Pentru o sănătate optimă și un nivel constant de energie, consumul de proteină este esențial. În urma cercetărilor recente, experții în nutriție au stabilit care este cantitatea adecvată de proteine ce ar trebui să fie consumată zilnic pentru a susține o viață activă și sănătoasă.
Un studiu realizat de compania Savanta a relevat că, în 2024, tot mai mulți adulți au început să își crească aportul de proteine, dorind să își mențină sănătatea, să aibă mai multă energie și să se simtă sătui mai mult timp.
Câtă proteină trebuie să consumi zilnic
Claire Thornton-Wood, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dietetică, explică faptul că majoritatea adulților cu o greutate medie obțin necesarul de proteine doar din alimentația zilnică.
„Recomandarea este ca majoritatea oamenilor să consume 0,75g de proteine per kilogram de greutate corporală. Oricine are peste 50 de ani ar trebui să țintească spre aproximativ 1g per kilogram, deoarece absorbția proteinei scade odată cu vârsta. Persoanele care fac exerciții de forță ar trebui să consume între 1,2 g și 2 g de proteine per kilogram de greutate corporală,” a explicat Thornton-Wood, potrivit The Telegraph.
Pentru un bărbat cu o greutate medie de 76 kg și o femeie cu o greutate medie de 63 kg, recomandările sunt de 57 g de proteine pe zi, respectiv 48 g pentru femei.
Sfaturi de la experți
O dietă echilibrată, în care proteinele sunt distribuite pe parcursul zilei, este cheia unei alimentații sănătoase. De exemplu, un mic dejun cu fulgi de ovăz și lapte poate furniza aproximativ 14 g de proteine, un sandviș cu ton și porumb poate adăuga 26 g, iar un piept de pui cu legume la cină poate oferi 35 g de proteine.
O gustare, cum ar fi un pumn de nuci, poate contribui cu încă 7 g de proteine.
„Cantități suplimentare mici de proteine pot veni și din legume, lapte în băuturi calde sau din gustări precum ciocolată și biscuiți”, a adăugat expertul.
Cercetările realizate de Universitatea Harvard, care au urmărit 130.000 de persoane timp de 32 de ani, au arătat că aportul de proteine nu influențează semnificativ mortalitatea generală. Totuși, studiile sugerează că tipul de proteină consumată, și nu cantitatea, ar putea avea un impact mai mare asupra sănătății, indicând importanța surselor de proteine de calitate în alimentație.