Prima pagină » Culinar » Câtă drojdie se pune la 1 kg de făină pentru cozonac. Rețeta tradițională pentru un cozonac gustos și pufos

Câtă drojdie se pune la 1 kg de făină pentru cozonac. Rețeta tradițională pentru un cozonac gustos și pufos

29 dec. 2023, 10:25,
în Culinar

Multe gospodine vor să afle câtă drojdie se pune la 1 kg de făină pentru cozonac. Deliciosul cozonac de casă este nelipsit de la mesele de sărbătoare în familie, însă rețetele sunt inedite și necesită atenție. Pentru a obține un cozonac perfect, trebuie să avem în vedere câteva secrete culinare și să pregătim un aluat fraged și aromat. Iată rețeta tradițională pentru un cozonac gustos și pufos.

Câtă drojdie se pune la 1 kg de făină pentru cozonac

Când vine vorba de gustosul cozonac de casă, rețetele sunt diverse, gustoase și pot fi adaptate după preferințele fiecăruia. De la savurosul cozonac cu nucă, rahat, stafide și cacao până la cel cu ciocolată și sirop de rom, rețetele sunt savuroase. Cozonacul nu trebuie să lipsească de la masa de Revelion alături de alte bucate alese. Pentru ca succesul culinar să fie garantat, trebuie să știm câtă drojdie merge la 1 kg de făină pentru cozonac, cum să facem umplutura perfectă și la ce temperatură se coc cozonacii pentru a ieși pufoși.

Cozonacul este pe placul multora dintre noi. Acesta merge de minune la masa de Crăciun și de Revelion alături de alte deserturi aromate. Putem pregăti pentru cei dragi și niște fursecuri fragede simple sau cu fulgi de ciocolată, cu semințe sau cu fructe uscate. La fel de bine putem face și un pandișpan pufos sau o prăjitură cu iaurt și ouă. Aceasta va fi o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Rețetele de cozonac sunt inedite, spectaculoase, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, la final vom obține cel mai bun cozonac de casă.

Cum să pregătești un cozonac gustos

Dacă vrem să pregătim acasă un cozonac savuros, ca pe vremea bunicii, vom avea nevoie de 1 kg făină, 4 pliculețe drojdie uscată, 500 ml lapte cald,  300 g zahăr,  150 g unt, un vârf de cuțit de sare, 5 gălbenușuri, 4 pliculețe zahăr vanilat, esență portocale/lămâie/vanilie, coajă portocală/lămâie, 100 gr zahăr pudră, 5 albușuri.

Mai întâi vom pregăti maiaua. Într-un bol se pune drojdia împreună cu trei linguri de făină, 15 linguri de lapte cald și jumătate de lingură de zahăr. Se amestecă foarte bine și se lasă maiaua la activat.

Între timp se pune într-un vas mare făina și se face o gaură în mijlocul vasului. Se toarnă maiaua acolo apoi se adaugă și restul de lapte cald, zahărul, praful de sare, untul, coaja rasă de lămâie, esențele și zahărul vanilat. Se amestecă totul foarte bine apoi se începe frământarea aluatului. Se lasă aluatul la dospit timp de o oră pentru a-și dubla volumul. Între timp vom pregăti umplutura.

Într-un vas se amestecă albușurile cu zahărul, apoi se adaugă cacao, stafide, nuci și bucăți de rahat. Aluatul se împarte în două și se întinde prima bucată de aluat pentru a obține o foaie. Se toarnă jumătate din cantitatea de umplutură și se uniformizează. Se rulează strâns cozonacul apoi se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Se împletesc cele două rulouri de aluat pentru a obține un cozonac împletit.

Se așază cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt. Se unge cozonacul cu gălbenuș de ou și lapte apoi se dă la cuptor. Când este gata, se scoate cozonacul din cuptor, se lasă la răcit apoi se feliază pentru a fi servit. Cu siguranță, vom obține un cozonac de casă gustos, pufos și aromat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025