Cata cafea duce la slabire? Noile cercetări sugerează că doar 4 cesti de cafea pe zi pot ajuta efectiv la eliminarea unor grăsimi corporale.
Constatarea urmează o investigație de 24 de săptămâni care a urmărit impactul cafelei în rândul a 126 de bărbați și femei supraponderali din Singapore.
Anchetatorii au dorit inițial să vadă dacă cafeaua ar putea ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2 prin reducerea riscului de dezvoltare a rezistenței la insulină, ceea ce poate duce la vârfuri dramatice ale zahărului din sânge și, în final, la diabet.
În final, cercetătorii nu au găsit dovezi potrivit carora cafeaua a avut un astfel de efect protector. Dar a existat un neașteptat efect: cei care beau 4 cani de cafea cofeinizată pe zi, pe parcursul a șase luni, au observat o scădere de aproape 4% a grăsimii totale a corpului.
Cata cafea duce la slabire?
„Am fost într-adevăr surprinși de pierderea în greutate observată, care s-a datorat în mod special pierderii de grăsime în rândul consumatorilor de cafea”, a declarat autorul studiului Derrick Johnston Alperet, de la Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H.
Alperet sugerează că „această pierdere a masei grase nu s-a datorat probabil modificărilor în stilul de viață, respectiv dieta și activitatea fizică”.
Mai degrabă, el și colegii săi consideră că pierderea de grăsime alimentată cu cafea poate fi rezultatul unei „reacții metabolice”, în care cofeina determină procesul de metabolizare. Rezultatul final, a spus Alperet, este arderea mai multor calorii și o scădere notabilă a grăsimilor corporale.
Totuși, experimentul de la Singapore a durat doar șase luni, timp în care jumătate dintre participanții la studiu – care erau cu toții chinezi, malaizi sau asiatici-indieni – au fost instruiți la întâmplare să bea 4 căni de cafea. Cealaltă jumătate a băut o băutură care imita gustul cafelei, dar nu era nici cafea, nici cofeina. Așadar, este riscant să bei 4 căni de cafea cofeinizată pe zi pe o perioadă mai lungă de timp?
Alperet crede că nu. Cercetările anterioare, a spus el, indică faptul că acest nivel de consum se încadrează în normele actuale. Studiile, a menționat el, sugerează că, în medie, americanii consumă în prezent până la 4 căni pe zi, în timp ce europenii pot avea o medie de până la 7 căni.
Connie Diekman, consultant în alimentație și nutriție și fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică, nu este atât de sigur. „Conținutul mai mare de cofeină ar fi putut ajuta la suprimarea poftei de mâncare”. Dar prea multă cofeină „poate afecta corpul în general, provocând dureri de cap, bătăi rapide ale inimii și tulburări de stomac”, a remarcat Diekman, care nu a fost implicat în studiu.