Prima pagină » Economic Local » Cât va costa carnea de miel în 2023? Crescătorii de ovine din Iași se pregătesc de sărbătorile pascale. „Creștem și noi prețurile, pentru că altfel închidem” – FOTO

Cât va costa carnea de miel în 2023? Crescătorii de ovine din Iași se pregătesc de sărbătorile pascale. „Creștem și noi prețurile, pentru că altfel închidem” – FOTO

07 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Crescătorii de ovine din Iași vor vinde mielul mai scump în acest an, comparativ cu anul precedent. Prețurile la carnea de miel au început să crească din 2020, iar fermierii estimează că un kilogram nu va fi mai puțin de 20 de lei pentru arabi și 40-45 de lei pentru cei care vin și cumpără direct din fermă

Mielul pentru masa de Paște va fi mai scump anul acesta. Crescătorii de ovine susțin că s-au mărit cheltuielile cu creșterea animalelor și salariile angajaților, de aceea va fi mai scumpă carnea de miel. Prețurile vor crește cu cel puțin 30 la sută față de cele practicate în anul precedent. Astfel, clienții arabi, care vin cu TIR-urile și iau miei, vor plăti 20 de lei pe kilogram, iar cei care vin la poarta fermei vor plăti între 40 și 45 de lei pe kg.

„Prețul la miei va crește. Cred că va fi mai mare cu cel puțin 30 la sută. Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta. Am cumpărat 20 de tone de grăunțe cu 1,3 kg, iar anul trecut se dădeau cu 80 de bani kilogramul. Salariile la băieții care lucrează la mine sunt duble.

Nu cred că vreun fermier va accepta un preț mai mic de 20-22 de lei când anul trecut a fost de 17-18 lei kilogramul, în viu. La poarta fermei, prețurile sunt mai mari”, susține Alin Pașaniuc, crescător din comuna Țibănești, care se pregătește să vândă 150 de miei anul acesta.

Crescătorii de ovine din Iași vând mai scump mieii anul acesta

Crescătorii mai spun că arabii sunt principalii clienți care cumpără anual miei din România. Georgian Bordeianu are 450 de ovine din rasa Merinos de Suseni, o rasă de ovine pe cale de dispariție, cu o lână extrafină și un luciu foarte intens. Tânărul originar din Vaslui a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul USV Iași. Acesta a discutat deja cu arabii pentru a veni cu TIR-urile să ia mieii.

„Vreo 200 de capete vând și las de prăsilă vreo 150 de capete. Oile au fătat din ianuarie. În anii trecuți vindeam la arabi, prin samsari, acum dau cu vărul meu, care are vreo 800 de capete, direct la arabi. Noi avem 450 de capete. Anul acesta costul de producție, ca să spun așa, a fost mai mare. Am primit 19 lei/kg de la arabii care vor să vină la sfârșitul lunii să-i încarce în TIR.

Lâna nu o mai cumpără nimeni și nu o dau pentru câțiva lei pentru că eu plătesc câteva sute de lei numai pentru tuns. Din 2010 am ferma preluată de la tatăl meu care o are de la bunici. Din 2018 avem certificat de origine la animale. Eu muncesc cot la cot cu tata, nu sunt patron, chiar dacă unii așa cred, pentru că ai facultate. Dacă nu pui mâna, nu iese treaba. Cam toată lumea de la noi din sat a vândut oile. Doar eu și verișorul mai avem ferme. Toți pleacă la muncă în străinătate”, susține tânărul fermier, în vârstă de 23 de ani.

Prețurile la miei au fost mari și anul trecut.

Fermier: „O să creștem și noi prețurile, pentru că altfel închidem”

Fermierii mai spun că au primit deja comenzi de la clienți.

„Noi începem să facem lista de comenzi. Clienții vor un miel, jumătate de miel. Avem pentru toată lumea. O să creștem și noi prețurile, pentru că altfel închidem. Nu știu câți dintre noi vor mai rezista. Oamenii nu înțeleg că fermele sunt foarte importante, dar nu se face nimic. Uniunea Europeană vrea să le închidă”, susține Ionuț Damian, fermier cu 450 de capete.

Programul „Lâna” se va derula și anul acesta. Înainte, crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână, însă suma va crește la 2 lei pe kilogram. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost vineri, 3 martie 2023, la Iași, unde a susținut o conferință de presă despre Planul Național Strategic pentru sectorul agricol. Ministrul a susținut că nu vor crește prețurile la miei anul acesta, ci mai mult, se observă o scădere a prețurilor la alimente.

„Piața s-a liniștit, prețurile importurilor au scăzut, la îngrășăminte, la energie. Sunt motive serioase ca prețurile să nu crească, ci să scadă. Mă aștept nici ca prețul mielului de Paște să nu crească. Avem de unde să cumpărăm și eu zic să luăm de la crescători”, susținea ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Crescătorii de ovine din Iași mai spun că orice ajutor financiar de la stat e bine-venit.

Comentarii
  • Sa se faca 500 lei kg din partea mea

  • Fotografiem mielul, punem fotografia pe masa si apoi mancam fotografia . Sa mănânce parlamentarii si guvernantii miel, sa le stea in gat la toti

  • Nimic nu mai putem cumpara pentru masa Pascala!

  • Se va cumpara la caserola si vor ramane cu oile „pe prispa”. Ii tot dai cu grauntele dar tu de fapt le tii numai pe pasunea statului. E adevarat ca nu mai poti schimba masina anul acesta, dar nu poti jupui oamenii. Cu plata ciobanilor sunt basme.

  • Mancam insecte de Paste ca au început sa apara. Insecte la cuptor , se găsesc gratis si broaste si melci, dragi romani mancati si va veseliti.

  • faceți-l 100 lei kg ! să fie cifră rotundă !

  • Miere, lapte, ulei, paine, carne, legume si fructe romanesti vandute de bisnitari . Inchideti ochii in continuare.

  • Poate nu preturile sunt foarte mari salariile noastre sunt foarte mici. Preturi in Romania ca in tarile Europei care au salariul minim 1400 euro si preturile la noi sunt egale sau mai mari decât in aceste tari europene. PRETURI CA IN OCcIDENT SAU MAI. MARI SI SALARII CA IN ROMANIA, asta e problema. Daca cei din Occident cu salariul minim de 1400,euro se plâng ca salariile lor sunt mici desi preturile sunt la fel ca in Romanis noi in Romania ce sa spunem? Trebuie sa facem ceva ca guvernantii o duc foarte bine si nu inteleg FOAMEA poporului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *