Prima pagină » Sanatate » Cât trebuie să fie pulsul. Afecțiunile care influențează bătăile inimii

Cât trebuie să fie pulsul. Afecțiunile care influențează bătăile inimii

28 apr. 2022, 10:30,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă cât trebuie să fie pulsul. Pulsul este o vibrație în pereții arterelor rezultată din contracțiile mușchiului inimii și expulzarea sângelui în sistemul vascular. În funcție de ritmul cardiac, se evaluează activitatea inimii și starea de sănătate în general. Această caracteristică se schimbă de multe ori în timpul zilei.

În repaus, ritmul cardiac este minim, deoarece organismul nu are nevoie de energie suplimentară. Pulsul se accelerează sub influența stresului fizic și psiho-emoțional, după mâncare, băuturi alcoolice și cu cofeină, anumite medicamente și proceduri de fizioterapie. La măsurarea pulsului pentru a evalua activitatea miocardului, se iau în considerare frecvența și ritmul. Frecvența, numărul de bătăi ale inimii pe unitatea de timp. Pulsul poate fi măsurat în repaus sau sub efort.

persoana care isi verifica pulsul

O tahicardie pronunțată, în care frecvența pulsului fără sarcină crește la 200-250 de bătăi

Cât trebuie să fie pulsul. Bătăile inimii atunci când suferi de tahicardie

Media pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani este de 60-80 de bătăi pe minut. Abaterile de la normă în părțile mai mari și mai mici se numesc tahicardie și bradicardie.

Dacă ritmul cardiac în repaus depășește 100 de bătăi/min, acest fenomen se numește tahicardie. Poate apărea din cauza patologiei și din motive naturale. O bătaie rapidă a inimii în repaus la persoanele sănătoase se observă odată cu o creștere a temperaturii, într-o situație stresantă, din cauza suprasolicitării, atunci când se află într-o cameră caldă și umedă, și o schimbare bruscă a poziției corpului.

medic care verifica pulsul unei persoane

Media pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani este de 60-80 de bătăi pe minut

Cauzele patologice ale tahicardiei sunt asociate cu boli ale sistemului cardiovascular, tulburări endocrine, dependență de alcool și droguri, boli ale sistemului nervos, tulburări circulatorii, abuz de tutun, băuturi energizante, diuretice, medicamente pe bază de cofeină.

O tahicardie pronunțată, în care frecvența pulsului fără sarcină crește la 200-250 de bătăi, indică patologii grave, inclusiv o stare pre-infarct, infarct miocardic. Aceasta este o afecțiune care pune viața în pericol, în care o persoană trebuie să consulte un medic.

Bătăile rapide ale inimii afectează negativ funcționarea inimii și bunăstarea generală, poate fi însoțită de creșteri ale tensiunii arteriale, dureri în piept, dificultăți de respirație și un sentiment de anxietate severă. Tahicardia necesită diagnostic obligatoriu pentru a determina cauza și alegerea terapiei.

Bradicardie. Cum se manifestă această afecțiune

Dacă ritmul cardiac este sub normal, acest fenomen se numește bradicardie. La adulți, bradicardia este diagnosticată dacă ritmul cardiac este mai mic de 50 de bătăi pe minut. În absența bolilor cardiace și a altor boli, bradicardia fiziologică poate fi diagnosticată la oameni bine pregătiți, sportivi profesioniști.

medic care verifica pulsul unei persoane

Dacă ritmul cardiac în repaus depășește 100 de bătăi/min, acest fenomen se numește tahicardie

Cu antrenament regulat, inima dobândește capacitatea de a pompa volumul necesar de sânge în mai puține contracții. De asemenea, se poate observa bătăi rare ale inimii în cazul hipotiroidismului, o deficiență a hormonilor tiroidieni.

Pacienții cu boală coronariană, endocardită, alte boli de inimă, tulburări ale sistemului nervos autonom și boli cronice ale sistemului digestiv suferă de bradicardie. Dacă echilibrul acido-bazic este perturbat, pulsul poate încetini din cauza unui dezechilibru al electroliților.

De regulă, pacientul are un nivel ridicat de potasiu. De asemenea, aportul anumitor tipuri de medicamente, o stare de spaimă severă sau șoc duce la o încetinire a pulsului. Dacă ritmul cardiac scade la 50 de bătăi pe minut sau mai puțin, acest lucru afectează negativ bunăstarea și, în unele cazuri, reprezintă o amenințare pentru viață.

Trebuie să știi cât trebuie să fie pulsul pentru a recunoaște simptomele bradicardiei. Pacientul se simte rău din cauza slăbiciune, amețeli, greață, transpirație. În această stare, alimentarea cu sânge a organelor și țesuturilor este întreruptă. Dacă pulsul scade sub 40 de bătăi pe minut, se dezvoltă înfometarea de oxigen, pacientul își poate pierde cunoștința. Cu semne de hipoxie, o persoană are nevoie de îngrijiri medicale.

medic care verifica pulsul unei persoane

În repaus, ritmul cardiac este minim, deoarece organismul nu are nevoie de energie suplimentară

 

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 martie 2025
31 martie 2025