Prima pagină » Titlurile zilei » Cătălin Hădăr, ieşeanul care a făcut scaunul Papei Francisc în anul 2019, este dezamăgit că tinerii nu mai vor să deprindă arta prelucrării lemnului: „Ei nu sunt conștienți că meseria se învață!” – GALERIE FOTO/VIDEO

Cătălin Hădăr, ieşeanul care a făcut scaunul Papei Francisc în anul 2019, este dezamăgit că tinerii nu mai vor să deprindă arta prelucrării lemnului: „Ei nu sunt conștienți că meseria se învață!” – GALERIE FOTO/VIDEO

22 aug. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Cătălin Hădăr este sculptorul care a realizat scaunul Papei Francisc cu prilejul vizitei sale la Iași, în anul 2019. Bărbatul lucrează în lemn de la vârsta de 18 ani și își amintește și acum cu mândrie că a făcut ucenicie timp de un an și jumătate la cel mai renumit rotar din toată zona Prutului. Deoarece roțile de lemn nu mai erau căutate, fiind înlocuite cu cele din cauciuc, bărbatul s-a apucat mai apoi de tâmplărie și sculptură. Ieșeanul pictează și icoane pe lemn și se ocupă și cu modelare de rădăcini. Acesta consideră că cel mai important aspect în meseria sa este să ai imaginație și putere de muncă

Cătălin Hădăr, originar din comuna Răducăneni, este unul dintre cei mai renumiți sculptori din județul Iași. Se ocupă de tâmplărie și sculptură, realizează scaune pentru bisericile catolice, dar și diverse piese de mobilier pentru locuințe. Bărbatul consideră că acum îi este mai greu să vândă mobila de lemn masiv, deoarece mobilierul din pal a luat amploare și tot mai puțini oameni vor să cumpere obiecte din lemn, lucrate manual.

Sculptorul din Răducăneni, tot mai cunoscut după ce a realizat scaunul pentru Papa Francisc

Cătălin Hădăr se ocupă cu modelarea lemnului de mai bine de 30 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori din judeţul Iaşi. Deşi pune aceeaşi pasiune în toate lucrările sale, sculptorul din Răducăneni a devenit cunoscut în întreaga ţară după ce a realizat scaunul Papei Francisc. Cătălin Hădăr îşi amineşte şi acum cu emoţie de întâlnirea cu acesta.

„Am simțit ceva, o căldură în inimă, mai ales când i-am atins mâna, o mână moale, caldă. Este un moment pe care nu poți să-l uiți niciodată. M-am bucurat că am fost eu ales să lucrez scaunul, nu știu cum de s-a ajuns la asta. Am fost solicitat, le-am făcut un proiecțel și au fost de acord din prima cu ce am propus. Chiar mă gândeam cine o să facă scaunul, iar în jur de ora 13:00 m-a sunat un preot ca să merg până la Iași. Nu am avut cum să merg chiar atunci, m-am dus a treia zi, deși nu mi-a spus pentru ce m-a chemat”, a precizat bărbatul care a realizat scaunul Papei Francisc.

 Sculptorul din Răducăneni a realizat şi masca lui Tutankhamon, în două exemplare. Bărbatul își amintește că ar fi putut să vândă unul dintre exemplare cu 3000 de euro, însă nu și-a dorit asta. Acum, sculptura este amplasată în curtea atelierului său.

„Eu am făcut-o la dimensiunile reale, în anul 2017. A fost făcut un prototip din rășină, iar după ală am făcut-o pe aceasta din lemn. A trebuie să respect tot. Am făcut două, una și pentru mine, să o am. Am avut bani frumoși pe ea, dar dacă nu am dat-o atunci, știți cum e, este o ocazie, mi-au oferit 3000 de euro, dar nu am dat-o. La vreo săptămână, a venit cineva din Iași care avea un magazin cu obiecte din Egipt și mi-a oferit pe ea 3000 de lei. Mi-a părut rău că nu am vândut-o cu 3000 de euro, că mai puteam face alta, am păstrat șablonul, chiar zilele trecute am dat peste el prin atelier. Nu a mai întrebat nimeni de ea de atunci și au trecut atâția ani. Munceam și până la 2 noaptea, numai ca să văd cum iese. Am făcut și sarcofagul, după cel original. L-a cumpărat un băiat din Italia, nu știu la ce i-o fi trebuit”, a declarat Cătălin Hădăr.

Sculptorul ieşean îşi câştigă existenţa realizând diverse obiecte de cult pentru bisericile catolice

Cătălin Hădăr realizează obiecte de cult pentru bisericile catolice din întreaga țară. În prezent, sculptorul lucrează la un tabernacul care va fi depus într-o biserică catolică din zona Bacăului. Acesta este un obiect de cult în care se păstrează Sfânta Împărtășanie. Sculptorul care a făcut scaunul Papei Francisc este o persoană credincioasă, astfel că, din când în când, mai face și donații pentru anumite bisericii.

„Am făcut ucenicie la un bătrân, am început prin a face roţi, rotărie, dar nu am mai lucrat cu asta din 1994, nici nu mai am scule pentru așa ceva. Mi s-a propus să mai fac, ca să nu se piardă meseria. Eu lucrez la biserici catolice, realizez scaune şi obiecte de cult, am mai făcut şi pentru bisericile ortodoxe, dar unii consideră că, fiind catolic, nu am voie. La acest tabernacul mai de muncă, mi-a luat cam o lună și ceva, dar acum urmează partea mai grea, trebuie să mă ocup de detalii, până acum am făcut doar îmbinările, dar trebuie șlefuită și finisată fiecare parte, vopsită cu auriu. Nici nu știu cât o să coste la final, pentru că nu știu cât o să-mi ia să finalizez, nu am mai făcut așa ceva niciodată. Trebuie să mă înțeleg cu preotul și să-mi fac prețul și în funcție de lemn. Am folosit frasin, nuc și tei. Trebuie să ai viziune în spațiu, eu mă uit la o fotografie, iar apoi concep. Unii fac pe ghicite, au lucrat 2-3 luni într-o parte și cred că știu meserie, dar se lovesc că nu le iese simetria, dar un meseriaș desăvârșit știe. O să merg cu ea să fac o probă să văd cum se așază și vin înapoi, trebuie să fiu sigur că iese cum trebuie”, a precizat Cătălin Hădăr.

Cătălin Hădăr: „Nu mai sunt școli, lumea umblă după bani, fără multă muncă!”

Cătălin Hădăr remarcă cu dezamăgire că tinerii nu sunt interesaţi să înveţe meşteşugul lucrului cu lemnul, deoarece, crede el, nu au răbdare şi îşi doresc să câştige bani uşor şi fără prea mult efort.

„Lucrez singur, nici nu iau pe cineva care să mă ajute, ce să facă, să stea să se uite la mine?! Eu știu că trebuie să iau dalta aia, dalta cealaltă, știu cum să le mânuiesc. Fac și tăblii de paturi, dar la ele trebuie să muncești în doi, eu fac mai mult piese unicat, sculptură de asta nu face nimeni prin zonă. Nu mai sunt școli, lumea umblă după bani, fără multă muncă. Ei vor ca într-o zi să câștige 100-200 de lei, dar fără să facă nimic. Nu sunt conștienți că meseria se învață, dar nu pentru a primi bani, ci pentru a învăța ceea ce spune meseriașul, ca la rândul tău să poți să o practici și să câștigi bani de pe ceea ce ai învățat. Eu îți dau pâinea din viitor, dacă tu poți să înmagazinezi ceea ce am spus. Nu mai este plăcere, au apărut jocurile pe internet, barurile şi discotecile. Sau mai este și tipul celălalt de meseriaș care lucrează 2-3 luni, a văzut cam cum se face și se apucă și el, de asta vedeți casele astea strâmbe. Sunt niște taine pe care le acumulezi în timp”, a adăugat sculptorul.

Cătălin Hădăr declară că meseria sa nu mai este la fel de bănoasă ca în trecut, deoarece oamenii preferă obiectele din comerţ, deşi acestea nu sunt nici pe departe la fel de calitative, precum cele realizate din lemn masiv.

„Oamenii nu mai știu ce cumpără, dau mii de lei și iau pal acasă, pentru că obiectele acelea de mobilier sunt lucioase și frumoase. Lemnul s-a cam dus, nu prea mai este ce tăia, o să se facă totul din pal sau poate se inventează altceva. Sunt totuși lucrări care nu pot fi înlocuite. Spre exemplu, la construcția unei case nu poți fără lemn. Lemnul este cald, plăcut, e ușor de modelat, poți să-i dai ce formă vrei tu”, a precizat, la final, Cătălin Hădăr.

Comentarii
  • Lucrează orice? Eu, de ex. am nevoie de 2 uși din lemn, ancadramente pentru uși și ferestre, scaune, dulapuri, scândură cu model pentru gard, polițe diverse, capete de pat, 2 paturi tip divan, … Dar totul este așa de scump încât nu te poți apropia. Ce folos că se pricepe dacă nu poate vinde din cauza prețurilor prea mari. Iar noi nu putem cumpăra din cauza salariilor relativ mici …

  • Lemnul e scump, ce sa facă, sa lucreze de pomana!?

  • E un om deosebit. Am mobila, balustrade interioare și exterioare lactate de catalin din 1998. Nici una nu s-a desprins. Eu un bun meseriaș cu mult calm. Într-adevăr costă dar mai mult costă materialul decat mâna de lucru. Lemnul trebuie să fie uscat ani de zile.

  • La Raducaneni sunt niste Tutankhamoni în viața,care merita sculptați…Sa ne închinăm la ei ca la moaște,oricum suferă de ,,cultul personalității”.

  • Cârcotașii au apărut deja,cei ce nu pot realiza sau nu pot ieși în evidență cu ceva, încep a stropi …dar tot ei se vor murdari .Oamenii vor cerne vorbele și faptele și știu să aleagă „Omul” dintre oameni.

  • Au apărut deja cârcotașii.Cei care nu pot realiza sau nu pot ieși în evidență cu ceva, încep să arunce cu noroi,dar toi ei se vor murdari.Oamenii vor cerne vorbele și faptele și le vor pune in balanță,iar la final va ști să aleagă „Omul” dintre oameni.

  • Au apărut cârcotașii!
    Cei care nu pot realiza sau nu pot ieși în evidență cu ceva încep să arunce cu noroi dar toi ei se vor murdari.Oamnii știu a cerne vorbele și faptele și le vor pune in balanță iar la final va alege „Omul”dintre oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *