Prima pagină » Sanatate » Cât trăiești cu emfizemul pulmonar. O condiție patologică ireversibilă

Cât trăiești cu emfizemul pulmonar. O condiție patologică ireversibilă

26 sept. 2024, 12:16,
Redacția BZI în Sanatate

Cât trăiești cu emfizemul pulmonar? Este o întrebare frecvent întâlnită în rândul celor care suferă de această boală sau au rude afectate. Deși nu există un răspuns unic, durata vieții cu această afecțiune depinde de factori precum stadiul bolii, stilul de viață, accesul la tratamente și comorbiditățile prezente.

Dacă te întrebi cât trăiești cu emfizemul pulmonar, trebuie să știi mai întâi că acesta se caracterizează prin deteriorarea treptată a alveolelor pulmonare, ceea ce îngreunează respirația și scade capacitatea de oxigenare a organismului. Odată diagnosticată, afecțiunea impune schimbări semnificative în viața pacientului, iar una dintre preocupările majore este speranța de viață.

Cât trăiești cu emfizemul pulmonar

Emfizemul pulmonar este o boală respiratori ce duce la o creștere în volum a plămânilor și care face respirația dureroasă și dificilă. Aceasta se declanșează adesea la fumătorii înrăiți, dar nu numai. Odată boala instalată, singura soluție pentru a trăi mai bine este depistarea la timp a simptomelor.

O jenă respiratorie din ce în ce mai invalidantă, o respirație șuierătoare, o tuse productivă, o cavitate toracică în formă de butoi, o paloare, o oboseală neobișnuită, câteodată pierderea în greutate. Acestea fiind simptomele ce ar trebui să alerteze o persoană și s-o facă să se gândească la un emfizem pulmonar, mai ales dacă a depășit 50 de ani.

Această patologie se caracterizează printr-o distensie progresivă a alveolelor în care pătrunde aerul. Puțin câte puțin, peretele alveolar se distruge. Bolnavul nu mai poate inspira corect, iar capacitatea sa respiratorie se reduce dramatic, atingând în general un procent de 50%.

Speranța de viață pentru o persoană cu emfizem pulmonar variază semnificativ în funcție de severitatea bolii, de momentul diagnosticării, de tratament și de factori precum fumatul, dieta și activitatea fizică.

Emfizemul are patru stadii de severitate (ușoară, moderată, severă, foarte severă). În stadiile inițiale, speranța de viață poate fi destul de lungă, în timp ce în stadiile avansate, aceasta poate fi redusă.

O persoană cu emfizem moderat, care nu mai fumează și urmează tratamentul, poate trăi ani buni după diagnosticare. În general, mulți pacienți pot trăi între 10-20 de ani, în funcție de evoluția bolii.

În stadiile avansate, adică acele severe, speranța de viață poate fi mult mai scurtă, de la câțiva ani până la câteva luni, în funcție de severitatea simptomelor și tratament.

Așadar, tratamentul, care include medicamente, terapie cu oxigen, reabilitare pulmonară și adoptarea unui stil de viață sănătos, poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și poate prelungi supraviețuirea și poate chiar rugăciuni către icoana Nașterii Domnului pentru ajutor și binecuvântare.

Soluții pentru îmbunătățirea capacității respiratorii

Atunci când emfizemul nu intră în regresie, evoluția poate fi, totuși, încetinită prin evitarea fumatului, aceasta fiind prima măsură, pentru ca boala să nu se propage într-un timp record.

Pentru depistarea jenei și îmbunătățirea capacității respiratorii, medicul va prescrie adesea medicamente care reduc inflamția sau chiar produse naturale. Seamănă puțin cu tratamentul pentru astm.

În caz de criză acută, se recurge la oxigen iar chirurgia poate fi utilizată pentru reducerea volumului plămânilor, cau au ocupat prea mult spațiu în cavitatea toracică, din cauza distensiei alveolelor, astfel că, persoana în cauză nu mai respiră bine.

În ultimă instantă se recomandă grefa de plămân, tratamentele dovedindu-se a fi vitale. Dacă la un pacient capacitatea respiratorie se reduce progresiv, există riscul ca el să-și deterioreze grav inima. Astfel apare insuficiența cardiacă, mult mai complicată.

Cei care se confruntă cu răceli dese, astm bronșic, emfizem pulmonar, insomnii sau chiar anumite alergii, pot apela la inhalarea aerosolilor salini pentru diminuarea simptomelor și tratarea în timp a bolii.

Medicii recomandă inhalarea aerosolilor salini indiferent de vârstă, începând cu copiii mici și terminând cu persoane în vârstă, în funcție de tabloun afecțiunilor de care aceștia suferă. Minutele petrecute în salină purifică aerul inhalat, activitatea plămânilor ar și oferă pielii un aspect plăcut, sănătos.

Astfel că, pentru a nu te mai preocupa de cât trăiești cu emfizemul pulmonar, e bine să iei în considerare toate măsurile de prevenție sau de menținere a afecțiunii în faza incipientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024