Odată cu debutul pandemiei, tot mai multe persoane se întreabă cât trebuie să fie saturația de oxigen. Pentru a stabili valoarea normală trebuie să-ți dai seama care este acest indicator și care ar trebui să fie. Cea mai accesibilă opțiune pentru a determina dacă saturația este normală este utilizarea unui pulsioximetru. Acesta este un dispozitiv mic care numără procentul de oxihemoglobină din sânge în câteva secunde.
De cele mai multe ori, un spital folosește și un pulsoximetru care determină numărul de gaze din sânge. Pentru această analiză, se ia o probă de sânge dintr-o arteră sau venă. Acesta nu este un test de rutină și se face de obicei în cazul unor boli grave. Saturația reprezintă un indice a nivelului de oxigen din sânge. Un nivel redus de saturație poate sugera probleme pulmonare. Acest lucru a devenit deosebit de relevant după apariția unei noi infecții, coronavirus. Una dintre principalele complicații ale COVID-19 este pneumonia virală. Însă, uneori acest simptom poate apărea și din cauza presiunii atmosferice. Astfel, dacă observați la timp că o persoană are lipsă de oxigen, va fi mai ușor să o ajutați.
Cât trebuie să fie saturația de oxigen. Când trebuie să apelezi la un medic
Rata de saturație pentru o persoană sănătoasă este luată în considerare atunci când 95% sau mai mult din hemoglobină este asociată cu oxigenul. Aceasta este saturația, procentul de oxihemoglobină din sânge. Astfel, este recomandat să apelați la un medic când saturația scade la 94%. Saturațiile de 92% și mai mici sunt în general considerate critice. O persoană cu un nivel atât de scăzut de oxigen în sânge are nevoie de îngrijiri medicale urgente. De asemenea, este indicat să vă stabiliți un regim alimentar, cel pentru glicemie ar fi extrem de benefic.
Există și excepții. De exemplu, o persoană care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică severă, care este frecventă la fumători și la persoanele care administrează pastile antialcool, indicele de saturație poate fi de la 88% la 92%. De obicei, corpul unor astfel de oameni este adaptat la un nivel mai scăzut de oxigen. Dacă ai o boală pulmonară, medicul tău vă va spune care valoare de saturație ar trebui să reprezinte un semn de alarmă pentru tine.
Afecțiuni care provoacă fibroza pulmonară. În ce momente saturația scade
De asemenea, tot mai multe persoane se întreabă de ce nivelul de oxigen din sânge scade. Acest lucru se poate întâmpla din diverse motive. De exemplu, pot apărea probleme și boli ale sângelui sau ale sistemului respirator.
După pneumonie, fibroza pulmonară apare adesea când, din cauza bolii, țesutul pulmonar „respirator” este înlocuit cu țesut conjunctiv. Acest lucru poate fi comparat cu ferestrele închise. Ți-ar plăcea să respiri, dar aerul proaspăt nu intră prin ferestrele bine închise. De obicei acest simptom poate apărea și atunci când începi să consumi arginină în cantități excesive.
Un alt motiv sunt bolile de sânge. De exemplu, anemia reprezintă o cauză frecventă. Când nu există suficiente celule roșii din sânge sau hemoglobină în sine, atunci pur și simplu nu există nimic pentru ca oxigenul să se miște în jurul corpului. În acest caz, saturația scade și sub valoarea normală. Această problemă este semnalată și de pulsul mic.
Atunci când nivelul de oxigen scade o persoană va simți dificultăți de respirație, dureri în piept, confuzie, cefalee și bătăi rapide ale inimii, cianoza triunghiului nazolabial și vârful degetelor. Astfel de simptome neplăcute pot apărea dacă nivelul de oxigen din sânge începe să scadă sau dacă tensiunea arterială este prea mică.
Atunci când o persoană se întreabă cât trebuie să fie saturația de oxigen și nu prezintă simptome aferente există posibilitatea ca valorile scăzute de saturație obținute să nu corespundă situației reale a unei persoane. În aceste momente, nu trebuie să-ți fie teamă, încearcă să mai verifici o dată saturația. Acest lucru nu înseamnă că saturația oscilează. De cele mai multe ori, dispozitivul de screening este foarte sensibil la poziția de pe deget și dă un rezultat aproximativ.