Prima pagină » National » Câtă energie nucleară produce România? Ne clasăm la coadă în clasamentul la producția de energie nucleară

Câtă energie nucleară produce România? Ne clasăm la coadă în clasamentul la producția de energie nucleară

22 apr. 2024, 09:09,
în National

Topul celor mari producători de energie nucleară din lume a fost publicat recent, ținând cont de ponderea producției în totalul global, măsurată în terawatt pe oră (TWh). Pe ce loc se află România veți afla în următoarele rânduri.

Institutul de Energie Nucleară și Asociația Mondială Nucleară au publicat topul producătorilor de energie nucleară. Ca lider se află SUA, urmată de China și Franța. România se află la finalul clasamentului, fiind întrecută de majoritatea țărilor europene.

Țara care produce cea mai multa energie nucleara este SUA

Producția de energie nucleară din Statele Unite ale Americii este aproape dublă față de cea de pe locul doi, respectiv China. SUA produce 772 de TWh, China 383 de TWh și Franța TWh. SUA reprezentând aproape o treime (30%) din producția mondială de energie nucleară.

Ce este fascinant este că aceasta reprezintă un sfert din furnizarea de energie electrică către Statele Unite. Este în contrast cu Franța, care generează peste 60% din electricitate cu ajutorul centralelor nucleare.

China, dacă la începutul anului 2016 era încă în dezvoltare, având ca sursă de energie nucleară, doar 10%, aceasta a evoluat ajungând la 16%, cu planuri să ajungă spre 30% din energia totală. La polul opus este Anglia, care dacă în deceniile trecute era unul dintre liderii producției de energie electrică nucleară, acum ea a început să se orienteze ușor spre energia verde, astfel ea a scăzut cu 2% față de anii trecuți.

În Ucraina, chiar dacă este în plin război, încă încearcă să se susțină energetic cu ajutorul energiei nucleare. Să ne reamintim că totuși în anul 2022, Ucraina a pierdut în fața Rusiei una dintre cele mai mari și importante centrale nucleare, Zaporizhzia, după ce armata rusă a preluat controlul asupra teritoriului și centralei. Momentan, însă, centrala nu mai funcționează și a fost nu demult locul atacurilor cu drone. Rusia de asemenea, ca și în anii trecuți, este în top, ocupând acum locul patru și având 8% din totalul de energie nucleară de pe glob.

Câtă energie nucleară produce România?

România, la fel ca și în anii precedenți, nu se află în top 15 țări care sunt în clasamentul efectuat de Visual Capital, însă producția de la Cernavodă este totuși în jur de 11.098 GWh. România se clasează mult mai jos decât Cehia, Slovacia, Ungaria dar și Bulgaria. Singurele țări cu o pondere mai mică decât România fiind Olanda și Slovenia.

În cadrul Uniunii Europene, Franța a fost unul dintre principalii producători de energie nucleară, furnizând aproximativ jumătate din totalul acesteia în 2022. Acest lucru reprezintă o proporție foarte mare, cu un impact major asupra balanței energetice a UE. Împreună cu Spania, Suedia și Belgia, Franța a contribuit la o mare parte din producția de energie nucleară în cadrul UE.

Franța a deținut și cea mai mare dependență de energie nucleară în UE, generând peste 60% din totalul producției sale de electricitate prin intermediul centralelor nucleare.

Energia nucleară din România reprezintă doar 25% din totalul energiei țării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024