Un ou fiert la micul dejun este perfect pentru a avea energie tot restul zilei. De aceea, este necesar să știi cât trebuie să fiarbă un ou.
Oul este bogat în proteine, dar are și o mare cantitate de minerale, vitamine (A, B1, B2), albumine și metionină, un aminoacid foarte benefic pentru ficat. Potrivit specialiștilor, un ou consumat la micul dejun ajută puterea de concentrare și stimulează creativitatea. Astfel, dacă ai un examen important sau trebuie să ții o ședință, este important să mănânci un ou fiert moale, pentru ca nutrienții pe care îi conține să te ajute pe tot parcursul zilei.
Cât trebuie să fiarbă un ou pentru fi perfect: Sfaturi de care trebuie să ții cont
Oul fiert poate fi moale, tare sau mediu, în funcție de timpul în care este gătit. Este posibil să fi observat că, atunci când decojești un ou fiert, gălbenușul acestuia nu este galben, așa cum te așteptai, ci verzui. Ei bine, acesta este rezultatul reacţiei dintre sulful existent în albuş şi fierul din gălbenuş. Reacția aceasta apare atunci când oul este gătit prea mult.
Astfel, pentru ca un ou să fie fiert moale, trebuie lăsat 3 minute. Gălbenușul oului este un lichid gros, iar albușul este în cea mai mare parte solid, cu unele zone moi în apropiere de centru.
Dacă vrei ca oul să fie fiert mediu, lăsați-l 12 minute. Acum, gălbenușul este ferm, dar nu uscat, iar gălbenușul nu este nici umed, dar nici uscat.
Pentru un ou fiert tare, aveți nevoie de 15 minute. Gălbenușul nu este deloc umed, iar albușul este ferm peste tot, fără a avea consistenţă de cauciuc.
Cum se fierb corect ouăle
Aveți nevoie de un vas încăpător, deoarece în cazul în care fierbeți mai multe ouă, să nu se suprapună, ci să stea pe un singur strat. Adăugați apă suficientă, încât să acopere ouăle. Apoi, puneți apa la fiert și imediat ce apar bule pe marginea apei, iar ouăle se mișcă ușor, opriți focul, acoperiți vasul și cronometrați. Dacă vreți ouă fierte moi, le lăsați 3 minute, dacă le vreți tari 15 minute, iar dacă le vreți medii, 12 minute.
Ouăle trebuie scoase și puse în apă rece, pentru a se decoji mai ușor.
Nu uitați, însă, să nu aduceți apa la fierbere înainte de a adăuga ouăle. Introducerea unui ou în apă clocotită schimbă temperatura oului prea repede şi poate duce la crăparea acestuia
De asemenea, nu fierbeți ouăle. Așa cum am menționat mai sus, acest lucru poate duce la înverzirea gălbenușului.
Câte grame are un ou fiert
Un ou fiert are aproape aceeași greutate pe care o are și un ou crud, cu excepția cazului în care este decojit. În momentul în care este îndepărtată coaja, greutatea oului scade.
În magazin, ouăle pot fi găsite în cutii de carton și cu siguranță ai văzut că, pe lângă firma producătoare, este trecută și o literă, care indică mărimea oului: S, M, L sau XL (sau oua jumbo). Acestea arată gramajul ouălor, astfel: S reprezintă faptul că oul este mic și cântărește sub 53 de grame, M indică oul mediu, care cântărește între 53 și 63 de grame, L ne spune că este vorba despre un ou mare, ceea ce arată că oul cântărește între 63 și 73 de grame, iar XL arată că oul este jumbo și cântărește peste 73 de grame.
În funcție de cât de mare este oul, și gălbenușul, dar și albușul, se găsesc în cantități diferite. De obicei, gălbenușul reprezintă 30% din greutatea unui ou. Pentru un ou mediu, vom avea 20-23 de grame gălbenuș și aproximativ 35 – 37 de grame albuș.