Vaca este un animal domestic crescut în marea majoritate a gospodăriile rurale. Vacile sunt crescute pentru carne, lapte și, dar și ca animale de tracțiune și de aceea persoanele care le cresc știu cât trăiește o vacă.
La origini, vacile au fost animale de pădure, care străbăteau distanţe mari în căutarea hranei, apei şi locurilor adecvate de odihnă.
Vacile sunt animale diurne, hrănirea, comportamentul social sau îngrijirea corporală având loc ziua, iar în cea mai mare parte a nopţii animalele se odihnesc.
Cât trăiește o vacă în funcție de rase
Durata de viață a vacilor este condiționată de mai mulți factori. Speciile, mărimea, producția de lapte sunt factori genetici stabiliți de natură și de crescători. În plus, durata de viață depinde de hrană, condițiile de viață și îngrijirea sau starea de sănătate sunt condiții improtante, ce trebuie asigurate de cel care o crește. De aceea, o vacă este bine îngrijită și hrănită, poate trăi mai mult decât un animal care este ținut în condiții precare.
Durata de viață a vacilor este influențată și de condițiile climatic, vitele fiind cele mai potrivite pentru un climat temperat, cu o temperatură medie de 10 °C. De aceea, în zonele cu un climat dur și vegetație săracă, animalele trăiesc mai puțin.
În funcție de țările în care sunt crescute, de climă, de atitudinea oamenilor față de ele și de cât lapte și carne vor crescătorii de animale, vacile trăiesc în medie 10-12, în Rusia, 15-20, în SUA și România și până la 35 de ani în India.
În India vacile trăiesc atât de mult deoarece sunt considerate animale sacre. În mitologia hindusă, vaca este descrisă ca însoțind mai mulți zei, cum ar fi Shiva, călare pe taurul său Nandi sau Krishna, zeul păstor.
Cum sunt împărțite rasele de bovine
Rasele de bovine sunt împărțite în vaci de lactate, vaci de carne și vaci de carne și lactate. Aceste animale sunt crescute până în momentul în care cele de lapte nu maid au cantitatea obișnuită și sunt sacrificate, ăn timp ce vacile de carne sunt sacrificate când ajung la greutatea dorită, Vacile de carne și lapte sunt sacrificate de-abia atunci când nu maid au lapte atât cât se dorește și au o greutate la care pot fisacrificare.
În funcție de rasă, cele de lapte trăiesc aproximativ 15 ani, cele de carne cel mult 5 ani, în timp ce vacile de carne și lapte între 10 și 12 ani.
O vacă poate trăi mai mult în zonele rurale deoarece au condiții propice de hrană și mișcare. Astfel, în mediul rural, o vacă poate trăi între 15 și 17 ani.
În fermele de producție, vacile sunt ținute atât timp cât sunt profitabile. În medie, acestea sunt păstrate până la vârsta de 10 – 12 ani.
Cum să crești durata de viață a vacii
Crescătorii de animale știu că viața unei vaci poate fi prelungită dacă este crescută într-un grajd spațios, bine luminat, curat și cald. O hrană adecvată, scoaterea la păscut și asigurarea unui tratament corespunzător în cazul apariției sau pentru a preveni anumite boli paote duce la prelungirea vieții bovinei.
S-a demonstrate științific că o vacă trăiește mai mult în zonele apropiate unor pășuni, unde vacile au posibilitatea de a pășuna și de a se deplasa pe pășuni. În plus, vacile care primesc toți nutrienții necesari pot trăi mai mult.
Prevenirea apariției bolilor, vaccinarea împotriva infecțiilor, dezinfectarea spațiilor și a echipamentelor, examinările veterinare periodice duc și acestea la o creșterea a vârstei până la care poate trăi o vacă.