Prima pagină » Informații utile » Cât trăiește o furnică? Cea mai veche specie de furnici datează de acum peste 92 de milioane de ani

Cât trăiește o furnică? Cea mai veche specie de furnici datează de acum peste 92 de milioane de ani

11 dec. 2024, 14:56,
Redacția BZI în Informații utile

Cât trăiește o furnică? Aceasta depinde foarte mult de specie, dar și de tipul de furnică. De exemplu, unele furnici-regine din anumite specii pot ajunge să trăiască și 100 de ani! Însă majoritatea furnicilor au o medie de viață între 1 și 2 ani.

Furnicile, cu siguranță, sunt unele dintre cele mai fascinante, dar și complexe insecte de pe glob. Atât sistemul lor social, cât și abilitatea de a supraviețui aproape în orice climat le fac unele dintre cele mai redutabile, dar și uimitoare ființe de pe planetă. Însă, cât trăiește o furnică și câte specii există?

Cât trăiește o furnică

Într-o colonie de furnici, regina este cea care trăiește cel mai mult, având o speranță de viață de cel puțin 30 de ani și putând ajunge chiar și la un secol. Este impresionant că o furnică-regină trăiește de aproximativ 100 de ori mai mult decât alte insecte solitare de dimensiuni similare. În schimb, furnicile obișnuite au o durată de viață mult mai scurtă, între unul și doi ani, iar masculii din anumite specii supraviețuiesc doar câteva săptămâni.

Aceste insecte au o istorie fascinantă, trăind pe Pământ încă din era Cretacică, alături de dinozauri, acum 130 de milioane de ani. Fosilele lor au fost găsite în chihlimbar și rășină de copac, iar cea mai veche specie descoperită datează de acum 92 de milioane de ani. Această legătură clară cu furnicile moderne i-a determinat pe oamenii de știință să concluzioneze că aceste insecte sunt pe planeta noastră de mult mai mult timp decât s-a crezut inițial.

Coloniile de furnici sunt recunoscute pentru sistemele lor subterane complexe, dar unele specii reușesc să creeze super-colonii care se întind pe mii de kilometri. Profilul chimic unic al fiecărei colonii le permite furnicilor să-și recunoască membrele din aceeași comunitate și să detecteze intrușii. Oamenii de știință au descoperit colonii uriașe de furnici cu același profil chimic în Europa, America de Nord și Japonia, demonstrând capacitatea lor incredibilă de organizare pe suprafețe vaste.

Furnicile există pe Pământ de cel puțin 100 de milioane de ani

Una dintre caracteristicile uimitoare ale furnicilor este forța lor. Aceste insecte pot căra greutăți de până la 50 de ori mai mari decât propria lor greutate, datorită mandibulelor extrem de puternice. Dacă oamenii ar avea un raport similar între grosimea mușchilor și dimensiunea corpului, am putea ridica cu ușurință obiecte grele, precum mașinile, deasupra capului.

Unele specii de furnici au dezvoltat adaptări ingenioase pentru protecția coloniilor lor. De exemplu, există furnici-soldați care păzesc intrarea în colonie, având capetele modelate astfel încât să blocheze perfect accesul, asemenea unui dop. De asemenea, furnicile au relații speciale cu anumite specii de plante care le oferă adăpost. Aceste plante, care au spații goale în interior, găzduiesc furnicile și le oferă hrană sub formă de secreții dulci sau excremente ale altor insecte. În schimb, furnicile protejează plantele împotriva mamiferelor erbivore, insectelor dăunătoare și a plantelor parazitare.

Deși sunt mici, furnicile au o prezență masivă pe Pământ. Biomasa totală a furnicilor este mai mare decât cea a oamenilor. Această realitate surprinzătoare se datorează numărului lor uriaș – pentru fiecare om există aproximativ 1,5 milioane de furnici. În total, sunt cunoscute peste 12.000 de specii de furnici, răspândite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Cele mai multe dintre ele trăiesc în regiunile tropicale, unde condițiile sunt ideale pentru supraviețuirea lor.

Cât trăiește o furnică? Furnicile sunt insecte extrem de complexe și fascinante. Ierarhia lor socială impecabilă și comportamentele neobișnuite, precum luarea de „prizonieri” din alte specii sau chiar din colonii diferite, demonstrează nivelul lor avansat de organizare. Unele regine își elimină rivalele din alte colonii, folosind apoi lucrătoarele acesteia pentru propria comunitate. Toate aceste trăsături fac din furnici un subiect remarcabil de studiu și admirație.

Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
a1.ro
Îți amintești de ispita Mădălina Maricuț din sezonul trecut Insula Iubirii? E de nerecunoscut. Cum arată în prezent
Playtech.ro
Primele imagini cu Mihaela Rădulescu de la priveghiul lui Felix Baumgartner. Ce le-a cerut vedeta să facă tuturor celor care vin să își ia rămas-bun
observatornews.ro
Furtuni puternice lovesc la noapte jumătate de ţară, inclusiv Capitala. Coduri galben şi portocaliu până marţi
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
În umbra lui Diddy: rolul nevăzut al lui Jennifer Lopez în anii scandalurilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Amantlâcul care a ruinat familia Trump l-a făcut pe liderul SUA să arate cu degetul către Rusia și Vladimir Putin
Playtech.ro
Soțul, soția sau părinții coasigurați nu mai sunt scutiți de plată. Ce se schimbă de la 1 septembrie
Dailybusiness.ro
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025