Prima pagină » Local » Catastrofa feroviara la Iasi! Familii intregi, sfartecate sub rotile trenului – FOTO, VIDEO SOCANTE

Catastrofa feroviara la Iasi! Familii intregi, sfartecate sub rotile trenului – FOTO, VIDEO SOCANTE

08 sept. 2013, 22:01,
Ana Oleinic în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:388238;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Un accident groaznic a avut loc, ieri, in apropiere de Antibiotice, acolo unde un autoturism a fost lovit de un tren @ In urma accidentului, toate cele 11 persoane si-au pierdut viata @ In autoturismul de sapte locuri se aflau 9 adulti, si doi copii minori, un baietel de 13 ani si o fetita de 3 ani @ „Mi-am scos baiatul din masina, sufla. Fata era taiata in doua”, a povestit cu lacrimi in ochi tatal celor doi copii @ Martorii nu vor reusi sa uite niciodata scenele de cosmar @ Rudele victimelor se plang ca nu au bani de inmormantare @ Din informatiile detinute de reporterii BUNå ZIUA IASI, se pare ca soferul microbuzului a avut permisul suspendat in perioada 6 iulie – 5 august, pentru ca nu ar fi acordat prioritate unei masini de politie  

Drama cumplita petrecuta ieri, in jurul orei 14.30, din cauza unui sofer in varsta de 40 de ani, Constantin Ursache, care se afla la volanul unui autoturism Volswagen Sharan, de sapte locuri. Acesta ingramadise in autoturism inca alte 10 persoane si nu a avut rabdare sa acorde prioritatea unui tren. A crezut ca poate trece calea ferata din localitatea Uricani, dar a fost surprins de trenul care circula pe ruta Iasi – Dorohoi si tarat 200 de metri. Imaginile de la fata locului sunt greu de descris in cuvinte. La fel si durerea rudelor care au aflat ca noua persoane si-au pierdut viata pe loc, iar alte doua au fost grav ranite, dar au decedat in cursul serii la spital. „Eram 30 de persoane in trei masini, cu totii suntem din Glodenii Gandului si Domnita si mergeam la Breazu, la munca, la taiat de vie. Ne dadeau patronii bani, mancare si cazare pentru doua saptamani, asa ca am plecat cu totii, cu mic cu mare, sa scoatem un ban, ca nu avem ce manca. Copii mei erau in masina in spatele nostru. Noi am trecut calea ferata si dupa un timp am observat ca celelalte doua masini nu mai sunt in spatele nostru. Ne-am intors si am vazut tragedia. Am alergat la masina si mi-am vazut fiul, Danut, abia respira. L-am scos din masina si am inceput sa caut fata. Era taiata in doua. Avea doar 3 ani”, a povestit Constantin Lupu, tatal celor doi copii, care se pare ca si-a pierdut in carnagiu 3 membri ai familiei. Baiatul a fost preluat de elicopterul SMURD si transportat la spitalul de pediatrie „Sf Maria„.

La fata locului au intervenit insa si echipaje de descarcerare, pompieri, ambulanta si SMURD. Interventia a fost dificila, nu numai din cauza scenelor greu de privit ci si din cauza ca masina a fost avariata atat de tare incat victimele au fost extrase cu greu. „S-au deplasat la fata locului cinci echipaje, doua de descarcerare, unul de stingere si doua de prim-ajutor, precum si doua ambulante. S-a procedat la descarcerarea victimelor, prioritare fiind persoanele ramase in viata”, a declarat Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Printre cei care si-au pierdut viata se afla: Florin Fandarac, Tonu Gheorghe si Bogdan Gheorghe, toti din Glodenii Gandului, comuna Tibanesti.

De vina este soferul

Politistii au avut, de asemenea, o misiune grea. Trebuiau sa afle nu numai cum s-a produs tragedia feroviara si sa identifice si persoanele care si-au pierdut viata. Rudele acestora apareau rand pe rand si ridicau rugaciuni la cer, in speranta ca persoana draga lor ori nu se afla in masina, ori a scapat cu viata. „Eram in spatele lor, in a treia masina, si am vazut ca trece, desi conductorul trenului dadea semnale acustice, claxona tare. A fortat trecerea, a crezut ca are timp. L-a dus 200 de metri distanta si am fugit sa ii ajutam, sunt prietenii, rudele noastre inauntru. Nu am reusit sa facem mare lucru, pentru ca erau prinsi intre fiare”, a povestit un barbat. „Greseala a fost ca a fortat trecerea, poate nu a vazut trenul, altfel nu imi explic. Nu ne grabeam, aveam timp sa ajungem la Breazu. Ce sa facem, trebuia sa scoatem un ban si noi, doar nu ne duceam la furat, mergeam la munca”, a povestit un alt barbat. Datele preliminare arata ca soferul este singurul responsabil de carnagiul feroviar. „Conducatorul auto nu a respectat semnificatia indicatorului stop si nu s-a asigurat la trecerea la nivel cu calea ferata. Cercetarile continua”, a declarat subinspector Alexandru Chelaru, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

Din informatiile detinute de reporterii BUNA ZIUA IASI, se pare ca soferul microbuzului a avut permisul suspendat in perioada 6 iulie – 5 august, tocmai pentru ca nu ar fi acordat prioritate unei masini de politie
Trupurile neinsufletite ale victimelor au fost duse la Institutul de Medicina Legala, urmand ca in cursul zilei de astazi sa se faca autopsia. „De unde bani de inmormantare? Noi mergeam la munca pentru ca nu aveam bani nici de mancare, nu ne duceam de bine ce ne mergea”, a spus Constantin Lupu.

Victimele in stare critica, au decedat la spital

Baiatul in varsta de 13 ani a fost transportat la spital in stare grava si parea ca are sanse de supravietuire. In cazul barbatului de 25 de ani, in schimb, sansele de supravietuire erau rezervate. „Doua victime au ajuns la spital in stare critica, fiind transportate cu elicopterul SMURD. Este vorba despre un copil in varsta de 13 ani si un adult de 25 de ani. Ambii prezinta politraumatisme si hemoragii. Pacientii au fost intubati si sunt ventilati mecanic. Pacientii sunt in stare critica, iar prognosticul este unul rezervat”, a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU – SMURD. In cursul serii cei doi au decedat pe paturile spitalului. Ancheta este preluata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, procurorii considerand evenimentul o „catastrofa feroviara”

Cel mai grav accident feroviar din ultimii 15 ani

Trecerile la nivel cu calea ferata din judet par a fi blestemate. Pe 14 august 2009, de exemplu, un apel la 112 anunta un grav accident feroviar, pe raza localitatii Scanteia. Este, de altfel, accidentul feroviar care a fost declarat cel mai grav din istoria Romaniei din ultimii 15 ani. 14 persoane si-au pierdut atunci viata, iar alte doua au fost grav ranite. „Accidentul rutier de la Scanteia, judetul Iasi, este un accident care s-a produs la data de 14 august 2009, ora 14:20, pe drumul judetean 248C între un tren de persoane si un microbuz. În urma accidentului au decedat 14 persoane, iar alte 2 au fost ranite grav. A fost cel mai sângeros accident rutier din Romania din ultimii 15 ani”, se arata pe site-ul Wikipedia, pe pagina special infiintata pentru prezentarea acestui accident. Ancheta politiei a aratat ca, la fel ca si in cazul petrecut ieri, accidentul s-a produs din cauza neatentiei soferului de microbuz asupra semnalelor de avertizare de la trecerea peste calea ferata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 august 2024
13 august 2024