Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât zahăr se pune la prune pentru țuică: Sfaturi prețioase pentru o țuică de calitate

Cât zahăr se pune la prune pentru țuică: Sfaturi prețioase pentru o țuică de calitate

09 sept. 2021, 10:17, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Țuica de prune este o băutură alcoolică, produsă din fermentarea fructelor. Oricine o poate prepara, însă nu toată lumea poate face o țuică excepțională. De aceea este important să știți cât se lasă fructele la fermentat și, mai ales, cât zahăr se pune la prune pentru țuică.

Țuica se poate face din mai multe fructe, de exemplu mere, pere sau corcodușe, însă cea care are un gust desăvârșit este țuica de prune. Se spune că are tot atâtea rețete câți producători există, dar calitatea acestei băuturi este dată de știința de a o păstra peste ani și de respectarea unor etape esențiale.

 

Cât zahăr se pune la prune pentru țuică: Țineți cont de aceste sfaturi!

Pentru ca gustul țuicii să fie perfect, aveți nevoie de 200 de grame de zahăr, preferabil la 2-5 kilograme de prune. Fructele se adună într-un butoi mare ( de lemn, dacă este posibil, pentru că îi dă țuicii un gust deosebit). Peste ele se adaugă zahărul și se lasă la fermentat. În cazul în care adăugați mai mult zahăr, riscați să stricați gustul țuicii. Dacă vă amintiți, bunicii noștri foloseau dulcețuri mai vechi sau resturi de miere zaharisită, în loc de zahăr. Acesta, odată procesat, nu mai conferea aceeași tărie.

După fermentare, puteți începe prepararea propriu-zisă a țuicii. Pentru aceasta, aveți nevoie de un aparat metalic pentru distilarea lichidelor, numit alambic ( cazan de țuică).

Alambicul trebuie ales cu mare atenție, deoarece un aparat de o calitate slabă poate strica gustul băuturii. Cel mai bun material este inoxul, alambicurile din acest material fiind cele mai performante.

Majoritatea alambicurilor de pe piață sunt realizate de căldărari din cupru sau din alamă, însă nu sunt de o calitate foarte bună.

Elementele componente ale unui cazan de țuică

Un cazan de țuică este alcătuit din cazanul propriu-zis în care stă boasca, capac și țeavă de tranfer pentru aburii de alcool.

Cazanul în care stă boasca ( fructele fermentate) trebuie să aibă mânere, pentru a putea fi răsturnat cu ușurință, în momentul în care ciclul de producție este finalizat. Capacul cazanului are forma unul clop, având în partea de sus un orificiu, pe unde urcă aburul de alcool. Țeava de transfer pentru aburii de alcool este recomandat să fie din același material ca și cazanul. Ea are rolul de a face transferul către serpentină, fiind necesară pentru ca apa din azul de răcire să nu se încălzescă de la sursa de căldură ce fierbe boasca.

Să nu uităm și de serpentina de răcire a alcoolului. Ea este o țeavă din cupru, care începe din capacul cazului de țuică și care este îndoită circular. Are rolul de a ajuta la tranformarea alcoolului din stare gazoasă în stare lichidă.

Pentru a nu pierde material de producție, vasul cazanului de țuică și capacul trebuie să se închidă etanș.

După ce vasele sunt așezate, se adaugă boasca în cazan și se pregătește focul pentru fierbere.

Rețetă țuică de prune

Focul se face fie cu lemne, fie cu arzător pe gaz. De precizat este că țuica va avea unui gust mai bun, dacă este produsă prin ardere de lemne. Veți obține o consistență deosebită, chiar dacă scurgerea lichidului nu este constantă.

În situația în care capacul și vasul în care se află boasca nu se închid etanș, trebuie să pregătiți o pastă pentru etanșare. Ea se prepară din mămăligă, pâine uscată și înmuiată în apă și cenușă din vatra unui foc. Pentru a se prinde de cazan, pasta trebuie să fie lipicioasă. Rupeți câte puțin din această compoziție și îndesați-o în buza cazanului. Acolo unde pasta mai crapă, pe timpul cât cazanul de țuică este încălzit, mai lipiți pastă. Aveți grijă însă la temperatura ridicată a recipientului.

Același tratament se aplică și în cazul în care țeava de răcire de la cazan la serpentină nu se etanșează bine.

Secretele unei țuici de calitate

Cât zahăr se pune la prune pentru țuică ați aflat, însă trebuie să știți și alte elemente prețioase. Focul la cazan se pornește cu lemn ușor, care la început va face flacăra mare, până începe să curgă pe serpentină țuică în mod constant. Apoi, focul se domolește introducând lemne pentru întreținerea unei temperaturi constante.
Dacă este posibil, folosiți la început lemn de brad sau surcele din crengi, care provoacă o flacără mare. Pentru un foc constant, se pot folosi lemne de esență tare.

Pentru a împiedica eventualele impurități, care pot cădea în țuică, la gura țevii de scurgere a serpentinei se poate pune o cratiță cu un tifon.Toată țuica se pune într-un vas mare pentru omogenizare, deoarece prima oară țuica iese tare, iar mai apoi din ce în ce mai slabă.

Pentru a afla când este gata ciclul de producție trebuie să faceți următoarele: scoateți un păhărel de țuică de la țeava serpentinei, luați o lumânare sau o brichetă aprinsă și mergeți lângă cazan. Apoi aruncați păhărelul de țuică peste vasul cazanului mare, nu peste capac. Apropiați focul de pata de țuică și observați: dacă țuica ia foc repede înseamnă că lichidul încă mai are tărie. Abia în momentul în care pata de țuică nu se mai aprinde repede, veți ști că ați finalizat procesul.

Sperăm că sfaturile noastre vă vor fi de ajutor în prepararei unei țuici de prune cu un gust desăvârșit.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`