Apreciata si consumata in toata lumea, cafeaua are o istorie ce dateaza de mai bine de un mileniu. Se spune ca exista peste 80 de soiuri, dar cele mai importante din punct de vedere comercial sunt: cafeaua Arabica si cafeaua Canephora numita si Robusta.
Principala substanta cu efect fiziologic din componenta cafelei este cafeina (cofeina), care stimuleaza sistemul nervos central, atenueaza oboseala si ne binedispune. Ea poate sa difere de la o cafea la alta in functie de o serie de factori, precum modul de prajire al cafelei, granulatia acesteia dupa macinare si felul in care este pregatita. Totusi, o serie de asociatii si institutii guvernamentale au intocmit un ghid orientativ pentru a ne da seama cata cofeina contine, in medie, o ceasca de cafea.
10 lucruri mai putin stiute despre cafea
Cofeina in functie de cum preparam cafeaua
Cafeaua facuta la filtru este de departe cea care contine cea mai multa cofeina. Calculand pentru o ceasca de 200ml, cafeaua la filtru contine 115-175 mg cofeina, aceeasi cantitate de espresso cam 100 mg, cafeaua la ibric 80-135 gr iar ness-ul 65-100 gr, conform Asociatiei nationale americane pentru bauturi non-alcoolice.
Daca tinem cont de faptul ca espresso se serveste in cantitati cuprinse intre 50 si 100 ml, inseamna ca per ceasca ii revine o cantitate de 25-50 mg cofeina. Asta in timp ce unii oameni isi beau cafeaua de ibric sau filtru in cani de 300 ml (insemnand ca o cana la filtru poate contine 172-263 mg cofeina).
Doza recomandata
Conform medicilor, doza recomandata unui adult sanatos este bine sa nu depaseasca 200-300 mg cofeina pe zi.
Consumul excesiv poate duce la aparitia tulburarilor la nivelul tubului digestiv, cu arsuri, jena si chiar dureri si spasme gastrointestinale.
Tulbarari cauzate de excesul de cofeina
Reteta pentru prepararea cafelei
In volumul „Cafeaua”, autoarea Ana Tomescu explica cum trebuie facuta cafeaua si care sunt cantitatile ideale: „Cafeaua se prepara numai din pudra prajita corespunzator si proaspat macinata, cu apa proaspata, necalcaroasa si fara clor, in vase bine curatate. Se folosesc 50-60 de grame de pudra la un litru de apa sau doua lingurite la o ceasca, 100-150 de mililitri de apa.
Fierberea pudrei nu este recomandata intrucat prin fierbere substantele aromatice se volatilizeaza, iar gustul devine neplacut. Pentru a evita racirea, cafeaua preparata se pastreaza in bain-marie sau pe o sursa de caldura fixata la un punct de incalzire minima. Nu se reincalzeste. Se serveste de obicei calda, insotita de un pahar cu apa proaspata si rece”.