Prima pagină » Actualitate » Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026: Suma s-ar putea dubla!
Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026: Suma s-ar putea dubla!

Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026: Suma s-ar putea dubla!

27 feb. 2025, 09:26,
în Actualitate

Cetățenii ar putea să plătească o sumă mult mai mare pentru impozitul pe casă, în anul 2026. Tocmai de aceea, românii sunt interesați să știe cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026. Potrivit datelor, sectorul imobiliar va fi schimbat din temelii, odată cu implementarea platformei „e-Proprietatea”. Impozitul nu se va mai calcula în funcție de suprafața de care dispune proprietatea. Iată toate detaliile, mai jos.

Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026

Anul viitor, impozitul pe casă ar putea să aibă o valoarea de trei ori mai mare. Potrivit experților fiscali, tarifele care vor fi percepute în anul 2026 îi vor face pe unii dintre cetățeni să își vândă casele. La rândul său, acest aspect ar putea conduce la o oferă mai mare pe piața imobiliară.

Sectorul imobiliar ar putea să treacă printr-o adevărată schimbare, odată cu implementarea platformei „e-Proprietatea”. Prin intermediul acesteia, impozitul pe casă nu se va mai calcula în funcție de suprafață, ca până acum, ci în funcție de valoarea sa. Valoarea unui imobil va fi stabilită sub o altă formulă de calcul, începând cu 1 ianuarie 2026.

În acest sens, impozitul pe casă va fi de cel puțin 0,1% din valoarea imobilului. Cu alte cuvinte, dacă o persoană deține un apartament de 135.000 de euro, cu 3 camere, în București, și plătește, în fiecare an, 300 de lei, atunci se poate aștepta la un impozit mai mare. Valoarea impozitului ar putea ajunge la aproape 700 de lei. Pentru a calcula noul impozit al locuințelor, fiecare oraș trebuie să se împartă în zone fiscale. Prin intermediul platformei „e-Proprietatea” se dorește colectarea informațiilor referitoare la cadastru, notari și ANAF, pentru a ajuta la calcularea impozitului.

Vor fi luați în calcul și coeficienți, dar și anumite facilități de care dispune proprietatea – numărul de băi, de camere. Se ia în calcul și zona în care se află locuința. Taxa ar urma să aibă un impact major asupra pieții din România. De asemenea, unii dintre analiștii economici susțin că taxa respectivă ar putea fi una discriminatorie.

Ce pățești dacă nu plătești impozitul la casă

În România, impozitul pe proprietate este o datorie fiscală anuală obligatorie pentru orice proprietar de imobil. Acest impozit este destinat să susțină bugetul local, finanțând servicii precum întreținerea infrastructurii, educația, serviciile de sănătate și siguranța publică. Neplata impozitului pe proprietate poate atrage o serie de consecințe legale și financiare, uneori severe.

Atunci când un proprietar nu își îndeplinește obligația de a achita impozitul pe proprietate la termenul stabilit de lege, autoritățile locale sunt obligate să inițieze un proces de recuperare a sumelor datorate.

Acest proces începe, de regulă, cu aplicarea de dobânzi și penalități de întârziere. Aceste costuri suplimentare se acumulează progresiv, majorând suma totală datorată și creând o povară financiară din ce în ce mai mare pentru debitor.

Dacă tot nu se plătește se va transmite somații oficiale către proprietarii care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale. Aceste notificări reprezintă un ultim avertisment pentru debitori, oferindu-le o ultimă șansă de a-și regulariza situația fiscală înainte de implementarea unor măsuri coercitive.

dreptul de a iniția executarea silită împotriva proprietarului care nu achită impozitul pe casă se prescrie în termen de cinci ani de la momentul în care acesta a fost notificat cu privire la datoria sa fiscală.

Altfel, românii sunt interesați să știe cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026, suma urmând să fie mai mare decât anul acesta.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Meteo: Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în mai multe zone ale ţării. Se schimbă vremea în Capitală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Viorica de la Clejani, dedicație cu scandal pentru vicele CJ Timiș
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`