Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât zahăr se pune la țuica de mere? Secrete preluate de la producătorii tradiţionali

Cât zahăr se pune la țuica de mere? Secrete preluate de la producătorii tradiţionali

30 iun. 2022, 09:12, 3 ,
în Stiri si curiozitati

Nu știi cât zahăr se pune la țuica de mere? Ei bine, în rândurile care urmează, află secretele țuicii bine făcute, preluate de la producătorii tradiționali.

Țuica de mere este o băutură alcoolică foarte populară printre români. Se prepară din mere acrișoare și nu din mere dulci, deoarece acestea dau alcool în cantități mari și de o calitate superioară. Foarte bune sunt merele timpurii de vară, care se coc în cea de-a doua jumătate a lunii iulie, dar și cele de toamnă. Merele pot fi amestecate și cu alte fructe, cum ar fi perele, piersicile și prunele.

Iată cum se prepară țuica de mere și care este cantitatea necesară de zahăr pentru o băutură extraordinară.

mere roșii în copac

Țuica de mere este o băutură alcoolică foarte populară printre români.

Cât zahăr se pune la țuica de mere?

Pentru țuica de mere poți lua fructele care cad pe jos, chiar dacă dau semne că încep să putrezească. Ai grijă ca acestea să fie încă moi, zemoase și nu uscate, pentru o băutură aromată. Adună-le în butoaie din plastic sau în saci de polietilenă și lasă-le aproximativ zece zile la maturat. Pune-le, apoi, în zdrobitorul de struguri sau strivește-le cu mâna și lasă-le în vase de fermentat, fără să pui zahăr.

După circa 20 de zile de fermentare, adaugă peste mere un sirop realizat din zahăr și apă fierbinte, în proporție de 1:2, în funcție de cantitatea de fructe pe care o ai sau de cât de dulce vrei să fie băutura. În primele trei zile de la adăugarea siropului, amestecă bine, o dată sau de două ori pe zi și mai lasă la fermentat încă opt sau zece zile.

Când procesul de fermentație a luat sfârșit (îți dea seama de aceast lucru în momentul în care musculițele bețive nu mai roiesc deasupra merelor și când lichidul capătă un gust acrișor), poți începe distilarea. Înainte de acest proces, amestecă totul bine și, dacă este necesar, mai pune apă, pentru a subția zeama.

Poți înlocui siropul de zahăr cu gem, dulceață, marmeladă, miere zaharisită (toate diluate cu apă clocotită). În momentul în care alegi unul dintre acești îndulcitori, pune pe fundul cazanului de distilare un strat de 14 centimetri de nisip sau pietriș, pentru a evita lipirea sau afumarea merelor.

În final, țuica de mere va avea o culare alb-străvezie și un gust ușor astringent, scrie scridoc.com. Odată cu trecerea timpului, rachiul va deveni catifelat și extrem de aromat, mai ales dacă este preparat cu mere Golden.

un cazan de țuică

După circa 20 de zile de fermentare, adaugă peste mere un sirop realizat din zahăr și apă fierbinte, în proporție de 1:2

Secretele țuicii bine făcute

După recoltare, fructele sunt supuse unor operații de prelucrare, în vederea fermentării. Dintre acestea, foarte importante sunt culegerea, spălarea, îndepărtarea sâmburilor și zdrobirea.

Pentru ca fermentația să decurgă normal, este necesară respectarea mai multor condiții. Esențială este alegerea vaselor de fermentare și igienizarea lor. Astfel de vase pot fi din lemn, bazine de fermentare (cisterne) sau rezervoare de polistif.

Fermentația merelor zdrobite este declanșată de microorganisme microscopice, cunoscute sub numele de drojdii sau levuri. Acestea pot fi găsite peste tot: în sol, în apă, pe plante, pe fructe și animale. Mediul ideal pentru aceste microorganisme este sucul dulce al fructelor.

După prelucrare, fructele sunt transferate în vasele de fermentare și odată cu ele și levurile. În momentul în care condițiile sunt favorabile, levurile încep fermentația.

un bărbat care toarnă țuică ăntr-un pahar

Fermentația merelor zdrobite este declanșată de microorganisme microscopice, cunoscute sub numele de drojdii sau levuri.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`