O catastrofă poate fi posibilă pe drumul Iași – Suceava. Firma lui Giani Canschi, Daroconstruct SRL, se ocupă de proiectul modernizării lotului 3 din Axa Iași – Suceava. Acesta a intrat cu buldozerele peste țevile de gaz
Daroconstruct, firma controlată din umbră de afaceristul Giani Canschi, a semnat, anul trecut, contractul de 20 de milioane de euro pentru asfaltarea lotului 3 din Axa Rutieră Iași – Suceava. Problemele au apărut atunci când muncitorii au produs mai multe pagube în zonă din cauza avariilor la conducta de gaz. Inginerul Gheorghe Tabac, operatorul de gaze naturale, atrage atenția asupra faptului că în zonă se poate produce o catastrofă. Mai exact, Daroconstruct construiește drumul pe conductele de gaze.
Catastrofă pe drumul Iași – Suceava
O catastrofă din care ar putea rezulta pierderi de vieți omenești ar fi posibilă din cauza lucrărilor efectuate de Daroconstruct pe drumul Iași – Suceava. Din 2007, SC Design Proiect SRL distribuie și furnizează gaze naturale în mai multe localități din județul Iași. Firma deține infrastructura de furnizare și licențele aferente desfășurării activității. Gheorghe Tabac este reprezentantul firmei și cel direct responsabil de furnizarea serviciilor pe care firma le prestează. Acesta susține faptul că societatea controlată de Giani Canschi desfășoară lucrări ce pot pune în pericol viețile oamenilor.
„Acolo se face construcție de drumuri, de rigole. Conform legii gazelor, trebuiau deviate lucrările, adică să nu se facă construcție pe conductele de gaz. În legea gazelor, la capitolul cu interdicții scrie clar că nu este voie, este interzis să se facă construcție de orice fel pe conducta de gaz sau în zonele de siguranță”, a transmis Gheorghe Tabac.
Mai mult decât atât, acesta susține și faptul că a încercat de nenumărate ori să poarte discuții cu reprezentanții firmei Daroconstruct, însă nu s-a ajuns la niciun consens, aceștia continuând să desfășoare lucrările fără probleme.
„Am încercat să discut cu cei de la Daroconstruct, dar nu am avut cu cine, au rupt conductele, au făcut reparațiile la conducte și tot ce au scos. Ei nu înțeleg că un por, o fisură care rezultă din lucrările efectuate de către ei poate provoca explozii și chiar pierderi de vieți omenești, cum a fost la Sighetul Marmației”, a mai precizat inginerul Gheorghe Tabac.
Acesta pare că duce o luptă cu morile de vânt. A făcut sesizări inclusiv la Primăria Scobinți, însă lucrurile nu au fost rezolvate nici până în prezent, iar firma ar lucra fără autorizație.
„Am fost cu primarul Hrițcu, de la comuna Scobinți, am discutat cu ei pe traseu, l-am luat și pe inginerul Dascălu și le-am explicat. Ei (n.r. – Daroconstruct SRL) au certificat de urbanism emis în 2016 sau 2018, autorizația de construcție este expirată, nu știu ce au făcut, nu au aviz de la mine, ca operator de gaz, au doar un aviz dat, dar și acela e dat doar pentru partea de sus, de la Rediu, nu au nici măcar predare de amplasament.
Predarea amplasamentului nu s-a putut face cu ei pentru că ei spun că li s-a predat amplasamentul ca liber de sarcină de către cei de la Consiliul Județean Iași, deși pe traseul drumului este apă, gaz și fibră optică”, a precizat Gheorghe Tabac.
Daroconstruct desfășoară lucrările pe drumul Iași – Suceava fără autorizație de la operatorul de gaze
Se pare că firma controlată de afaceristul Giani Canschi ar desfășura lucrările fără avize și autorizații din partea operatorului de gaze.
„Ei lucrează în continuare fără avize, fără autorizații de la operatorul de gaze, fără să se predea un amplasament. În legea gazelor, la capitolul interdicții scrie clar că orice lucrare de pe conductele de gaz se face sub supravegherea strictă a operatorului de gaz. Practic, eu trimit o persoană acolo, un operator specializat care trebuie să supravegheze lucrările.
Mai mult decât atât, după ce sapă fără avize, fără supraveghere, el îmi dă refuz la plată pentru că a spus că nu are niciun contract încheiat cu mine și că CJ i-a predat drumul ca liber de sarcină. Nu se poate așa ceva, drumul are atâtea utilități pe el. Am sesizat inclusiv ISC (n.r. – Inspectoratul de Stat în Construcții) că nu îndeplinesc condițiile, nu mi-au dat niciun răspuns, din contra, am fost luat la întrebări și tot felul de șicane. Ei ar fi trebuit să ia măsuri în ceea ce privește firma Daroconstruct, nu împotriva mea. Oricum eu nu las lucrurile aici, voi ajunge în instanță”, a mai precizat inginerul Gheorghe Tabac.
Amintim faptul că problemele au fost sesizate de anul trecut, atunci când, în data de 6 noiembrie 2022, în jurul orei 14:00, Gheorghe Tabac a fost informat de către mai multe persoane că cei ce desfășoară lucrări de reabilitare a drumului în localitatea Sticlăria au avariat conducta de gaze naturale.
Lucrările au fost gata a doua zi dimineața, timp în care, din cauza inconștienței celor ce realizează asfaltarea, mai multe familii au rămas fără gaz metan în luna noiembrie, când temperaturile au fost mai scăzute. Costurile au fost suportate în totalitate de către furnizor. Pe de altă parte, contactați de reporterii BZI, reprezentanții societății Daroconstruct susțin faptul că, în certificatul de urbanism, conducta respectivă de gaz nu ar apărea.
„În certificatul de urbanism nu apare această țeavă nicăieri. Țeava de gaz nu este pusă corect, nu au fost respectate distanțele față de drum. Dorim să discutăm cu el (n.r. – cu ing. Gheorghe Tabac). Noi oferim tot sprijinul să ajutăm cu săpătura”, au precizat reprezentanții Daroconstruct SRL.
Nu ar fi avizată nicio rețea de utilități
Potrivit informațiilor transmise de către Sorin Dangă, vicepreședintele CJ Iași, în zonă nu ar fi avizată nicio rețea de utilități.
„Conform datelor existente la nivelul DJADP, care este administratorul drumului județean, în zona de protecție a DJ281 nu există avizată nicio rețea de utilități. Într-adevăr, la momentul intrării în teren s-a identificat o rețea de distribuție gaze care, la primele verificări, a fost executată fără respectarea prevederilor autorizației de construire. Prin acordul prealabil, operatorul avea obligația ca rețeaua de aducțiune și distribuție a gazelor naturale să fie amplasată riveran DJ281, în afara zonei drumului, respectiv la 6,5 m de ax, și sub adâncimea de îngheț.
Lucrarea de înființare rețea nu a fost recepționată, neexistând încă posibilitatea ca autoritatea emitentă a autorizației de construire, în speță CJ, să verifice modalitatea de execuție și să ia în evidență existența unei rețele funcționale. În cadrul întâlnirilor de lucru s-a pus în vedere operatorului să asigure toate condițiile necesare în vederea execuției lucrărilor la drumul județean, proprietate publică”, a transmis Sorin Dangă, vicepreședintele CJ Iași.
Contractul de 20 de milioane de euro de pe drumul Iași – Suceava întâmpină probleme. Firma controlată de Giani Canschi ar construi drumul peste țevile de gaz. Operatorul din zonă susține faptul că Daroconstruct desfășoară lucrările ilegal.
Alo D.N.A TREZIREA
Deci Tabac nu respecta avizul djadp privind limitele drumului, vrea bănuți că stă un om și se uită cum sapa buldo bine i face daroconstruct
Dosar penal Tabac că nu îndeplinește autorizația djadp mare afacerist el patron și un muncitor
În ce domeniu e inginer acest Tabac ? Sunt instituții competente pentru astfel de probleme. Acest articol pare mai mult o reclama a firmei de administrare a rețelei de gaze naturale. Oricum și ăștia sunt niște țepari …
Giani,Giani iar nu ai dat plicul la redacție?
Vreți stradă dar vreți deviată, mai duceți-vă dracu de țărani împuțiți, să vă lase în glod. La fel ați făcut și cu autostrada, mai aveați puțin și o mutați la Popricani. Vă plângeți că nu sunt străzi dar când se fac vreți să fie deviate pe la mama dracului, nu meritați nimic și în general țara asta nu merită nimic bun, fiindcă majoritatea oamenilor sunt de rahat, inclusiv eu care am ales să rămân în țara asta de rahat în care nu funcționează nimic.
fenomenal ce e cu constructiile astea…………. Drumuri de pre vremea romanilor inc aexista , exista constructii inca in picioare , de acu 225-300 de ani………………De unde ii luati domle pe acesti „constructori” ????? Astia merita sa refaca totul pe cheltuiala lor !!!!!!!!!!!!!!!
Problema este simpla.Cine plătește aceste lucrări făcute de amatori de multe ori cu oameni fără pregătire?Contribuabilii nu recepționează doar platesc taxe și impozite și vin acești amatori care pe foarte mulți bani își bat joc de ei împreună cu administrațiile locale votate cică de contribuabili.Dar aceste administrații locale sunt părtași cu firmele care demarează lucrările și se pisa pe el contribuabil din toate direcțiile.Institutiile statului sunt doar apa de ploaie….Sunt pufuleți de care nu se sperie nimeni….că nu au măsurile necesare…așa că vine firma face drumul administrația își ia dreptul,contribuabilul plătește sa fie prăfuit,batjocorit,furat,să meargă prin noroaie sa se descurce
„”Practic, eu trimit o persoană acolo, un operator specializat care trebuie să supravegheze lucrările.
Mai mult decât atât, după ce sapă fără avize, fără supraveghere, el îmi dă refuz la plată pentru că a spus că nu are niciun contract încheiat cu mine și că CJ i-a predat drumul ca liber de sarcină”. ???
Bă ăla cu gazul, vrei să scoți bani din orice???
Serios???
Da’ drumuri când să se mai construiască???
Tu când ai montat țeava de gaz, nu te-ai gândit că drumul o să fie modernizat???
Sau pe invers: care a fost prima operă făcută?
Normal că drumul, cu acostament, rigole etc.
După aceasta, tu când ai montat conducta de gaz, nu ți-ai pus problema??? Bă, inevitabil se vor face modernizări la drum, ia să pozez eu conducta de așa manieră încât să nu am treabă ulterior???
Dacă ne împiedicăm de țevi și alte alea, în România nu o să se mai construiască nimic și vom umbla precum strămoșii noștri cu noroiul până la genunchi!
Gargară multă pentru nimic!
Cu siguranță dirigintele de șantier care supraveghează lucrarea este atestat pe gaze.
Probabil ăla Tabac vrea să-și facă reclamă.
Nu-i frumos!
Tabac e fost politist iesit la pensie
Trei metri de o parte si alta a drumului este retragere obligatorie. Acolo ai voie doar sa te „pisi”. Dute cu teava de gaz dupa retragere. Eu daca eram sef de santier o ingropam in beton. Puneti tevi doar unde va taie capul. De curiozitate, putem vedea autorizatia ta pt lucrarea de gaz.
Foarte corect!
Justă observația!
Nici n-are ce să caute conducta de gaz în drum!!!
Tare bine ar fi să se ia la purecat documentația prin care a efectuat lucrarea la gaz acest individ Tabac!!!
Auzi tupeu la el, să ceară bani de la executantul lucrării de modernizare a drumului!!!
Kostelu bam bam e blindat cu tablâ asfel la vreo explozie de conducte are protecție contra incediilolor bam bam–nui afecteazâ conacull de sculeni–
Canschi Giani, cel mai spagar turnător din Iasi.