Cata cofeina pot bea gravidele? Femeile care sunt însărcinate sau încearcă să conceapă un copil trebuie sfătuite să evite cofeina, deoarece dovezile sugerează că consumul de cofeină este asociat cu rezultatele negative ale sarcinii și că nu există un nivel sigur de consum, acestea fiind concluziile unei analize a studiilor observaționale publicate în BMJ Evidence Based Medicine.
Cofeina este probabil cea mai larg consumată substanță psihoactivă din istorie și multe persoane, inclusiv femeile însărcinate, o consumă zilnic.
Femeile însărcinate au fost sfătuite că ingerarea unei cantități mici de cafeină zilnic nu va dăuna copilului. NHS din Marea Britanie, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, Ghidurile dietetice pentru americani și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) au stabilit acest nivel la 200 mg cofeină, ceea ce se apropie la aproximativ două căni de cafea cu tărie moderată pe zi.
Acest nou studiu a efectuat o revizuire a probelor actuale privind rezultatele sarcinii legate de cofeină, pentru a determina dacă nivelul de consum sigur recomandat pentru femeile însărcinate este sigur.
Prin căutările în baze de date, profesorul Jack James, de la Universitatea Reykjavik, Islanda, a identificat 1.261 de articole în limba engleză care leagă cofeina și băuturile cofeinizate de rezultatele sarcinii, potrivit medicalxpress.com.
Cata cofeina pot bea gravidele?
Acestea au fost reduse la 48 de studii observaționale originale și meta-analize publicate în ultimele două decenii raportând rezultate pentru unul sau mai multe dintre cele șase rezultate negative importante ale sarcinii: avort spontan, greutate scăzută la naștere, naștere prematură, leucemie acută in copilărie și exces de greutate și obezitate.
Un total de 42 de constatări separate au fost raportate în 37 de studii observaționale; dintre acestea 32 au descoperit că cofeina a crescut semnificativ riscul rezultatelor adverse in sarcina și 10 nu au găsit asociații neconcludente sau neconcludente.
Unsprezece studii au raportat concluziile a 17 meta-analize și în 14 dintre aceste consumuri materne de cofeină a fost asociat cu un risc crescut pentru patru rezultate adverse: avort spontan, naștere, greutate scăzută la naștere și leucemie acută în copilărie. Cele trei meta-analize rămase nu au găsit o asociere între consumul matern de cofeină și nașterea prematură.
Nici o meta-analiză nu a analizat asocierea dintre consumul matern de cofeină și supraponderalitatea copilului și obezitatea, dar patru din cinci studii observaționale au raportat asociații semnificative.
Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili cauzalitatea, iar autorul subliniază că rezultatele ar putea fi afectate de alți factori confuzivi, cum ar fi reamintirea consumului de cofeină, fumatul etc. Simptomele de sarcină, cum ar fi greața și vărsăturile în sarcina precoce, sunt predictive pentru o sarcină sănătoasă, iar femeile care le experimentează sunt susceptibile să-și reducă aportul de cofeină.