Sulfatul de cupru, cunoscut și sub numele de piatră vânătă, este un produs folosit în agricultură și grădinărit pentru a trata diverse probleme. Află câtă piatră vânătă se pune la 10l de apă, cum să o utilizezi, și când este cea mai bună perioadă pentru a aplica tratamentul cu această soluție în grădina ta.
Câtă piatră vânătă se pune la 10l de apă și cum să o utilizezi
Piatra vânătă sau sulfatul de cupru este de fapt o sare a cuprului cu acidul sulfuric. Acest cristal albastru se obține prin reacția oxidului de cupru sau a cuprului cu acidul sulfuric. Este un produs versatil și eficient în pomicultură și legumicultură, fiind potrivit pentru aplicare în perioada de repaus vegetativ sau în perioada de vegetație a plantelor. Sulfatul de cupru stă la baza unei soluții cunoscute sub numele de zeamă bordeleză (bouillie bordelaise), denumirea provenind de la orașul Bordeaux din Franța. În România, termenul „bordeleză” este cel mai folosit în mod obișnuit.
Soluția obținută este folosită pentru a combate agenții patogeni care pot afecta tulpinile pomilor fructiferi. Cu ajutorul cuprului din sulfatul de cupru, rezerva de boli de pe tulpină poate fi redusă. De asemenea, sulfatul de cupru pătrunde în crăpăturile sau zonele aspre ale pomilor mai în vârstă și elimină bolile sau dăunătorii care se pregătesc pentru iarnă.
Trebuie să fii atent atunci când utilizezi sulfatul de cupru, deoarece aciditatea sa poate cauza daune mugurilor, frunzelor sau lăstarilor foarte tineri. Este esențial să respecți dozele recomandate și să aplici tratamentul în conformitate cu instrucțiunile, pentru a obține cele mai bune rezultate în protejarea plantelor. Această metodă te va ajuta să combați boli precum rapănul, ciuruirea frunzelor, monilioza sau bășicarea frunzelor, și, totodată, să îndepărtezi mușchii care se dezvoltă mai ales pe pomii fructiferi mai în vârstă.
Prepararea soluției de zeamă bordeleză cu sulfat de cupru
Zeama bordeleză poate fi aplicată pe pomi fructiferi sau arbuști în perioada de repaus vegetativ, dar și în timpul sezonului de creștere a plantelor. Cu toate acestea, este esențial să știi cum să pregătești corect această soluție.
Pentru a prepara zeama bordeleză, vei avea nevoie de 10 litri de apă, 75 grame de piatră vanată (sulfat de cupru) și 120 grame de var stins sau lapte de var. Pentru a pregăti soluția, începe prin a amesteca 5 litri de apă călduță cu sulfatul de cupru pentru a dizolva complet sulfatul. Separat, amestecă varul cu cei 5 litri rămași de apă. Apoi, combină cele două soluții și amestecă bine până obții o soluție omogenă. Dacă dorești ca soluția să fie mai eficientă și să adere mai bine, poți adăuga și 20 ml de aracet. Concentrația soluției pe care tocmai ai pregătit-o este de 0,75 la sută. Dacă vrei o soluție mai puternică, trebuie să crești cantitatea de sulfat de cupru utilizată.
În perioada de repaus vegetativ, se recomandă prepararea unei soluții cu o concentrație de 1-2 la sută. Cu alte cuvinte, la 10 litri de apă, vei folosi 100 grame sau 200 grame de piatră vanată. Asigură-te că pregătești soluția în găleți de plastic, deoarece zeama bordeleză poate coroda recipientele metalice. Poți aplica soluția cu un vermorel sau o pensulă, acum că știi câtă piatră vânătă se pune la 10l de apă. Se recomandă două tratamente pentru pomii fructiferi. Primul se efectuează în lunile octombrie sau noiembrie, iar al doilea în primăvară. Este important ca pomii fructiferi să fie în perioada de repaus vegetativ și să aplici soluția după ce ai curățat sau tăiat pomii, pentru că piatra vanată va dezinfecta rănile provocate și va reduce riscul de infecție.