Carnea de miel de Paște va costa mai mult decât în 2024, iar prețurile i-au luat prin surprindere pe românii care rezervă de pe acum mieii pentru a-i sacrifica în perioada Sărbătorilor Pascale.
Paștele 2025 va fi în aprilie. Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă. Însă se va întâmpla acest lucru în 2025, când Paștele ortodox și cel catolic se vor sărbători în aceeași zi și anume 20 aprilie. Floriile ortodoxe 2025 vor avea loc duminică, pe 13 aprilie 2025, iar Floriile catolice 2025 vor fi, de asemenea, tot în ziua de duminică, 13 aprilie.
Cât va costa carnea de miel de Paște? Prețurile i-au luat prin surprindere pe români
Paștele 2025 se apropie cu pași repezi, iar deși mai sunt aproape trei luni până la marele eveniment, unii români s-au gândit deja la pregătirile pentru masa festivă. Deși încă nu au apărut pe rețelele de socializare rețetele cu friptură ale chef-urilor Bontea sau Scărlătescu, în fermele din țară au început să fie crescuți primii miei ce vor fi disponibili spre vânzare în aprilie. Mulți clienți au început deja să își facă „rezervări” pentru mielul dorit, ceea ce le poate aduce un preț mai avantajos decât în perioada sărbătorilor, când cererea mare va face ca prețul kilogramului de carne să crească considerabil.
În plus, datele din anii trecuți sugerează că exportul de miei către țările arabe este mult mai profitabil pentru fermieri, ceea ce ar putea duce la o penurie pe piața locală în luna mai, când cererea pentru carnea de miel este foarte mare.
Deși nu există încă o estimare oficială a prețului, ciobanii se așteaptă ca un kilogram de carne vie să fie vândut între 20 și 25 de lei, iar carnea la carcasă ar putea ajunge la 40-45 de lei pe kilogram.
Înainte ca Postul Mare să înceapă, ortodocșii vor marca Lăsatul Secului, ultima zi în care se consumă produse de origine animală. În 2025, acest moment va avea loc pe 2 martie, duminică, și va marca începutul perioadei de abstinență care precede Paștele.
Baiț pentru friptura de miel
La masa de Paște, friptura de miel este nelipsită, iar pentru a obține un preparat cu adevărat delicios, este esențial să respectăm câteva trucuri care vor asigura un succes culinar garantat. Cu aceste secrete de la marii bucătari, vom reuși să preparăm o friptură de miel irezistibilă, care va încânta pe toată lumea.
Pentru a pregăti o friptură de miel perfectă de Paște, cheia constă în alegerea unui baiț ideal și în pregătirea corectă a cărnii, pentru a obține un preparat fraged, aromat și suculent. Gospodinele sunt mereu în căutarea celor mai bune rețete, iar dacă vrei să te faci remarcată, începe prin a prepara un baiț special. Ingrediente esențiale pentru un baiț de succes sunt vinul alb sec, uleiul de măsline, usturoiul, ceapă, mentă, cimbru, busuioc, foi de dafin, piper, boia dulce și sare.
Usturoiul și ceapă trebuie curățate, spălate și tocate mărunt, iar același lucru se face cu menta și busuiocul. Apoi, toate ingredientele se pun într-un bol cu vin și se amestecă bine pentru a le combina și a lăsa aromele să se integreze. La final, adăugăm boia, sare și piper după gust, amestecând din nou pentru a obține un baiț uniform.
Friptura de miel preparată cu acest baiț va fi extrem de savuroasă, fragedă și suculentă, iar pe masa de Paște va deveni cu siguranță vedeta preparatelor. Așadar, în ceea ce privește cât va costa carnea de miel de Paște, prețurile nu vor fi nici în 2025 accesibile pentru persoanele cu venituri minime.