Carnea este, fără îndoială, o importantă sursă de energie, fiind bogată în proteine, vitamine şi minerale. Consumul de carne îţi asigură necesarul de vitamine din complexul B, vitaminele A şi D şi de minerale, precum fier, potasiu, zinc şi fosfor. Tocmai de aceea, oamenii sunt interesați să știe câtă carne trebuie să mănânci săptămânal. Asta dacă ținem cont că un consum în exces, mai ales cea de vită sau de porc, duce la asimilarea de grăsimi saturate, adică un factor favorizant pentru bolile de inimă.
Câtă carne trebuie să mănânci săptămânal
Nutriționiștii sunt de părere că dieta zilnică trebuie să includă două porţii de proteine, care trebuie să provină atât din surse animale, cât şi vegetale. Dar, pe lângă proteine, carnea conţine şi o cantitate semnificativă de lipide saturate, care cresc riscul de ateroscleroză.
Asta înseamnă că ideal ar fi însă să nu mănânci zilnic carne, ci o dată sau de două ori pe săptămână şi în porții moderate, iar atunci să fie pește, carne de pasăre sau vită fiartă.
Carnea este greu de digerat, fiind nevoie de 15-20 de ore pentru a fi absorbită în intestin, iar prin procesul de digestie, multe dintre toxinele din carne sunt acumulate în ficat, rinichi şi în intestinul gros.
Având în vedere acest fapt, dacă vei mânca prea multă, poţi avea şi probleme, precum constipaţie, tulburări gastrice, intestinale, pancreatice şi ale sistemului biliar.
Potrivit unui raport al Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Nutriţiei, necesarul de proteine pentru un bărbat adult trebuie să fie în jur de 60 g, iar pentru o femeie de 45 g pe zi.
Consumul exagerat de carne determină un tranzit intestinal lent
Un studiu realizat de Centrul Mondial de Cercetare a Cancerului a arătat că poţi preveni apariţia unor tipuri de cancer, dacă vei mânca săptămânal maximum 500 g de carne roşie, puţin procesată.
Putem mânca între 100 şi 150 g de carne pe zi, în funcţie de greutate şi de nivelul zilnic de mişcare. Consumul în exces duce la un aport caloric suplimentar, iar în timp, la obezitate.
Consumul exagerat de carne determină un tranzit intestinal lent, cu apariţia constipaţiei cronice. Poate apărea şi respirația urât mirositoare (halena), pentru că produsul final după metabolizarea cărnii este amoniacul, care se elimină şi respirator.
Mai mult, carnea de animal tânăr favorizează apariţia gutei. Iar când carnea este consumată sub formă de mezeluri sau semipreparate, conţinutul caloric se poate dubla şi creşte aportul de sare, periculos în caz de hipertensiune arterială.
Nutriționistul Cătălin Croitoru a atras atenția asupra riscurilor asociate consumului de carne procesată, subliniind că aceasta conține numeroase chimicale care nu sunt doar străine organismului nostru, dar și dăunătoare.
„Sunt foarte multe chimicale pe care corpul nostru nu doar că nu le recunoaște, dar depune efort ca să le elimine”, a explicat nutriționistul Cătălin Croitoru.
Aceste substanțe adăugate în carnea procesată reprezintă o povară suplimentară pentru organism, care trebuie să se străduiască să le elimine cât mai eficient posibil pentru a preveni eventualele efecte negative asupra sănătății. Astfel, specialiștii în nutriție spun câtă carne trebuie să mănânci săptămânal.
Ha! Aceeasi specialisti spuneau lucruri trasnite, inainte de 89. De ce i-am crede acum?