: corpul moale, de obicei apărat de o cochilie răsucită în spirală, prezintă patru tentacule sensibile în zona capului și trei buze. Aceștia trăiesc în mediul acvatic și terestru, iar deplasarea lor este lentă, prin târâre cu ajutorul piciorului. Nutriția este fitofagă, hrana fiind frunzele. Sistemul lor digestiv este alcătuit din aparat bucal, faringe, stomac, intestin subțire, hepatopancreas și anus. Sistemul nervos este ganglionar, cel vascular este reprezentat de vase de sânge și inimă bicamerală (un atriu și un ventricul), iar cel respirator este pulmonar (un plămân) sau branhial.

Unele specii sunt hermafrodite. Depun ouă în pământ (cei tereștri), iar din ouă se dezvoltă melci cu cochilia transparentă.

Ce mănâncă melcii

Melcii preferă să mănânce frunze, iarbă, trunchiuri de plante, fructe, coajă de copac, deșeuri naturale putrede. De cele mai multe ori, delicatesa preferată a acestora este reprezentată de un copac putred. Unele specii pot mânca și carouri de animale sau insecte de dimensiuni foarte mici. Pentru melcii de dimensiuni mici, alimentele proaspete sunt esențiale, în timp ce pentru cei mari plantele putrezite sunt o componentă mai importantă a dietei.

Curiozități despre melci: Câte buze are un melc

Nu multă lume știe, dar melcii nu au coloană vertebrală. De asemenea, viteza melcilor este de aproximativ 1,25 – 2 cm pe secundă. Daca s-ar mișca fără oprire, ar fi nevoie de mai mult de o săptămână pentru a parcurge 1 kilometru. Interesant de știut este faptul că majoritatea melcilor trăiesc între 2 și 5 ani, dar în captivitate, unii au depășit vârsta de 10 sau 15 ani.

Majoritatea speciilor de melc sunt hermafrodite, deci au atât organe de reproducere masculine, cât și feminine.

Mărimea cochiliei unui melc reflectă vârsta lui. Melcii pot vedea, dar nu pot auzi. Majoritatea melcilor de pământ au două seturi de tentacule, cea superioară poartă ochii, în timp ce cea inferioară are organele olfactive. Cu toate acestea, nu au urechi sau canal de ureche.

Unele specii de melci hiberneaă în lunile cele mai reci ale anului. Aceștia își acoperă corpul cu un strat subțire de mucus, care nu îi lasă să se usuce. De cele mai multe ori, melcii realizează un proces similar și vara, numit estivare, pentru a supravietui în cazul în care sezonul este unul uscat. Datorită acestor procese, melcii au supravietuit de milioane de ani.

Așa cum mulți oameni au observat, melcii sunt animale nocturne, majoritatea activităților lor petrecându-se noaptea.

Melcii sunt destul de puternici, ei reușind să ridice până la zece ori greutatea lor corporală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`