Prima pagină » Informații utile » Cât trăiește o rândunică? Curiozități și legende interesante despre această pasăre

Cât trăiește o rândunică? Curiozități și legende interesante despre această pasăre

30 ian. 2025, 14:38,
Redacția BZI în Informații utile

Rândunica este una dintre cele mai iubite păsări, considerată vestitoarea primăverii și un aliat al gospodăriilor, datorită hranei sale formate din insecte dăunătoare. Cât trăiește totuși o rândunică?

Cât trăiește o rândunică? Aceasta are o medie de viață cuprinsă între 14 și 15 ani. Cunoscută sub numele științific Hirundo rustica, această pasăre călătoare sosește în România la începutul primăverii și pleacă toamna spre țările calde. Numele de gen provine din latină, unde Hirundo înseamnă rândunică, iar rusticus face referire la habitatul ei predominant rural.

Cât trăiește o rândunică?

Este una dintre cele mai răspândite specii din emisfera nordică, fiind descrise șase subspecii cu variații de colorit, unele având pieptul roșiatic sau cărămiziu.

Pasăre de talie mică, rândunica are o lungime de aproximativ 19 cm și o greutate de 16-24 g. Trăiește în medie câțiva ani, dar longevitatea maximă înregistrată a fost de aproape 16 ani. Se distinge prin aripile sale lungi și ascuțite, coada bifurcată, fruntea brun-roșcată și spatele albastru-închis. Aripile și coada sunt negre, iar partea inferioară a gâtului are o nuanță brun-roșcată, delimitată pe piept de o dungă albastru-închis. Abdomenul este alb-gălbui sau alb-bruniu. Masculii și femelele sunt foarte asemănători, însă femela are rectricele laterale mai scurte și un penaj mai puțin lucios. În zbor, rândunica se mișcă rapid, cu bătăi neregulate din aripi, iar cântecul său este un ciripit melodios și variat.

Potrivit Societății Ornitologice Române, rândunica este o specie prezentă pe aproape întregul glob, cuibărind din zona Mediteranei până în Siberia, Alaska și Scandinavia. Iernează în emisfera sudică, în Africa subsahariană, America de Sud, sudul Asiei și nordul Australiei. În România, este întâlnită peste tot, de la Delta Dunării până la zonele submontane. De obicei, ajunge la sfârșitul lunii martie și pleacă spre țările calde între septembrie și octombrie. Preferă habitatele rurale deschise, pășunile și terenurile agricole, fiind des întâlnită și în zonele periferice ale orașelor. În timpul migrației, se odihnește în zone cu stuf. Un aspect curios este că rândunica se spală în zbor, atingând ușor suprafața apei, iar acest obicei se repetă zilnic la aceeași oră.

Legenda rândunicii

Conform tradiției populare, rândunica este vestitoarea primăverii, fiind legată de sărbătoarea Bunei Vestiri din 25 martie. Se spune că prezența unui cuib de rândunică aduce belșug și protejează casa de rele, iar distrugerea lui poate aduce nenorociri. Unele legende susțin că rândunelele se răzbună pe cei care le distrug cuiburile, aducând paie aprinse pentru a da foc casei vinovaților. Se crede că, dacă un cuib se strică într-un grajd, vacile nu mai dau lapte.

În Estonia, rândunica este considerată pasărea națională din 1960. Uneori, masculii care nu își găsesc pereche ajută alte cupluri la construirea și apărarea cuibului, iar în unele cazuri, chiar elimină puii altor masculi pentru a-și spori șansele de împerechere.

În timpul Primului Război Mondial, francezul Jean Desbouvrie a încercat să dreseze rândunicile pentru a le folosi ca mesageri militari, înlocuind porumbeii. Acesta a reușit chiar să le inhibe instinctul migrator.

O veche legendă povestește despre o fată care, deghizată în păstor, a fost pusă la încercare de un tânăr care voia să descopere dacă este bărbat sau femeie. Trebuia să dea răspunsuri specifice unui bărbat, să păstreze un buchet de flori proaspăt până dimineața și să înoate alături de el. Când a fost aproape descoperită, tânărul a încercat să o răpească, însă fata, aruncând un inel în apă, i-a spus că vor vorbi doar când îl va găsi. Când băiatul l-a găsit, i s-a adresat spunându-i „Draga mea rândunică…”, moment în care fata s-a transformat în pasărea pe care o cunoaștem astăzi și a zburat pe fereastră.

Cât trăiește o rândunică? Această pasăre, una dintre cele mai importante din mitologia țării, dar și din multe alte culturi, are o medie de viață cuprinsă între 14 și 15 ani.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ploi fără sfârșit la început de aprilie. Degeaba se face cald...
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`