Prima pagină » Sanatate » Cât trăieşte un bolnav de Alzheimer? Care sunt primele simptome ale acestei afecțiuni
Cât trăieşte un bolnav de Alzheimer? Care sunt primele simptome ale acestei afecțiuni

Cât trăieşte un bolnav de Alzheimer? Care sunt primele simptome ale acestei afecțiuni

20 oct. 2023, 11:49,
BZI.ro, în Sanatate

Numeroase persoane se întreabă cât trăiește un bolnav de Alzheimer. În rândurile care urmează vă vom informa despre ce înseamnă această boală pentru care nu există nici până acum un leac, și despre cum trebuie să ne comportăm cu astfel de persoane.Factorii de risc genetici pot fi împărțiți în două categorii distincte:

Prima categorie cuprinde mutații în gene care afectează producția și eliminarea proteinelor neuronale. Indivizii purtători ai acestor mutații dezvoltă cu certitudine boala în cursul vieții lor. Aceste cazuri reprezintă mai puțin de 10% din totalul bolnavilor și sunt în special asociate cu formele de debut precoce ale bolii, care apar înainte de vârsta de 65 de ani. A doua categorie cuprinde gene a căror mutație poate crește susceptibilitatea individului de a dezvolta boala, însă nu garantează dezvoltarea acesteia. Cel mai adesea, boala apare ca urmare a interacțiunii dintre factorii de mediu și aceste gene.

Printre factorii de risc dobândiți se numără diverse patologii sistemice, traumatismele cerebrale și, în prezent, cercetările se concentrează și asupra expunerii la anumite substanțe toxice. Dintre patologiile sistemice care predispun la boala Alzheimer, se numără hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, ateroscleroza și bolile cerebrovasculare, care sunt cele mai frecvent menționate. În cazul factorilor de risc de mediu, se recomandă începerea măsurilor preventive în stadii timpurii, începând cu perioada adultă tânără.

Cât trăieşte un pacient cu boala Alzheimer?

Speranța de viață a persoanelor diagnosticate cu demență în boală Alzheimer este variabilă și depinde de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient. Întrebarea „Cât trăiește un pacient cu boala Alzheimer?” primește un răspuns în intervalul de 3 până la 12 ani, majoritatea studiilor indicând o medie între 8 și 10 ani. Este important să subliniem că prognosticul trebuie evaluat individual pentru fiecare pacient, iar intervalul menționat reflectă date medii obținute din studii pe anumite populații.

Dintre caracteristicile care nu pot fi modificate și care influențează speranța de viață a pacienților, vârsta înaintată și sexul masculin au cel mai mare impact asupra longevității unui pacient cu boala Alzheimer. Riscul de mortalitate este mai mare în următoarele circumstanțe:

  • Prezența afectării cognitive severe.
  • Prezența fenomenelor psihiatrice.
  • Imobilizarea la pat.
  • Tulburări de mers cu căderi frecvente.

De asemenea, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat, dacă nu sunt controlate adecvat, pot afecta durata de viață a unui pacient cu boala Alzheimer. Acest lucru subliniază importanța controlului factorilor de risc vasculari și a menținerii unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și renunțarea la fumat.

Simptome boala Alzheimer

Chiar dacă este mai puțin cunoscută, există o fază pre-simptomatică a bolii Alzheimer, care precede debutul manifestării simptomelor cu 15-25 de ani. Atunci când începe să se manifeste, se manifestă cel mai adesea printr-o pierdere progresivă a capacității de a forma noi amintiri. Pacienții încep să uite evenimente, programări, conversații sau numele persoanelor din jur. Ulterior, apar dificultăți în exprimare, repetarea unor conversații anterioare, momente de dezorientare în timp și spațiu, probleme în planificarea activităților sau în gestionarea banilor. Adesea, apar schimbări de comportament și dispoziție, cum ar fi apatia, retragerea socială, iritabilitatea sau depresia. Pacienții se confruntă cu probleme de somn, inclusiv insomnie, fragmentarea somnului și, ulterior, inversarea ritmului de veghe și somn. În unele situații, pot apărea agresivitate, agitație sau fenomene psihotice, precum halucinațiile vizuale.

Experiența fiecărui pacient cu tulburare cognitivă în boală Alzheimer este diferită, iar impactul asupra calității vieții depinde de stadiul afecțiunii. În stadiile incipiente, se pot observa dificultăți legate de îndeplinirea activităților complexe, conștientizarea dificultății în finalizarea sarcinilor care, anterior, erau ușor de realizat sau confruntarea cu și acceptarea diagnosticului. Pe măsură ce boală avansează, iar tulburările de memorie, atenție, capacitate de luare a deciziilor, orientare și comportament se accentuează, pacienții își pierd treptat autonomia și devin dependenți de cei din jur pentru activități de bază, cum ar fi alimentația, îmbrăcarea, igiena personală și deplasarea. În concluzie, există numeroși factori care pot afecta perioada de timp cât trăiește o persoane bolnavă de Alzheimer. Din păcate nu există un leac pentru această afecţiune care este destul de des întâlnită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *