Te-ai întrebat vreodată cât trăiește un melc? Ei bine, melcii pot trăi o perioadă îndelungată, în funcție de habitat, dietă sau dimensiuni.
Melcii sunt o parte importantă a clasei Gastropoda, încrengătura Mollusca. Cei mai mulți dintre ei au corpul protejat de o cochilie spiralată în care animalul se poate retrage la nevoie, însă altora le lipsește cochilia cu desăvârșire. O însușire distinctivă a Gasteropodelor este reprezentată de faptul că au cochilia formată dintr-o singură bucată.
Cochilia acestora se mărește în timp, luând forma unei spirale răsucite în jurul unui ax central.
Cât trăiește un melc: Nu te-ai fi gândit niciodată că poate trăi atât!
Durata de viață a melcilor poate varia în funcție de specie de la 5 la 25 de ani. De exemplu, melcul de livadă trăiește, în medie 7-8 ani. În cazul în care nu este mâncat de prădători, ajunge la 20 de ani. Acesta doarme până în martie într-un culcuș, aflat la 30 de centimetri sub pământ, pe care, de regulă, nu și-l schimbă. În timpul somnului, acesta se închide ermetic în cochilie cu ajutorul unui „dop” calcaros, cu atât mai gros, cu cât e mai rece vremea.
De asemenea, majoritatea melcilor trăiesc doi sau trei ani (în cazul melcilor tereștri), dar speciile mai mari de melci pot supraviețui până la 10 ani în sălbăticie. În captivitate, însă, cea mai lungă durată de viață cunoscută a unui melc este de 25 de ani.
Informații impresionante despre melci
Melcii sunt extrem de diverși. Există melci de pământ, melci de mare și melci de apă dulce. Când se simt amenințați, aceștia se retrag în carapacea lor, pentru a se proteja.
Interesant de știut este că melcii nu au coloană vertebrală.
Cel mai mare melc de pământ este Melcul African Gigant (Achatina Achatina). Cel mai mare melc de pământ înregistrat avea 30 de centimetri lungime și cântărea aproape 0.9 kilograme.
„Melcii cu con” sunt o familie de melci veninoși, care trăiesc pe mare. Unii dintre ei pot fi fatali pentru oameni.
Mucusul melcului este foarte prețios. El este utilizat pentru a trata ridurile, petele și cicatricile de pe piele.
Aproape toate speciile de melc sunt hermafrodite, ceea ce înseamnă că au atât organe de reproducere masculine, cât și feminine.
Melcii merg cu o viteză de 1,25 – 2 cm pe secundă. Daca s-ar mișca fără să se oprească, ar fi nevoie de mai mult de o săptămână pentru a parcurge 1 kilometru.
Prădătorii melcilor care trăiesc pe pământ sunt gândacii, șobolanii, șoarecii, țestoasele, salamandrele și unele păsări.
Mărimea cochiliei unui melc ne poate dezvălui câți ani are.
Melcii au 3 buze și 2.000-15.000 de dinți. Aceștia sunt îndreptați spre interior, permițându-i melcului să apuce și să înghită hrana cu ușurință.
Există specii de melci care hibernează atât iarna, cât și vara(estivare), atunci când este sezon uscat. Ei își acoperă corpul cu un strat subțire de mucus, fapt ce îi împiedică să se usuce. Acest lucru i-a ajutat să supraviețuiască de milioane de ani.
Melcii pot vedea, dar nu pot auzi. Ei sunt animale nocturne, ceea ce înseamnă că întreaga lor activitate are loc în timpul nopții.
Există peste 200.000 de specii de moluște, inclusiv melci, dar doar 50.000 sunt clasificate.