Vremea rece de afară dă bătăi de cap multor mămici, speriate de răcelile repetate ale celor mici. Pentru a-i feri pe micuți de răceală, trbeuie să le dați micuților toate vitaminele necesare unui sistem imunitar puternic. Totuși, câtă vitamina C trebuie să le dați copiilor pentru a le asigura doza necesară.
Vitamina C, cunoscută și cu denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, joacă un rol important în formarea colagenului, o substanță proteică ce ajută la regenerarea celulara a pielii, gingiilor, oaselor, dinților și chiar a pereților vaselor de sânge ale celor mici.
Care este doza recomandată de vitamina C
Potrivit studiilor efectuate de cercetători, doza zilnică de vitamina C necesară și recomandată este de 80 mg în cazul adulților. În perioadele în care alimentația nu este bogată în legume și fructe, se recoamndă doze mai mari de vitamina C, însă trebuie avut grijă să n use depășească 2000 mg/zi. În cazul copiilor, doza poate scădea în funcție de vârstă.
În cazul bebelușilor, vitamina C este luată din laptele matern ș iar trebui să fie mai mult decât suficientă.
Pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani, doza recomandată este de 15 mg. Pentru copiii cu vârsta între 4 și 8 ani, se recomadă o doză de 25 mg.
În cazul copiilor cu vârsta între 9 și 13 ani, speciasliștii recomandă o doză de 45 mg, în timp ce pentru adolescenți, cu vârsta între 14 și 18 ani, doza este de 75 mg.
Cum alegi corect vitaminele pentru copilul tău
Se spune că o tabletă de vitamina C laută în fiecare zi ţine răcelile departe. Totuși, lcururile n ustau chiar așa cum cred mulți. Vitamina C este indispensabilă vieţii, însă aceasta este eficientă doar dacă este furnizată împreună cu alte vitamine care este ajutată la combaterea radicalilor liberi.
Potrivit studiilor efectuate de cercetători, doar o vitamina C, laută fără tot complexul de vitamine, se transformă în radicali liberi, deci substanţe nocive pentru corp. Tocmai de aceewa, cercetătoii recomandă ca, pe lângă hrana variată pe care trebuie să i-o furnizaţi copilului, un complex polivitaminic ar fi cel mai recomandat.
Marea majoritate a vitaminelor se găsesc în legume și fructe crude, tocmai de aceea o dietă bogată în fibre și proteine este recomandată în detrimentul uneia în care predomină carbohidrații.
Care este alimentația corectă, bogată în vitamine
De aceea, copiii care consumă multe sucuri carbogazoase au un risc mai mare de a dezvolta carențe de minerale și vitamine. Acești copii, alături de cei care consumă mâncare de tip fast food, reprezintă o categorie la risc pentru a avea deficit de micro și macronutrienți.
În aceste condiții, copilul tău trebuie să aibă zilnic obligatoriu o masă de produse derivate din lapte precum brânză, telemea, cașcaval, iaurt, sana și o masă de carne. În ceea ce privește carnea, se recomandă în special peștele dar si puiul, curcanul, și a se evita carnea grasă de porc sau carnea procesată. La acestea se adaugă un ou fiert, o salată de crudități cu legume precum roșii, castraveți, morcovi şi cel puţin un fruct. Se recoamndă un măr sau o portocală, în sezonul rece și mai puțin o banană.