Prima pagină » Sanatate » Cât trăiești după infarct? Iată ce spun specialiștii
Cât trăiești după infarct? Iată ce spun specialiștii

Cât trăiești după infarct? Iată ce spun specialiștii

01 sept. 2023, 08:56,
BZI.ro, în Sanatate

Cât trăiești după infarct? Este clar că numeroși pacienți care au fost afectați de un atac de cord se întreabă despre perspectiva de viață după un astfel de eveniment. Din cauza complexității medicinii și a bolilor, este dificil să se ofere vreodată un răspuns precis. Durata de supraviețuire după un infarct depinde de o serie de factori interconectați, ceea ce face că medicii să nu poată furniza un număr fix de luni sau ani.

Atenție și la alte boli declanșate de un infarct. Valorile ureei cresc atunci și când ai o insuficientă cardiacă congestiva sau ai suferit un infarct recent.

Cât trăiești după infarct

Nu sunt studii exacte care să-ți arate cât trăiești după infarct. Niciun medic din această lume nu o să-ți poată spună cu exactitate anii, lunile sau zilele pe care le mai ai de trăit. Acest aspect depinde de foarte mulți factori. După ce ați experimentat un infarct miocardic, este evident că înțelegeți că acest eveniment presupune deteriorarea inimii din cauza întreruperii aportului de sânge, cauzată în mod obișnuit de plăcile de ateroscleroză sau de cheagurile care blochează arterele coronare.

Impactul infarctului poate varia în funcție de modul și severitatea afectării inimii, iar speranța de viață după un astfel de eveniment diferă în mare măsură, fiind influențată de gradul de deteriorare a țesutului muscular, precum și de eventualele afecțiuni concomitente.

Infarctul miocardic poate avea implicații pe termen scurt, lung sau poate avea chiar rezultate fatale imediate. De aceea, cea mai înțeleaptă abordare este să încercați să preveniți apariția sa.

Sensul gravității infarctului

În mod normal, inima pompează sânge oxigenat în organism prin contractarea ventriculului stâng, camera inferioară a inimii, în timp ce circulația sângelui sărăcit în oxigen este asigurată de partea dreaptă a inimii (atriul și ventriculul drept).

Afecțiunea vaselor de sânge

Irigația inimii se realizează prin intermediul a trei vase de sânge principale și a ramificațiilor lor. Impactul unui atac de cord asupra inimii depinde de vasele de sânge afectate, ceea ce va determina zona specifică a inimii dumneavoastră care a suferit afectare.

Sunt situații în care poate fi afectat un singur vas de sânge, ambele vase de sânge sau chiar toate cele trei. Unele vase de sânge furnizează sânge unor zone mai extinse ale inimii, în timp ce altele se ocupă de zone mai mici. Din această cauză, importanța vaselor de sânge afectate este crucială pentru evaluarea gravității infarctului.

Cât durează recuperarea după un infarct?

Perioada de recuperare după un infarct miocardic poate varia între două săptămâni și trei luni. Odată ce veți reveni complet, veți putea relua activitățile de muncă și rutina obișnuită.

Durata recuperării depinde de mai mulți factori, inclusiv:

  • Gravitatea infarctului suferit.
  • Rapiditatea primirii tratamentului.
  • Tipul de tratament (recuperarea după o intervenție chirurgicală deschisă la nivelul cordului poate necesita mai mult timp decât în cazul unei intervenții coronariene percutanate).
  • Starea generală de sănătate și alte afecțiuni medicale pe care le aveți.

Este important să urmați recomandările legate de medicamentele prescrise și să vă prezentați la consultațiile medicale conform programărilor, deoarece acest aspect influențează semnificativ durata vieții după infarct.

Urmarea tratamentului medicamentos

Este esențial să vă administrați medicamentele conform instrucțiunilor și să respectați programul de consultații, deoarece aceasta are un impact semnificativ asupra perspectivei de viață după un infarct. Medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră după infarct au rolul de a:

  • Preveni formarea cheagurilor de sânge în viitor.
  • Reducă efortul depus de inimă și să îmbunătățească performanța și recuperarea sa.
  • Scădea nivelul de colesterol.
  • În caz de necesitate, medicul vă poate prescrie și alte medicamente pentru a trata:
  • Aritmiile cardiace (bătăile neregulate ale inimii).
  • Reducerea tensiunii arteriale.
  • Gestionarea anginei pectorale (disconfort sau durere în piept).
  • Tratarea insuficienței cardiace.

Este vital să urmați planul de tratament recomandat de medic pentru a avea o recuperare cât mai eficientă și pentru a asigura o calitate mai bună a vieții după un infarct. Așadar, cât trăiești după infarct depinde de o sumedenie de factori, dar depinde într-o bună măsură și de tine. Fii atent la stilul tău de viață! Respectă recomandările medicilor și tratează în mod serios orice problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *