Prima pagină » Sanatate » Cât trebuie să fie saturația de oxigen în funcție de vârstă? Iată care sunt primele semne pentru valorile scăzute

Cât trebuie să fie saturația de oxigen în funcție de vârstă? Iată care sunt primele semne pentru valorile scăzute

03 dec. 2024, 11:27,
Redacția BZI în Sanatate

Este foarte important să știi cât trebuie să fie saturația de oxigen în funcție de vârstă pentru că aceasta trebuie să fie la un anumit nivel pentru ca organismul să poate funcționa. Dacă aceasta scade prea mult, inima și creierul sunt suprasolicitate.

Nivelul de oxigen de sânge al unei persoane este un indicator pentru cât de bine distribuie corpul oxigenul din plămâni către celule. Cea mai mare parte a oxigenului este transportată de globulele roșii, care îl colectează din plămâni și îl livrează către toate părțile corpului.

Cât trebuie să fie saturația de oxigen în funcție de vârstă

Saturația oxigenului este indicatorul care arată modul în care funcționează plămânii. Iată doar câteva exemple de afecțiuni în care nivelul de sânge poate scădea: covid-19; boli pulmonare precum pneumonie, emfizem, bronșită, fibroză pulmonară; boli de inimă; insuficiență cardiacă; anemie; apneea în somn; malformații cardiace congenitale; febră. Află și ce boli indică durerea din partea stângă, sub coaste.

La sugarii sănătoși și la copii valoarea SpO2 este cuprinsă între 97-100%, poate fi mai mică la nou născuți și la sugarii foarte mici, 93-97%. Majoritatea copiilor au o ușoară fluctuație a SpO2 în cursul unei zile, valorile maxime apărând după amiază, iar cele minime dimineața devreme, indiferent dacă copiii dorm sau sunt în stare de veghe.

Majoritatea oamenilor trebuie să aibă o saturație în oxigen de cel puțin 89-90% pentru a-și menține celulele sănătoase. Se crede că un nivel mai mic decât acesta pentru o perioadă scurtă de timp nu va provoca deteriorări.

Oximetria este măsurarea saturației oxigenului în sânge. Pulsoximetrul este un dispozitiv care ne poate ajuta să evaluăm cantitatea de oxigen din sângele nostru. În cazul ân care saturația de oxigen scade, pot apărea următoarele simptome: amețeală, confuzie, dureri de cap, oboseală cronică sau extenuarea, dificultăți în a respira, tensiune arterială crescută, lipsă de coordonare, dureri în piept.

Pulsoximetrele, în funcție de model, se pot aplica la nivelul unui deget de la mână, de la picior sau la lobul urechii.

Ce simptome prezintă o persoană cu un nivel scăzut de oxigen

Un nivel scăzut al oxigenului din sânge poate deregla circulația normală ș poate cauza simptome precum dificultăți de respirație sau o respirație prea rapidă, durere de cap, neliniște, amețeală, dureri în piept, confuzie, tensiune arterială crescută, lipsă de coordonare, tulburări de vedere, un sentiment de euforie și bătăi rapide ale inimii.

Persoana afectată ar trebui să ceară sfatul medicului dacă are dificultăți de respirație severe și bruște sau dacă se confruntă cu dificultăți de respirație în timp ce se odihnește ori dacă acestea apar sau se agravează în timpul exercițiilor fizice sau al altor activități fizice, dacă se trezește brusc cu dificultăți de respirație sau senzație de sufocare, dacă se află la altitudine mare, peste 2.400 de metri, și are dificultăți severe de respirație cu tuse, bătăi rapide ale inimii și retenție de lichide. Hipoxemia poate fi fatală dacă este severă pe termen scurt și poate afecta inima sau creierul dacă persistă pe o perioadă mai lungă de timp.

În ceea ce privește tratamentul pentru hipoxemie, acesta are ca scop creșterea nivelului de oxigen din sânge. Renunțarea la fumat și evitarea zonelor în care se fumează pot ajuta la îmbunătățirea nivelului scăzut de oxigen din sânge, iar tratamentul pentru această problemă include primirea de oxigen suplimentar. Astfel că, este foarte important să șii care este saturația de oxigen în funcție de vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`